Zegrean: Sper ca raportul Comisiei de la Venetia va fi unul bun

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:14
2021 citiri
Zegrean: Sper ca raportul Comisiei de la Venetia va fi unul bun
Foto: Ghimpele

Presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, luni, la iesirea de la intalnirea cu membrii Comisiei de la Venetia, ca spera ca raportul privind respectarea statului de drept in Romania sa fie unul pozitiv.

"Comisia de la Venetia va face un raport, sper ca va fi unul pozitiv", a spus Zegrean.

Expertii straini vor intocmi un raport vis-a-vis de respectarea statului de drept in Romania, urmand ca acesta sa fie apoi dezbatut si propuse solutii.

In acest sens, presedintele CCR a declarat anterior ca expertii Comisiei de la Venetia vin in Romania nu pentru a schimba deciziile Curtii, ci pentru analizarea situatiei justitiei si prezentarea unor solutii, in cazul in care raportul va fi negativ.

Zegrean le-a spus jurnalistilor, pe scarile Curtii, ca reprezentantii Comisiei de la Venetia vor face un raport si vor verifica daca a fost sau nu respectat statul de drept in timpul scandalului legat de referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Zegrean: Comisia de la Venetia nu a venit sa modifice deciziile CCR

"Nu stu ce va contine acest raport. Ei nu propun niciodata sanctiuni, ei propun solutii daca vor constata ca s-au incalcat principiile statului de drept", a comentat presedintele CCR.

Comisia de la Venetia ofera asistenta juridica, la cerere, statelor, cu privire la legi importante pentru functionarea democratica a institutiilor. Comisia este un for consulativ in cadrul Consiliului Europei si ofera de asemenea expertiza in probleme constitutionale.

In timpul crizei politice, CCR, prin presedintele Augustin Zegrean, a adresat doua scrisori Comisiei, reclamand presiuni la adresa sa si tentative de a-i diminua prerogativele.

Basescu, intalnire cu membrii Comisiei de la Venetia

Presedintele Traian Basescu va primi luni la Palatul Cotroceni, la ora 14.30, delegatia de experti ai Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), a anuntat Administratia Prezidentiala.

"O delegatie a Comisiei de la Venetia va vizita Bucurestiul, in vederea elaborarii unei opinii referitoare la situatia constitutionala din Romania si a Ordonantelor de Urgenta ale Guvernului cu privire la modificarile Legii Curtii Constitutionale si ale Legii referendumului in Romania", informeaza site-ul oficial al Comisiei de la Venetia.

Luni, la ora 15.30, este programata la sediul MAE si o intalnire a ministrului de Externe, Titus Corlatean, cu reprezentantii Comisiei de la Venetia.

S.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Zegrean Comisie Venetia raport, #Zegrean CCR Comisie Ventia, #Zegrean Venetia raport justitie , #justitie