Ziare.com

Zegrean: Romania a cerut sa intre in UE. Am fost mandri, azi nu mai vrem sa fim acolo. Recomandarile MCV sunt obligatorii

de Camelia Badea
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:32

   

Zegrean: Romania a cerut sa intre in UE. Am fost mandri, azi nu mai vrem sa fim acolo. Recomandarile MCV sunt obligatorii
Romania nu a fost obligata, ci a cerut singura sa intre in clubul select al Uniunii Europene, modificand Constitutia si asumandu-si prin semnarea tratatului de aderare anumite obligatii pe care astazi nu mai vrem sa le respectam, remarca Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale.

Reactia vine dupa ce marti, Comisia Europeana a dat publicitatii ultimul raport MCV, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie cu privire la statul de drept in Romania, ambele documente fiind critice la adresa majoritatii guvernamentale de la Bucuresti, formata din PSD si ALDE.

In replica, reprezentantii celor doua partide au lansat atacuri la fel de dure la adresa Comisiei Europene si a Parlamentului European, in conditiile in care chiar eurodeputatii familiilor lor europene au votat masiv rezolutia critica la adresa Puterii de la Bucuresti.

Intrebat de Ziare.com ce se intampla cu Romania, Augustin Zegrean a raspuns: "Ce se intampla acum nu stiu, dar pot sa va spun ca Romania nu a fost ocupata atunci de trupele europene".

"Romania a cerut sa adere la Uniunea Europeana si am facut eforturi mari pentru a fi primiti in clubul acesta al tarilor serioase. Cu ocazia primirii am semnat un tratat, pentru ca UE e o conventie. Am semnat si ne-am obligat sa respectam si sa aplicam toate prevederile conventiilor europene si ale legislatiei europene.

Mai mult, in vederea aderarii am scris in Constitutie ca daca legislatia europeana in domeniul drepturilor omului este mai avantajoasa decat cea romaneasca, se aplica legislatia europeana. Deci ne-am angajat sa facem tot ce tine de existenta acestei Uniuni si am fost mandri, am fost fericiti cand am fost primiti in UE. Acum vad ca nu mai vrem sa fim acolo, pentru ca nu respectam ce spun ei. Nu este vorba despre dispozitii pe care ni le dau ei, ci ne cer sa respectam legislatia europeana si principiile Uniunii Europene", a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

Citeste si:

De asemenea, intrebat ce se intampla daca majoritatea de la Bucuresti decide sa nu mai respecte angajamentele asumate de Romania in fata partenerilor europeni, Augustin Zegrean a raspuns: "Nu stiu ce vor face ei, dar nu cred ca vom putea ramane la nesfarsit in situatia asta de a nu face ce trebuie sa facem, adica ce rezulta din tratatele pe care le-am semnat".

"Nu finalizam nimic, o luam mereu de la inceput"

Fostul presedinte al CCR a admis ca au mai fost rapoarte MCV critice si pana acum, "dar nu atat de critice".

"Eu le-am citit din 2007 cam pe toate, pentru ca am avut o perioada cand chiar primeam delegatia MCV, cu care stateam de vorba. Mai nou Curtea Constitutionala vad ca refuza sa ii primeasca. Nu am inteles aceasta atitudine a CCR, pentru ca oamenii astia nu vin sa ne invete la rau si nici nu ne invata. Ei niciodata nu ne-au spus 'Faceti asa!', ne-au pus intrebari, daca au pus, sau ne-au lasat sa spunem noi ce avem de spus in legatura cu tema in discutie. Niciodata nu a exista vreo ingerinta a lor.

Si sa nu uitam ca incepand din 2015-2016, rapoartele au inceput sa fie din ce in ce mai bune, iar acum vad ca o luam de la capat. Asta e blestemul romanilor: Sa o luam mereu de la capat. Nu finalizam nimic, o luam mereu de la inceput.

Nu e nicio drama ca s-a dat acest raport, trebuie sa stim ca este asa, sa recunoastem ca au dreptate, pentru ca e clar ca o au. Nu ei au facut ce s-a facut cu justitia in Romania, ci noi am facut ceea ce s-a facut in ultimul an", a mai declarat Augustin Zegrean.

