Zegrean: Romania a cerut sa intre in UE. Am fost mandri, azi nu mai vrem sa fim acolo. Recomandarile MCV sunt obligatorii

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:32
8748 citiri
Zegrean: Romania a cerut sa intre in UE. Am fost mandri, azi nu mai vrem sa fim acolo. Recomandarile MCV sunt obligatorii
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania nu a fost obligata, ci a cerut singura sa intre in clubul select al Uniunii Europene, modificand Constitutia si asumandu-si prin semnarea tratatului de aderare anumite obligatii pe care astazi nu mai vrem sa le respectam, remarca Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale.

Reactia vine dupa ce marti, Comisia Europeana a dat publicitatii ultimul raport MCV, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie cu privire la statul de drept in Romania, ambele documente fiind critice la adresa majoritatii guvernamentale de la Bucuresti, formata din PSD si ALDE.

In replica, reprezentantii celor doua partide au lansat atacuri la fel de dure la adresa Comisiei Europene si a Parlamentului European, in conditiile in care chiar eurodeputatii familiilor lor europene au votat masiv rezolutia critica la adresa Puterii de la Bucuresti.

Intrebat de Ziare.com ce se intampla cu Romania, Augustin Zegrean a raspuns: "Ce se intampla acum nu stiu, dar pot sa va spun ca Romania nu a fost ocupata atunci de trupele europene".

"Romania a cerut sa adere la Uniunea Europeana si am facut eforturi mari pentru a fi primiti in clubul acesta al tarilor serioase. Cu ocazia primirii am semnat un tratat, pentru ca UE e o conventie. Am semnat si ne-am obligat sa respectam si sa aplicam toate prevederile conventiilor europene si ale legislatiei europene.

Mai mult, in vederea aderarii am scris in Constitutie ca daca legislatia europeana in domeniul drepturilor omului este mai avantajoasa decat cea romaneasca, se aplica legislatia europeana. Deci ne-am angajat sa facem tot ce tine de existenta acestei Uniuni si am fost mandri, am fost fericiti cand am fost primiti in UE. Acum vad ca nu mai vrem sa fim acolo, pentru ca nu respectam ce spun ei. Nu este vorba despre dispozitii pe care ni le dau ei, ci ne cer sa respectam legislatia europeana si principiile Uniunii Europene", a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

Citeste si:

De asemenea, intrebat ce se intampla daca majoritatea de la Bucuresti decide sa nu mai respecte angajamentele asumate de Romania in fata partenerilor europeni, Augustin Zegrean a raspuns: "Nu stiu ce vor face ei, dar nu cred ca vom putea ramane la nesfarsit in situatia asta de a nu face ce trebuie sa facem, adica ce rezulta din tratatele pe care le-am semnat".

"Nu finalizam nimic, o luam mereu de la inceput"

Fostul presedinte al CCR a admis ca au mai fost rapoarte MCV critice si pana acum, "dar nu atat de critice".

"Eu le-am citit din 2007 cam pe toate, pentru ca am avut o perioada cand chiar primeam delegatia MCV, cu care stateam de vorba. Mai nou Curtea Constitutionala vad ca refuza sa ii primeasca. Nu am inteles aceasta atitudine a CCR, pentru ca oamenii astia nu vin sa ne invete la rau si nici nu ne invata. Ei niciodata nu ne-au spus 'Faceti asa!', ne-au pus intrebari, daca au pus, sau ne-au lasat sa spunem noi ce avem de spus in legatura cu tema in discutie. Niciodata nu a exista vreo ingerinta a lor.

Si sa nu uitam ca incepand din 2015-2016, rapoartele au inceput sa fie din ce in ce mai bune, iar acum vad ca o luam de la capat. Asta e blestemul romanilor: Sa o luam mereu de la capat. Nu finalizam nimic, o luam mereu de la inceput.

Nu e nicio drama ca s-a dat acest raport, trebuie sa stim ca este asa, sa recunoastem ca au dreptate, pentru ca e clar ca o au. Nu ei au facut ce s-a facut cu justitia in Romania, ci noi am facut ceea ce s-a facut in ultimul an", a mai declarat Augustin Zegrean.

O decizie CCR care obliga la respectarea recomandarilor MCV

Totodata, acesta a confirmat informatia publicata marti de judecatorul Cristi Danilet pe Facebook conform careia exista o decizie a Curtii Constitutionale din 2012 conform careia Romania trebuie sa respecte si sa duca la indeplinire recomandarile din rapoartele MCV.

"Exista o decizie, intr-adevar. Dar e un dialog al surzilor si pana la urma se poate ajunge la masurile prevazute in tratate: retragerea dreptului de vot, reducerea alocatiilor bugetare si multe altele. Ultima masura este excluderea din UE, dar sper ca nu vom ajunge acolo, inca nu a fost nimeni exclus. Repet: nu este o cerinta speciala pentru Romania, ci ni se spune ca ceea ce se intampla in Europa trebuie sa se aplice si la noi. Ori suntem in UE, ori nu suntem", a comentat Augustin Zegrean.

"Daca nu vrei si nu vrei, pana la urma pleci"

Fostul presedinte al CCR nu exclude ca puterea de la Bucuresti sa se planga la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

"Este posibil, pentru ca orice membru al UE se poate plange de solutiile adoptate de Comisia Europeana. Se poate ajunge si acolo, dar este un proces indelungat si complicat", a subliniat acesta.

Intrebat ce se mai poate face acum, Augustin Zegrean a raspuns: "Sa se ia punct cu punct raportul MCV si sa se incerce punerea recomandarilor in aplicare". Iar cel care poate determina Guvernul sa faca asta este Parlamentul, spune el, pentru ca "tot se lauda parlamentarii ca la ei este puterea".

"Iar noi trebuie sa votam, cand sunt alegeri, si sa votam corect. Astea sunt avantajele si dezavantajele democratiei. (...) Nu o sa vina armata peste noi sa ne oblige sa facem ceva, pentru ca UE nu are un asemenea scop. Daca nu vrei si nu vrei, pana la urma pleci de acolo. Ori pleci de bunavoie, ceea ce vad ca unii isi doresc, ori vei fi exclus.

Nu vedeti ca in Europa nu se mai poate trai daca nu esti in UE, nu vedeti cat se lupta sa intre tarile care nu sunt in uniune? Noi ne inchipuim ca daca suntem inauntru, beneficiem numai de avantaje, iar cu obligatiile facem cum vrem noi", a mai comentat Augustin Zegrean.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#raport MCV Dancila, #rezolutie Romania , #justitie