Viorica Dancila, scoasa la tabla de Frans Timmermans. 18 intrebari laser, trei directive incalcate UPDATE

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 16:53
79535 citiri
Viorica Dancila, scoasa la tabla de Frans Timmermans. 18 intrebari laser, trei directive incalcate UPDATE

Prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ii solicita premierului Viorica Dancila ca pana la 1 noiembrie sa raspunda la un set de 18 intrebari punctuale privind modificarile codurilor penale si de procedura penala. Intrebarile arata ca potrivit CE, aceste modificari ar putea incalca trei directive europene foarte importante.

Update: Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat, pentru Ziare.com, ca autoritatile romane au primit un set de intrebari punctuale, in legatura cu ingrijorarile ridicate de modificarile la legile din justitie.

"Comisia urmareste cu foarte mare atentie evolutiile din Romania, in special schimbarile aduse Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Analizam amendamentele aduse acestor legi, din perspectiva conformitatii cu legislatia Uniunii Europene si am trimis intrebari precise si detaliate catre autoritatile romane, privind toate elementele care ne preocupa", a declarat purtatorul de cuvant al CE.

Scrisoarea care contine in anexa chestionarul cu cele 18 intrebari i-a fost trimisa dnei Dancila in data de 4 octombrie si este o continuare a dezbaterii din Parlamentul European in privinta Romaniei, au explicat surse politice pentru Ziare.com.

Chestionarul detaliaza cele mai delicate modificari ale codurilor penale si verifica impactul lor asupra anchetelor penale.

Prima intrebare vizeaza modificarea articolului 305 din CPP, referitor la inchiderea investigatiei penale dupa un an, daca nu a fost identificat un suspect in cauza. CE doreste sa stie in ce conditii investigatia poate continua si in ce masura victimele infractiunii investigate pot contesta decizia de inchidere a dosarului, conform art 11 din Directiva Europana 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii.

Celelalte intrebari vizeaza intre altele modificarile la articolele 307, 99, 92,145,249,15,103,146,223,249,153 din CPC, 175, 16, 154, 155, 295, 297 din CP. Toate intrebarile sunt tehnice si arata o perfecta intelegere a legislatiei penale din Romania, dar si a efectelor pe care fiecare dintre modificari le poate avea.

Pe langa Directiva 29, exista temeri ca sunt incalcate si directivele 1371/2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal precum si Directiva 42/2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.

In cazul incalcarii unei directive europene, impotriva statului care a comis incalcarea este declansat mai intai infringementul, dupa care, in cazul neconformarii in continuare, urmeaza actiunea la CJUE. Romania este deja actionata in fata Curtii de Justitiei a UE pentru neaplicarea directivei pentru combaterea spalarii banilor.

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
Jurnalistul Dan Cărbunaru a fost numit marţi, 7 decembrie, în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi purtător de cuvânt al Guvernului. Anunţul a fost...