O decizie CCR care obliga la respectarea recomandarilor MCV

Totodata, acesta a confirmat informatia publicata marti de judecatorul Cristi Danilet pe Facebook conform careia exista o decizie a Curtii Constitutionale din 2012 conform careia Romania trebuie sa respecte si sa duca la indeplinire recomandarile din rapoartele MCV.

"Exista o decizie, intr-adevar. Dar e un dialog al surzilor si pana la urma se poate ajunge la masurile prevazute in tratate: retragerea dreptului de vot, reducerea alocatiilor bugetare si multe altele. Ultima masura este excluderea din UE, dar sper ca nu vom ajunge acolo, inca nu a fost nimeni exclus. Repet: nu este o cerinta speciala pentru Romania, ci ni se spune ca ceea ce se intampla in Europa trebuie sa se aplice si la noi. Ori suntem in UE, ori nu suntem", a comentat Augustin Zegrean."Daca nu vrei si nu vrei, pana la urma pleci"

Fostul presedinte al CCR nu exclude ca puterea de la Bucuresti sa se planga la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

"Este posibil, pentru ca orice membru al UE se poate plange de solutiile adoptate de Comisia Europeana. Se poate ajunge si acolo, dar este un proces indelungat si complicat", a subliniat acesta.

Intrebat ce se mai poate face acum, Augustin Zegrean a raspuns: "Sa se ia punct cu punct raportul MCV si sa se incerce punerea recomandarilor in aplicare". Iar cel care poate determina Guvernul sa faca asta este Parlamentul, spune el, pentru ca "tot se lauda parlamentarii ca la ei este puterea".

"Iar noi trebuie sa votam, cand sunt alegeri, si sa votam corect. Astea sunt avantajele si dezavantajele democratiei. (...) Nu o sa vina armata peste noi sa ne oblige sa facem ceva, pentru ca UE nu are un asemenea scop. Daca nu vrei si nu vrei, pana la urma pleci de acolo. Ori pleci de bunavoie, ceea ce vad ca unii isi doresc, ori vei fi exclus.

Nu vedeti ca in Europa nu se mai poate trai daca nu esti in UE, nu vedeti cat se lupta sa intre tarile care nu sunt in uniune? Noi ne inchipuim ca daca suntem inauntru, beneficiem numai de avantaje, iar cu obligatiile facem cum vrem noi", a mai comentat Augustin Zegrean.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre raport MCV Dancila rezolutie Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7950 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai ce ne mai trebuie UE?!

Trecem toți la buget.
Pensii speciale la toti pensionarii.
Lăsăm PSD partid unic - murim, luptăm, PSD apărăm !
Ce ne mai trebuie uie?

 

...

...sa iasa din ue politicienii penali si slugile lor!

Saracu Zegrean!

Mai Zegrean, iti recomand sa iei niste lectii de limba romana! Fac pariu ca nu o sa le iei....pentru ca nu te obliga nimeni. DEci......las-o jos ca macane! Daca ieri recomandau cei de la ue ca trebuie sa sacrificam pe zegrean credeti ca ar fi facut cineva asta? Desigur ca nu, toti ati fi spus ca aia sint nebuni., Cam asa vine vorba si cu recomandarile de ieri care se bat cap in cap si nu respecta nici Constitutia romaniei nici ccr si nici macar Tratatul de aderare. Deci despre ce vorbim?

@apollo11

Tu nu esti in masura sa recomanzi ceva cuiva(mai ales lui Zegrean care este cineva, tu cine esti? esti un limbric mic, bolshevic), decat retardatilor de psd-isti.....asa ca ciocul mic si mergi pe burta ca si tu deranjezi prea mult!

domnu' Bercea,

bag de seama ca Slugarel Model a uitat sa il informeze pe infractorul dictator si turnator Liviu Nicolae Ceausescu2 Dragnea, capu' la Partidul Sobolanilor Disperati, ca recomandarile MCV sunt obligatorii. A spus-o chiar Slugarel din postura de judecator cecerist, in Decizia CCR 2/2012:

In ceea ce priveste aceste angajamente, Curtea constata ca, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006, s-a retinut ca au fost identificate de Comisie “chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar" din Romania. In Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, din 20 iulie 2011, se retine la acest capitol ca “Romania nu s-a angajat inca intr-un proces de reforma aprofundata a sistemului disciplinar".

Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman o-b-l-i-g-a-t-i-a de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora “Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)".[...]

Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. a) și al art. 147 alin. (4) din Constituția Romaniei, precum și al art. 11 alin. (1) lit. A.a), al art. 15 alin. (1) și al art. 18 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, cu u-n-a-n-i-m-i-t-a-t-e de voturi, respinge obiecțiile de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și ale Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Definitivă și general obligatorie.

Decizia se comunică Președintelui Romaniei și se publică in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Dezbaterea a avut loc la data de 11 ianuarie 2012 și la aceasta au participat: Augustin Zegrean, președinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu, Mircea Ștefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan și T-u-d-o-r-e-l T-o-a-d-e-r, judecători.

Zegrean: Romania a cerut sa intre in UE ??? ba zegrene cat de

prosti ne crezi ?! pai de aia alerga nastase cu urnele mobile peste tot sa faca majoritate,si in 2 zile ??? a fost unul dintre marile furturi votul ala de aderare la ue ! lumea n-a votat nici cat la referendumu asta cu familia ! altu care crede ca suntem nascuti ieri !

Cucuras vrea in cis !

Ar fi absurd sa vrea altundeva , daca de acolo ii vin banii
Aleeeeee, aleeeeee, cucuras , aleeee, aleeeee !!!!! :)))))))))))

 

Dle. Zegran sunteti un fin si cultivat intelectual, un profesionist

in domeniul dvs. de activitate. De aceea imi permit sa fiu surprins de declaratia dvs.: "Romania a cerut sa intre in UE. Am fost mandri, azi nu mai vrem sa fim acolo."

Nu asociati romanii cu guvernul analfabet sau cu sobolanii rosii prin folosirea verbului "a vrea" la persoana I-a plural: "... nu mai vrem".

NOI VREM SA FIM EUROPENI !
Coalitia mafiota ald/psd/udmr nu mai vrea s fie europeana, ea nu mai poate fura banii europeni!!! Vezi OLAF si Dragnea :))) Vezi Tradiceanu si Microsoft, etc., etc.

Astept din parte dumneavoastra, domnule Zegrean, mai multa precizie in exprimare si mai ales deconectarea romanilor de orice legatura cu acest grup mafiot condus de catre un taran flausat, un manechin repetent de la APACA si un unguras nostalgic dupa imperiul austro-ungar.

 

sunt mii de scoli, mii de spitale, sute de universitati, si

cam tot pe atata alte institutii care pretind ca muncesc cinstit...

Ati vazut vreo institutie sau categorie sociala din Ro care se revolte ptr ca guvernul promoveaza o legislatie care favorizeaza hotia, spaga, incorectitudinea?

Cand vom avea manifestari de masa importante, impotriva legilor care protejeaza si promoveaza proastelor obiceiuri tipic romanesti atunci vom putea spune ca vrem in Europa. Pana la proba contrarie am senzatia ca romanii vor doar shopping in Europa.

...

" Azi in Timisoara ... Las Fierbinti in toata tara !"

xxx

"Romania a cerut sa intre in UE...azi nu mai vrem sa fim acolo.."
Constitutionalistul "flausat" ( trade mark, nu-mi apartine!), extaziat de maretia interpretabila a Dreptului ce permite Erate la crapatul zorilor ptr. invalidarea unui referendum real si coplesitor, "intelectual fin, cultivat, profesionist" potrivit unor opinii indecent exprimate, nu cunoaste limba romana ??

"Romania a cerut ..."
"azi nu mai vrem ..." Daca Romania "a cerut" ar fi corect ( nu neaparat adevarat !) ...Romania nu mai vrea !
Cat despre rationamente si logica, n-am nicio pretentie de la flausatul bistritean !

