Ziare.com

Legea antifumat a intrat in vigoare: Unde se poate fuma si unde nu. Ce poti pati daca o incalci

Joi, 17 Martie 2016, ora 00:00

   

Legea antifumat a intrat in vigoare: Unde se poate fuma si unde nu. Ce poti pati daca o incalci
Legea antifumat a intrat in vigoare joi, 17 martie, ora 00.00. Guvernul a anuntat miercuri, prin intermediul unui ghid, care sunt locurile unde nu se mai poate fuma.

De asemenea, in ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun postat pe site-ul Guvernului, se precizeaza si care sunt locurile unde se poate fuma, precum si ce obligatii au administratorii spatiilor publice inchise si ai locurilor de munca.


Legea antifumat NU a intrat in vigoare azi. Ce se intampla cu cei care au fost deja amendati

Unde este interzis fumatul

"Se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private", se arata in documentul Executivului.

De asemenea, este definit spatiul public ca fiind considerat "orice spatiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sanatate, invatamant, alimentatie publica, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizarii colective (de ex. pentru activitati comerciale, sportive, targuri, expozitii etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces".


Foto: Guvernul Romaniei


Mai departe, este definit spatiul public inchis: "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

In continuare, este definit "peretele" si se precizeaza ca "in aprecierea caracterului de inchis/ deschis al unui spatiu, nu se va tine cont de natura materialului din care sunt confectionati peretii sau tavanul/ plafonul/ acoperisul, (...) caracterul temporar sau permanent al peretilor sau spatiului".

In ce priveste spatiul inchis de la locul de munca, in documentul Guvernului se precizeaza ca "in cazul in care intr-o zona a unui spatiu pentru locuit se desfasoara activitate economica, atunci respectiva zona devine loc de munca iar fumatul este interzis".

Astfel, nu se va mai fuma in urmatoarele spatii inchise de la locurile de munca:

 • halele industriale, spatiile de depozitare, birourile si camerele, salile de sedinta, salile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele inchise etc.;
 • institutiile publice centrale si locale;
 • unitati comerciale: magazine, expozitii/ targuri in spatiu inchis, centre comerciale, piete inchise etc.;
 • restaurante, baruri, cafenele, terase inchise, unitati de cazare, cluburi - inclusiv cele cu acces restrictionat, cazinouri, sali polivalente etc.;
 • unitati cultural-artistice, sportive, recreative;

In plus, este interzis fumatul si in:

 • toate mijloacele de transport in comun (unde nu se va mai putea folosi nici tigareta electronica), autogari, gari, aeroporturi, peroane si refugii inchise, taxiuri, masina de serviciu, ambulanta, inclusiv in cabina soferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
 • toate spatiile din unitatile de invatamant, medico-sanitare si de protectie a copilului, inclusiv in curtea unitatilor;
 • locurile de joaca pentru copii, indiferent daca sunt amplasate in interior sau exterior;
 • spatiile comune din cladirile de locuinte: holuri, lift etc.


Unde este permis fumatul

De asemenea, Guvernul precizeaza si care sunt locurile unde fumatul va fi permis:

 • Spatiile publice in aer liber sau spatiile de la locul de munca:

 • fara acoperis sau cu acoperis si cu mai putin de doi pereti: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioscuri deschise etc.;
 • delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gardulete de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal;
 • care au inchideri laterale sau/ si acoperis retractabile ce formeaza temporar pereti ori acoperis, dar doar atunci cand structura de inchidere este complet inchisa/ stransa astfel incat peretele ori acoperisul nu este vizibil: terasele, pavilioanele, chioscurile cand au jaluzelele, usile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ inchise in totalitate astfel incat spatiul devine deschis;

  • Peroane, refugii, statii ale mijloacelor de transport in comun daca sunt deschise sau au acoperis si doar un perete;
  • Parcuri, in afara locurilor de joaca pentru copii;
  • Locuinta, inclusiv orice spatiu inchis in care nu se desfasoara activitate economica (nu este loc de munca) ;
  • Alte spatii unde se desfasoara evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de munca (nu se desfasoara activitate economica).

