Ziua Justitiei, sarbatorita cu discursuri despre dreptate, anticoruptie, integritate, independenta (Video)

Duminica, 03 Iulie 2016, ora 18:18
4612 citiri
Ziua Justitiei, sarbatorita cu discursuri despre dreptate, anticoruptie, integritate, independenta (Video)
Foto: Ziare.com

Ziua Justitiei a fost sarbatorita, duminica, prin reuniunea traditionala organizata in fiecare an cu acest prilej la sediul Curtii de Apel Bucuresti, Palatul de Justitie, in sala "Pasilor pierduti". La eveniment au participat reprezentanti de cel mai inalt nivel ai sistemului judiciar.

Romania serbeaza Ziua Justitiei inca din 1994.

In acest an, la eveniment au fost prezenti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, in frunte cu presedintele Mircea Aron, vicepresedintele Inaltei Curti, Iulia Tarcea, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, procurorul general, Augustin Lazar, reprezentanti ai procurorilor, judecatorilor, avocatilor si notarilor.

Administratia prezidentiala a fost reprezentata de prof.dr. Elena Simina Tanasescu, consilier pentru reforma institutionala si constitutionala al presedintelui Klaus Iohannis.

In discursurile lor, vorbitorii au facut in repetate randuri referire la suprematia legii intr-un stat de drept, nevoia de educatie juridica si de integritate, precum si la continuarea luptei impotriva coruptiei.

Foto: Ziare.com

Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai importante declaratii.

Mircea Aron (presedintele CSM):

  • Actul de justitie se bazeaza exclusiv pe nevoia specifica de dreptate, iar societatea este cel mai fin barometru al modului in care se realizeaza justitia. Ceea ce se asteapta de la noi, ca profesionisti ai sistemului, este sa ne realizam misiunea, adica asigurarea unui climat social civilizat, care sa reflecte suprematia legii, echilibrul puterilor, corectitudinea relatiei stat-cetatean.
  • Dincolo de si in pofida imperfectiunilor unor legi, magistratul care le aplica da masura dreptatii, a justului echilibru, prin fiecare act de justitie pe care e chemat sa il infaptuiasca.
  • Infaptuirea dreptatii apare in oglinda unor mijloace media, televiziuni, publicatii online, ziare etc. mai aproape de scena unor spectacole de opereta. Nu de putine ori pe ecrane se desfasoara procese inainte concomitent sau dupa ce acestea devin realitate (unele nici nu devin), la care participa politicieni, analisti, experti, avocati sau chiar judecatori in functie, deontologi, fosti demnitari, uneori de cel mai inalt rang in conducerea statului.

Elena Simina Tanasescu (consilier prezidential):

  • Coruptia este un fenomen care afecteaza negativ viitorul Romaniei, o frana pentru dezvoltarea societatii noastre si un instrument care creeaza inegalitate sociala. Prevenirea, identificarea activitatilor de coruptie si sanctionarea lor trebuie sa fie in continuare obiective majore nu doar ale justitiei din Romania, ci si ale tuturor autoritatilor din sfera puterii legislative, executive, in cadrul competentelor pe care le au.
  • Integritatea si cinstea sunt in continuare asteptate de romani de la politicieni, de la alesii locali si de la toti cei care fac parte din administratie.
  • In acest proces, de consolidare a statului de drept si a luptei impotriva coruptiei, vreau sa va asigur ca aveti in mine (presedintele Romaniei, n.red.) un partener de dialog si un sustinator ferm pentru toate reformele care garanteaza lupta impotriva coruptiei.
  • Justitia construieste sentimentul de dreptate in randurile comunitatii, protejand cel mai de pret castig al democratiei: drepturile si libertatile fundamentale ale individului.
  • Independenta justitiei trebuie sa fie dublata de eficienta actului de justitie in toate domeniile - civil, penal, contencios administrativ, fiscal.

