Zeci de evazionisti, trimisi in judecata - au prejudiciat statul cu 180 de milioane de euro

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 19:34
2836 citiri
Zeci de evazionisti, trimisi in judecata - au prejudiciat statul cu 180 de milioane de euro
Foto: MindMillion

Procurorii DIICOT au trimis in judecata 30 de persoane acuzate de evaziune fiscala, prin care au prejudiciat bugetul statului cu uriasa suma de 180 de milioane de euro.

"Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a 30 de inculpati - cetateni romani, greci si bulgari - care, in perioada 2007 - 2011, au actionat pe teritoriul Romaniei in cadrul unui grup infractional organizat specializat in comiterea de infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani", se arata intr-un comunicat al structurii.

Anchetatorii sustin ca, pentru diminuarea sumelor datorate statului, cum ar fi taxa pe valoarea adaugata sau impozitul pe profit, membrii gruparii au creat un mecanism financiar-contabil menit sa duca la realizarea scopului urmarit: evaziune si spalare de bani.

Liderii grupului infractional, respectiv un cetatean roman, unul grec si doi bulgari, au atras in retea si alte persoane fizice "care au aderat sau, dupa caz, sprijinit grupul infractional si care au folosit in activitatea infractionala 30 de societati comerciale romanesti structurate pe doua categorii".

Procurorii au explicat in ce constau cele doua tipuri de firme, pe care inculpatii le foloseau pentru a insela statul, si cum functiona mecanismul pus la cale de acestia.

"O prima categorie era constituita din societati comerciale administrate de liderii grupului sau de catre persoane de incredere ale acestora, societati cu un comportament fiscal si contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.

O alta categorie era constituita din societati comerciale de tip 'fantoma' infiintate de cetateni bulgari special recrutati de catre liderii grupului infractional organizat.

Societatile de tip 'fantoma' emiteau in favoarea societatilor beneficiare facturi fiscale de vanzare, cu plata in avans, a unor cantitati mari de cereale, operatiuni neurmate in realitate de vreo livrare de marfa, dar pentru care incasau integral banii reprezentand contravaloarea facturilor.

Sumele virate in baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor 'fantoma' in cele ale unor societati din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societatilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infractional organizat", au detaliat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului si au solicitat arestarea preventiva a 23 de inculpati, dosarul fiind inaintat spre solutionare Tribunalului Constanta.

D.T.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#evaziune fiscala judecata, #prejudiciu stat evaziune fiscala , #justitie