Chiar am putea fuma din nou in baruri, cluburi si cafenele? Senator: E inuman sa fumezi la minus nu stiu cate grade

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 17:17
12952 citiri
Chiar am putea fuma din nou in baruri, cluburi si cafenele? Senator: E inuman sa fumezi la minus nu stiu cate grade
Foto: Arhiva Ziare.com

Fumatorii ar putea in curand sa-si aprinda din nou tigara in cluburi, baruri si cafenele, dar in niste spatii amenajate special pentru acest lucru si delimitate de restul localului. Primul pas s-a facut marti in Senat. Camera Deputatilor trebuie sa-si dea si ea acordul, urmand ca decizia finala sa fie a presedintelui Iohannis.

Daca acum nu se poate fuma in niciun spatiu public inchis, senatorii au votat marti doua modificari esentiale la Legea antifumat, care le-ar putea face viata sociala mai usoara celor care au acest viciu.

Ziare.com a stat de vorba cu senatorul Steliana Miron, unul dintre initiatorii celor doua amendamente, care ne-a spus unde mai exact va fi permis fumatul, daca proiectul de lege de modificare a actului normativ trece in aceasta forma si de Camera Deputatilor.

Asadar, noua lege le-ar permite patronilor de localuri in care nu se serveste mancare, cum ar fi cluburi, baruri si cafenele, sa amenajeze niste spatii separate, complet izolate si foarte bine ventilate, in care sa se poata fuma.

Senatorul a aratat ca in localuri pot fi amenajate atat spatii precum asa-numitele acvarii din aeroporturi, dar si o incapere propriu-zisa a barului, in functie de posibilitati.

"Fiecare poate decide cum sa isi faca spatiul pentru fumatori, dar este posibil sa amenajeze si o incapere, dar sa fie bine delimitata, ventilata, adica efectiv sa nu-i deranjeze pe ceilalti. In aeroporturi mai sunt si spatii unde pur si simplu fumezi, alte spatii isi mai ofera si o masa unde sa bei o cafea, acum depinde de fiecare patron in parte", a spus initiatorul modificarii.

"Eu sunt senator in zona de munte (din Suceava - n.red.), unde tot timpul ploua si este frig, si mi se pare inuman sa stai afara sa fumezi o tigara la minus nu stiu cate grade. Nici clima nu ne-ar permite sa stam doar la terase. Eu cred ca nu-i asa o mare modificare incat sa-si afecteze pe ceilalti", a mentionat ea.

Alta definitie a spatiului inchis

O a doua schimbare este redefinirea a ceea ce inseamna spatiu public inchis. Concret, proiectul de lege arata ca spatiu public inchis "are un acoperis, plafon sau tavan si este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

In prezent, prin spatiul public inchis se intelege o zona cu tavan si cel putin trei pereti, ceea ce inseamna ca la anumite terase nu se poate fuma.

"Terasele, daca au doi stalpi si o prelata, se considera spatiu public inchis. Terasele ar trebui sa fie ca peste tot in Europa, sa ai conditii civilizate de a fuma la o terasa, pentru ca vara, daca bate putin vantul si pui o prelata, se considera spatiu inchis", a precizat Steliana Miron.

Proiectul de lege a trecut si prin trei comisii din Senat - juridica, economica si de sanatate - care, la randul lor, au facut unele schimbari.

"Au fost cereri din partea directorilor spitalelor de psihiatrie si de boli infectioase, ca nu ai voie sa fumezi nici macar in curtea spitalului si este un pericol public sa iesi in afara spitalului daca ai o boala infectioasa. Si acolo trebuie facute niste spatii bine delimitate pentru fumatori. Plus la psihiatrie, unde sunt pacienti dependenti de tutun. Toate aceste lucruri tin de normalitate", sustine Miron.

Aberatia zilei: Fumatul a fost interzis. La bolnavii psihic nu s-a gandit nimeni

Ministerul Sanatatii vrea sa modifice Legea antifumat pentru bolnavii psihic

Senatorul este de parerea ca proiectul pentru modificarea Legii antifumat are mari sanse sa treaca si de Camera Deputatilor.

"Chiar si in plenul Senatului marea majoritate, chiar si cei nefumatori, a votat pentru (76 de voturi - n.red.), au fost doar doua abtineri si patru voturi impotriva. Si din ce am inteles si de la colegii mei din Camera Deputatilor, multi sustin (proiectul - n.red.), pentru ca este initiator si domnul deputat Daniel Fenechiu si si-au dat seama ca aceasta lege ar trebui modificata", a aratat Steliana Miron.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#fumat baruri, #lege antifumat modificari, #fumat spatiu inchis , #Legea antifumat