Pe de alta parte nu-mi amintesc sa fi fost vreun referendum prin care cetatenii romani sa se exprimat majoritar in sensul "intrarii" in UE!
Dar "laptele si mierea " europene servite populatiei ignorante de o clasa politica nerusinata pe toate palierele si culorile ei au facut ca intrarea in ue sa para un deziderat accesibil indiferent ce insemna asta.
Astazi, pe fondul unei agresivitati obraznice fata de reprezentantii legitimi ai Romaniei, a unui elitism gretos desantat, cu aere aristocratice rasuflate , la ani lumina distanta de adevaratul spirit european, niste tiriplici care abia mai reusesc sa se reproduca fiind genetic aproape expirati, isi permit sa jigneasca optiunile cetatenilor romani,clasa politica romaneasca, desigur cu sprijinul traditional al cozilor de topor autohtone !
Limbajul autoritar/discretionar inadmisibil folosit de sciaticii europeni este cel ce vexeaza pe romanul obisnuit, cel de bun simt, prin falsitate, demagogie ,impertinenta si sfidare.
Daca acceptam in continuare aceasta porcaiala fanariota /otomana/ habsburgica/ tarista / bolsevica a reprezentantilor nostri legitimi vom fi in genunchi perpetuu.
Ordine in casa proprie iti faci singur !Mai devreme sau mai tarziu, dar in cele din urma o faci ! Nimeni nu poate pretinde ca e mai grijuliu decat tine in propria-ti casa!
Sau poate ca Romania nu mai este casa poporului roman ??
Sau poate ASTA ne este destinul, ATAT suntem in stare ??

 

Daca Europa ne-ar lasa sa furam si sa avem niscai supraconstitutio

nali atunci toti romanii ar iubi Europa.

La inceput am zis DA deoarece muti au crezut ca toata europa fura si spaguieste ca in Ro, aproape constitutional!

Acum zicem NU, ptr ca nu este aceeasi legislatie in toate tarile Europene !

 

Și nu e normal!?

Se gandea romanul atunci ca asta va insemna industria praf și adoptarea araboilor lu Merkel, intre multe altele!? UE vrea să fie ca și SUA ceea ce nu se poate, o țară, un bobor gata să urmeze fluierul stăpanilor de la Bruxelles...

 

:)))) Industria a fost facuta praf al 1 saptamana dupa decesul

lui Ceausescu!

"Prostul daca nu-i fudul, parca nu-i prost destulul"

De aia suntem noi mandri iar PSD stimuleaza "mandria" :(.

Numai spune!!!

....si atunci de ce se limitează la 49% din produsele vindute in centrele comerciale cele ale țăranilor romani!? De ce nu 90%!Mănance la Bruxelles mere din Cehia și roși din Turcia, eu vreau ROMÂNEȘTI!!! Pntru ca avem de unde!!!

@Maramu1976

Ce spui tu este o manipulare ieftina care prinde doar la retarzi (adica PSD-isti),un singur exemplu industria praf nu au facut-o europenii ci ai nostrii conducatori, si altele si altele care tot ai nostrii conducatori le-au facut, asa ca ciocul mic si mergi pe burta ca sa nu deranjezi pre amult...he,he,he

Britanicii tot de PSD au fost manipulați!?

Oare!? Ști ce inseamnă să fi licențiat iar pe contractul de muncă să apari cu 4 clase primare pentru a nu fi plătit!? Te poți....ușura pe stelele UE dacă nu vin insoțite și de un nivel de viață pe măsură!!!

...

Maramu ... mai studiaza problkema Brexit-ului... au facut-o din mandrie si nostalgie imperiala ... da le cativa ani si mai vedem ... deja majoritatii le pare rau. Apoi sa vedem cum rezolva problema Scotiei si Irlandei de Nord. Din fericire pentru ei nu au avut 50 de ani de comunism bezmetic si nu sunt situati langa imperiul Rusesc si Oceanul islamic, nemaivorbind de situatia economica incomparabila ... de aceea greseala numita Brexit nu le va fi fatala ...
Grecia care e mai asemanatoare Romaniei nu a miscat in front si a inteles ca alternativele la UE sunt complet inacceptabile ... Polonia si Ungaria chiar daca sunt recalcitranti pe teme ideologice, au profesionisti si au mii de proiected finantate din bani europeni, pentru ca liderilor lor le pasa ... ai nostrii pe langa ca sunt mafioti mai sunt si incompetenti si prosti ... situatie comparabila cu Siria daca este sa judeci dupa numarul celor care au parasit Romania ... trist.

Manipulare ieftina, marca Sputnik

Romania a dus primii 10 ani de tranzitie fara UE, adica fara nicio constrangere externe data de o posibila aderare la UE.

Cum arata economia Romaniei la finalul anilor 90? Somaj, companii in faliment, cu datorii uriase, pensionari fortate din industrie si asa mai departe. Somajul era pana la cer, inflatia la fel, salariul mediu era 70 de dolari, perspectivele sumbre (saracie crunta, miscari sociale, mineriade)

Fara UE si NATO, Romania se prabuseste. O vizita in Belarus ar convinge pe oricine. Cei care spun ca ne e mai bine fara apartenenta la spatiul vestic, agitand vesnicele minciuni (a vazut cineva arabii lui Merkel in Romania?) fac doar jocul Rusiei.

Adica vorbim de un om care se da mare patriot, dar e doar o sinistra coada de topor.

Hi, hi, hi!!! ,, Manipulare ieftină,,!!!

....păi ca să ști așa de cultură generală că sunt EUROPEAN prin naștere și nu pentru ca fac parte dintr-un țarc de vite numit UE!!!... ca să faci parte din el ți s-au impus niște condiții, degeaba erau agricultorii francezi unși la fund cand am avut mai mult porumb ca și ei!?

Maramu tu esti mandru de mandru ce esti ca esti PSD-ist

Cine te opreste sa cumperi mere romanesti din piata?? Daca ai curaj n-ai decat!

Apoi, daca toata Europa poate respecta o lege noi de ce n-am putea-o respecta ??

Ce este de calitate si sanatos produs in Ro, este importat de toata Europa.
Produsele pesticizate nu le ia nici ***. Trebuie sa fii mandru sa manaci tot ce-ti da guvernul Dragnea! Fara chimicale si cancerigene cine ar mai vota PSD??

 

A nu se confunda Romania cu gasca depoliticieni hoti

si nu se confunda poporul roman cu cu o parte din votantii psd . multi dintre cei care au votat psd la ultimile alegeri , regreta amarnic acest lucru , dar sunt inca o parte , dintre cei care participa la hotia nationala sau sunt platiti de psd , care inca ii sustin . dar nu astia sunt poporul roman. poporul suntem noi , cei 22 milioane , nu gasca de hoti psd-dista

 

Originalitatea damboviteana vs, UE

De 30 de ani avem parte permanent de "originalitatea" de Dambovita. I-o datoram FSN-ului si lui tatuca Iliescu.
Daca doream sa fim europeni, adoptam pricipiile ce guverneaza UE din primele saptamani ale lui '90.
De aici si aderarea la UE intarziata, MCV-ul in cazul nostru si al vecinilor bulgari.
La aderarea la UE, politicienii momentului au solicitat aderarea. Motiv de a nu spune nimic acum.
N-am avut un referendum pe aceasta tema.

Sa recunoastem ca distrugerea industriei lui Ceausescu s-a facut la indemnul politic al altui admirat la Apaca: Petre Roman. Ce-i lipsea acelei industrii?! Capitalizarea, specialisti in planificare si urmarire de costuri, admiterea jocurilor unei piete libere, jocul de bursa.
Politicul si-a batut joc de asa numitele privatizari, incompetentii au condus industria spre dezastru.
Decizia politica populista, alaturi de individualismul populatiei a dus la distrugerea agriculturii si industriei. Am ajuns la o agricultura de subzistenta, am taiat ceea ce era construit si putea fi updatat in functie de cererea pietei.

In invatamant, am creiat o adevarata industrie de diplome si doctorate pline de plagiate. Aderarea la UE a impus criteriile de echivalare a invatamantului pe baza Protocolului de la Bologna.
LA acesta data, invatamantul profesional e aproape inexistent. Avem "specialisti" cati vrei dar pe hartie.
Cei ce-si stiu meseria, fac cariera peste hotare. In tara, nu-si gasesc locul decat arar. N-au "conexiunile" necesare.

Cum multor romani le-a fost greu a se adapta cerintelor impuse de piata libera si competitiva a muncii, avem o migrare catre sectorul de stat si buget a majoritatii celor ramasi in tara. In continuare am actionat prin principiul pile-cunostinte si relatii.

Traim intr-o lume care-a evoluat iar interactiunile din economic ajung s-o faca un sat mic.
Inchei: in orice club in care intri, joci dupa regulile lui.
Altfel, e dovada de fariseism.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor