Ministerul Sanatatii vrea sa modifice Legea antifumat pentru bolnavii psihic

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 16:32
1968 citiri
Ministerul Sanatatii vrea sa modifice Legea antifumat pentru bolnavii psihic
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii a decis formarea unei comisii interministeriale in care sa fie cooptati reprezentanti ai mai multor institutii si specialisti in boli psihice si care sa propuna modificarea Legii antifumat, astfel incat sa fie permis fumatul in spitalele de psihiatrie, in anumite conditii.

Miscarea vine dupa ce managerii mai multor unitati au cerut gasirea unei solutii, reclamand ca pacientii devin agresivi atunci cand nu pot fuma.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a declarat, marti, pentru News.ro, ca managerii spitalelor de psihiatrie au solicitat modificarea Legii antifumat, precizand ca nu o pot aplica tinand cont de regimul special in care sunt administrate aceste unitati si avand in vedere ca acolo sunt internate persoane fara discernamant sau care se afla sub decizii juridice irevocabile, ceea ce face ca legea sa nu poata fi respectata in forma actuala.

Aberatia zilei: Fumatul a fost interzis. La bolnavii psihic nu s-a gandit nimeni

Oana Grigore a precizat ca, in urma acestei solicitari, s-a decis stabilirea unei comisii interministeriale formate din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ai Ministerului Justitiei si Ministerului Educatiei, in care sa fie cooptati si specialisti in boli psihice.

Membrii acestei comisii vor pregati un raport in baza caruia sa se solicite modificarea Legii antifumat in spitalele de psihiatrie in anumite conditii, a mai spus sursa citata.

Legea antifumat a provocat nemultumire in spitalele de psihiatrie, iar mai multi manageri ai unor astfel de institutii au cerut Ministerului Sanatatii sa gaseasca o solutie.

Acestia au reclamat ca de la intrarea in vigoare a legii pacientilor nu le mai este permis sa fumeze in curtea spitalului sau la baie, fiind nevoiti sa mearga in afara spitalului, insotiti, iar unii dintre ei devin agresivi.

In ceea ce ii priveste pe pacientii care au savarsit infractiuni, acestia nu sunt lasati sa iasa din curtea spitalului de psihiatrie pentru ca ar incalca masurile de siguranta.

"Daca ei isi pun in cap sa fumeze, vor fuma, existand pericolul, daca nu sunt supravegheati, chiar sa incendieze spitalul. Am solicitat, avand in vedere exceptiile de la aceasta lege care se aplica in penitenciare si aeroporturi, sa includa si spitalele de psihiatrie", a declarat Gabriel Oprisanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, unde sunt internati aproximativ 800 de pacienti.

#fumat bolnavi psihic, #modificare lege antifumat bolnavi psihic , #Legea antifumat