  Ce amenzi primesc cei care incalca legea

  Sanctiunile prevazute in lege sunt atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, astfel:

  • Persoanele fizice care fumeaza in spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei;
  • Persoanele juridice care administreaza spatiile in care fumatul este interzis: amenda contraventionala de 5.000 lei (prima abatere), amenda contraventionala de 10.000 lei si suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei (a doua abatere), amenda contraventionala de 15.000 si inchiderea unitatii la urmatoarea abatere.

  Poti fi concendiat daca fumezi la locul de munca

  In comunicatul Guvernului se stipuleaza si care sunt obligatiile pe care administratorii spatiilor publice inchise si ai locurilor de munca.

  "Administratorii (...) trebuie sa marcheze spatiile mentionate cu indicatoare cu mesajul 'Fumatul interzis' si cu simbolul international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.

  Regulamentele interne trebuie sa contina prevederi prin care se interzice fumatul in spatiile inchise de la locul de munca si sanctiuni pentru incalcarea interdictiei de a fuma. Stabilirea sanctiunilor este atributul angajatorului care trebuie sa se asigure ca sanctiunile sunt proportionale in raport cu fapta savarsita", se transmite in document.

  "Deoarece Legea nr. 15/2016 stabileste ca incalcarea interdictiei de a fuma este o abatere disciplinara grava, angajatorii vor putea sa recurga la sanctiuni precum desfacerea contractului individual de munca sau chiar plata unor despagubiri care sa acopere prejudiciul cauzat prin incalcarea regulilor privind fumatul (de exemplu in situatia in care nerespectarea interdictiei fumatului a cauzat prejudicii angajatorului - de imagine ori materiale).

  Pentru o buna implementare a legii, se recomanda ca administratorii de spatii publice inchise si locuri de munca sa afiseze langa indicatorul cu 'Fumatul interzis' numarul de telefon al celei mai apropiate unitati de politie locala sau structuri de politie in localitatile in care unde nu exista politie locala", sustine Guvernul.

  Ziare.com v-a prezentat anterior cine va putea da amenzi si unde se pot face reclamatiile in cazul incalcarii Legii antifumat

  Intra in vigoare legea anti-fumat. Cine are dreptul sa ii amendeze pe fumatori si cu cat

  Nu in ultimul rand, in ghidul postat pe site-ul Executivului se subliniaza si importanta acestei legi.

  "Scopul principal al interzicerii fumatului in spatiile inchise de la locul de munca si in spatiile publice inchise este protejarea sanatatii angajatilor si a cetatenilor care se afla in spatiile publice, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun.

  Legea este benefica suplimentar pentru cei care fumeaza deoarece faciliteaza oprirea fumatului, precum si in cazul minorilor si tinerilor deoarece contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale in care se fumeaza si in care debuteaza, de obicei, consumul de tutun", mai transmite documentul.

  F.N.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 24210 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  17 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  FUMATUL SPORT NATIONAL?

  un viciu fara leac pentru depndenti de tutun cu bani de buzunar.....zilnik

   

  Fumatul e periculos

  Dar mai periculoasa e aplicarea cu barda a unei legi imbe.cile.
  Si de cine, ma rog?
  De o aprozarista care nu si-a terminat liceul, nascand un copil in cl.XI. Apoi aprozarista s-a combinat cu un militian sef care i-a cedat locul pe listele...carui partid oare?...
  Da, de PSD e vorba. Minunatul partid roz-rosu.
  Daca lasam aprozaristele si alte tzoape PSD sa faca legi, ne meritam soarta.

   

  Nu e o lege chiar buna

  Poate fi un spatiu inchis special amenajat pentru fumat, asa cum sunt in strainatate, dotat cu ventilatoare pentru iesirea fumului si cele necesare unui fumator: scrumiera, scaune, incalzire. Acolo ar fi ferit si de frig iarna, nepunandu-se in pericol sanatatea celor care aleg aceasta modalitate de relaxare. In plus interzicerea fumatului poate sa duca la scaderea nuntilor si botezurilor, elemente romanesti traditionale desfasurate pana acum in baruri si restaurante.