Iulia Tarcea (vicepresedinte Inalta Curte de Casatie si Justitie):

  • Un sistem judiciar puternic si unit este unul dintre pilonii de baza pe care se cladeste o societate educata si civilizata. El este cel dintai care trebuie sa aduca stabilitate, mai ales intr-o societate de tranzitie ca a noastra, in care politicienii vin si pleaca, guvernantii la fel, singurii care raman suntem noi, cei care lucram in lumea justitiei.
  • Anul acesta suntem supusi unui test pe care ar trebui sa il privim cu multa maturitate si cu multa seriozitate, este anul in are au loc alegeri pentru desemnarea reprezentantilor in CSM. Este deosebit de important pe cine investim cu increderea noastra. Trebuie sa avem in vedere valoarea dovedita si verificata de-a lungul timpului.

Raluca Pruna (ministrul Justitiei):

  • Performantele sistemului judiciar pot fi constatate si la nivel extern, de catre partenerii cu care lucram, si pentru care a devenit evident ca justitia din Romania este din ce in ce mai performanta.
  • Avem astazi o justitie independenta, la aceasta independenta s-a ajuns greu, nu este un lucru dat, si este un lucru pe care trebuie sa il aparati in fiecare zi. Magistratura romana va fi atat de independenta cat de independenta va dori sa fie.
  • Nu trebuie sa uitam ca Romania a aderat la UE cu un MCV unic. E o realitate.
  • Progresele Romaniei au fost evidentiate la summit-ul anticoruptie de la Londra. Romania a fost acolo invitata pentru faptul ca este un model, cel putin in regiune.
  • Mai sunt multe de facut. Sistemul judiciar continua sa ramana subfinantat in mare masura. Guvernul este determinat sa inceapa sa remedieze aceasta problema, este insa una de anvergura. Am preluat de la predecesorii mei proiecte importante, le voi duce mai departe.
  • Independenta s-a castigat greu. Ceea ce s-a facut poate fi rasturnat foarte usor, prin initiative legislative punctuale. Trebuie sa ne asiguram ca nu se fac pasi inapoi si ca ceea ce s-a obtinut greu nu se pierde usor.
  • Trebuie sa facem in asa fel incat sa ne asiguram ca dreptatea pe care o impart instantele sa fie in folosul cetatenilor.
  • Avem acum mai mult decat oricand nevoie de mai multa Europa, de intelepciune si de solidaritate. Nu exista in acest moment o alternativa mai buna pe termen lung decat mentinerea si consolidarea UE. Reforma justitiei, in acest sens, este absolut esentiala si nu poate fi conceputa in afara spatiului de libertate, securitate si justitie al UE.

Augustin Lazar (procuror general):

  • Integritatea este o chestiune esentiala care preocupa atat societatea romaneasca, dar mai ales corpul magistraturii. Orice instrument juridic de natura sa imbunatateasca integritatea este binevenit. Ma gandesc aici la consilierul de etica, instrument juridic recent introdus de CSM.
  • Integritate inseamna garantia in impartialitatea magistratilor si in capacitatea lor de a apara drepturile fundamentale ale cetatenilor si statul de drept. Integritatea este esentiala.
  • Ministerul Public este o institutie, puternica, la datorie, care promoveaza principiul integritatii, dar in acelasi timp este o institutie echilibrata si care apara drepturile fundamentale ale cetateanului. Nu se vor efectua anchete care sa incalce drepturile fundamentale.

Constantin Sima (presedintele Asociatiei Procurorilor):

  • Doresc sa multumesc CSM si sa-i amintesc ca, inainte de incheierea mandatului, mai are un obiectiv major - acela de a se situa in fruntea tuturor fortelor democratice si de a face toate demersurile pentru ridicarea MCV.
  • Acest mecanism se aplica in Romania printr-un procedeu unicat in Uniune European, se aplica de noua ani si consider ca este momentul sa fie ridicat, sa se recunoasca justitia romaneasca la nivelul celorlalte justitii ale statelor membre UE. Altfel nu ar fi drept si nu ar fi echitabil.

Foto: Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Ziua Justitiei 2016 , #justitie