Medicii nu vor modificarea Legii antifumat: Ii protejeaza si pe fumatori si pe nefumatori

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 19:59
3665 citiri
Medicii nu vor modificarea Legii antifumat: Ii protejeaza si pe fumatori si pe nefumatori
Foto: Arhiva Ziare.com

Medicii sustin ca legea fumatului ii protejeaza pe toti oamenii, fumatori sau nu, si de aceea cer sa nu ii fie aduse modificari, asa cum a solicitat un senator, mai ales ca tutunul face mai multe victime decat accidentele rutiere sau suicidul.

Anual, 42.000 de romani mor din cauza bolilor provocate de fumat, in special cancer si afectiuni cardiovasculare. Aproximativ 90 la suta dintre cancerele pulmonare sunt cauzate de fumat, iar riscul de cancer pulmonar este de 26 de ori mai mare pentru fumatori decat pentru nefumatori, arata reprezentantii societatilor de pneumologie si cardiologie din Romania, intr-un document comun, citat de News.ro.

Cate amenzi s-au dat si in ce valoare dupa intrarea in vigoare a Legii anti-fumat

Costurile tratamentului unui pacient cu cancer pulmonar sunt de 10.000-15.000 euro/luna, mai releva documentul. Medicii arata ca fumatul accelereaza procesul de ateroscleroza, drept urmare arterele fumatorului sunt cu 10 ani mai "batrane" decat cele ale nefumatorului. Din acest motiv riscul unui fumator de a avea un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral este echivalent cu cel al unui nefumator cu 10 ani mai in varsta, sustin pneumologii si cardiologii.

Pana la 55-60 de ani, fumatul este raspunzator de inducerea a 70 la suta dintre infarctele de miocard in populatia Romaniei, din acest motiv speranta de viata a fumatorilor este cu 10 ani mai redusa decat cea a nefumatorilor, mai spune documentul semnat de dr. Gabriel Tatu Chitoiu din partea Societatii Romane de Cardiologie, prof. dr. Florin Mihaltan, din partea Societatii Romane de Pneumologie si de prof. dr. Ioan Mircea Coman, din partea Fundatiei Romane a Inimii.

Ministerul Sanatatii vrea sa modifice Legea antifumat pentru bolnavii psihic

Pericolele fumatului pasiv

Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Gabriel Tatu Chitoiu, a atras atentia asupra faptului ca nefumatorii sunt afectati prin fumatul pasiv.

"Ce nu stie toata lumea e ca de zece ani se vorbeste despre fumat inconstient sau la mana a treia. Este vorba de a fi afectata sanatatea de produsele de tutun, in incaperi sau spatii in care au fost fumatori. Aceste particule de tutun se depun pe mobila, pe materialele care sunt in casa, pe hainele fumatorului si de acolo se elimina o serie intreaga de particule care afecteaza sanatatea celor din jur.

Asa cum arata anumite date, acest fumator care iese pe balcon, in momentul in care se intoarce in spatiu, continua sa ii agreseze pe membrii familiei. Pentru o singura tigara fumata este nevoie de doua ore pentru a se ajunge la un nivel tolerabil pentru cei din jur", a spus dr. Gabriel Tatu Chitoiu.

La cateva zile de cand a intrat in vigoare, parlamentarii vor deja sa relaxeze Legea antifumat. Iata cum (Video)

Reprezentantii Societatii Romane de Cardiologie (SRC), Societatii Romane de Pneumologie (SRP), precum si ai Fundatiei Romane a Inimii (FRI) au precizat ca la baza initiativelor de "relaxare" a prevederilor legii antifumat se afla ignorarea adevaratei magnitudini a efectelor devastatoare ale fumatului si a prevederilor constitutionale referitoare la garantarea dreptului la sanatate.

Medicii sustin ca beneficiile actualei legi antifumat au fost intelese foarte bine de 80 la suta din populatia tarii, asa cum arata sondajele.

Medicii au mai spus ca exista studii care arata ca in blocurile in care se afla doua, trei locuinte de fumatori, 89 la suta din toate locuintele de nefumatori sunt contaminate cu nicotina.

Un senator cere derogari de la legea antifumat: Acolo intra persoane care au toate viciile

La randul sau, prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a sustinut ca Romania are nevoie de o lege care sa ii protejeze pe nefumatori, si chiar pe fumatori.

"Aceasta lege este o lege buna, care protejeaza pe toata lumea, inclusiv pe fumatori de fumatul excesiv. Nu este nevoie de creare de stabilimente speciale pentru ei, pentru ca acest lucru le face rau si lor", a precizat prof. dr. Florin Mihaltan.

#medici lege antifumat, #medici fumat pasiv , #Legea antifumat
Comentarii