   

  Legea asta este cu tilc.

  Taman cind omenirea sarbatoreste Sfintul Patrick.

  Cozmin,TU esti unul tare de CAP,pariez ca esti zodia "berbec"

  Ca tine mai sunt multi fumatori,,Sper sa va arda la amenzi pana va saturati de FUMAT.
  Mai jos iti trimit(si alti catine) parerea unui fumator civilizat,care stie cum se fumeaza.
  "Bramburealã tipic mioriticã!...
  Abia astept sã ajung in tarã si sã vãd "minunile": sã nu se mai fumeze peste tot, sã nu mai vãd bizonii golindu-si scrumiere la semafor, sã nu mai vãd "jmecherii" aruncandu-si tigãrile pe trotuare..... Da, eu sunt fumãtor! - Dar am invãtat demult sã-i respect pe cei care nu o fac!"

  Nu stiu cat de civilizata e acciza la tutun de

  aici, care e la nivelul din strainatate desi salariile nu sunt ca acolo. In strainatate exista spatii inchise amenajate pentru fumat, asa e civilizat sa iti permiti ce iti place si sa ai si unde. Si amenzile sunt la fel, au legatura cu salariile.

  tu fumezi

  *** ?

  Fumuri

  Ia mai lasati fumurile!

  Nu inteleg nici de ce tigarile electronice deranjeaza

  Ele degaja abur, nu fum care se spune ca are monoxid de carbon si duce la imbolnaviri. Daca un grup de fumatori doreste sa inchirieze un restaurant nu va avea voie conform acestei legi.

   

  Ca nu cumva să..

  ... se imbogătească fabricanti de tigări electronice!

  @cozmin 17.54

  - deja eshti plictisitor ! :o(((

  "Legea antifumat a intrat in vigoare: Unde se poate fuma si unde nu. Ce poti pati daca o incalci"

  "indiferent de forma de proprietate..."

  Deci proprietatea privată nu mai e privată? Nu mai are dreptul proprietarul să decidă cum să fie folosită proprietatea LUI? Decide statul?

  Fortează pe cineva proprietarul unui restaurant pentru fumători să intre in acel restaurant? O să moară de foame? Nu poate găsi un restaurant pentru nefumători? Dacă o so fie cerere pentru restaurante pentru nefumători, o să existe cat să satisfacă toate nevoile, nu-i nevoie de diktat de la stat !

   

  In Romania se pare ca proprietatea privata

  a devenit un lux teoretic, la fel ca si drepturile omului.

  Nu e fum de tigara, a luat foc barul...

  In Rromanica orice minune tine trei zile. Intr-adevar, este extrem de neplacut sa petreci o seara intr-un nor de fum de tigara ,chiar si pentru un fumator. In mod sigur legea nu se va respecta si, mai mult s-ar putea sa apara incendii din cauza tigarilor aruncate la intamplare. Romanii mai varstnici stiu cum era eludat celebrul articol 400 si cum era aplicat numai fraierilor.

   

  Chiar daca te referi la o tara utopica, inexistenta (romanica)

  vei vedea ca legea si apliicarea ei va tine vesnic si nu trei zile. Multi vor suna la autoritati sa reclame nerespectarea legii daca va fi cazul. Chiar si fumatorii se bucura de aceasta lege (cei ce au cat de cat ceva in bibilica). O astfel de lege e buna, cred ca te face sa te simti un paria in locurile publice, un prigonit, astfel ca fumatorul sa se gandeasca zilnic cum sa nu mai miroasa a pr@st si sa renunte la fumat.

   

   

  @marketmed.ro 23.08

  - tu mai lipseai cu botosheii tai ! vezi ca ziare.com au shi spatzii publicitare , da' nu moka ! :o(((


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor