Ministrul Sanatatii, apel catre Parlament: Nu schiloditi legea antifumat! Devenim caz unic in lumea civilizata

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 18:30
13749 citiri
Ministrul Sanatatii, apel catre Parlament: Nu schiloditi legea antifumat! Devenim caz unic in lumea civilizata
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a facut, luni, un nou apel catre parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat", care ar face din Romania "un caz unic in lumea civilizata".

"Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacata si in Parlament! I s-au adus amendamente care pun in pericol sanatatea tuturor romanilor, inclusiv a copiilor si adolescentilor. Aceste amendamente permit, in realitate, sa se fumeze in orice spatiu. Romania ar deveni un caz unic in lumea civilizata. Ar deveni, potrivit tuturor expertilor pe care i-am consultat, prima tara care imblanzeste legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc si pe care nu cred ca ni-l dorim", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Vlad Voiculescu, statistica privind fumatul este ingrijoratoare, mai ales cea care se refera la generatia tanara, adica la viitorul Romaniei.

"As vrea sa retineti! Unul din trei tineri cu varste intre 15 si 16 ani, adica in jur de 200.000 de copii, au fumat o data in ultimele 30 de zile. Daca o parte dintre ei vor deveni fumatori este si vina celor care astazi incearca sa schilodeasca legea antifumat. Populatia nu isi doreste o schimbare a legii anifumat asa cum este ea acum. Populatia nu isi doreste si nici macar fumatorii nu doresc acest lucru. Atunci ma intreb, cine doreste acest lucru?", a spus ministrul Sanatatii.

La randul lui, secretarul de stat Raed Arafat a spus ca, odata modificata legea antifumat, am deveni unici in Europa, poate chiar si in lume.

"Vorbesc nu numai ca medic, ci si ca o persoana aflata la coordonarea serviciilor de urgenta. Nu putem nega ca aceia care fumeaza fac parte din pacientii nostri siguri, pentru ca ei au sansa (sic!) sa faca un infarct, sa faca un accident vascular cerebral, sa aiba boli pulmonare cronice, toate sunt corelate cu fumatul. Este foarte grav daca copiii incep sa fumeze la 13 ani, pentru ca la 20-25 de ani au afectiuni pe care poate nu le resimt, dar sigur la 30 incep sa se manifeste", a declarat Arafat.

El a adaugat ca diferenta intre fumat si droguri nu exista, in final amandoua duc la moarte si de aceea ar trebui tratate ca amenintari.

"Este o problema de sanatate publica, Este problema a sistemului sanitar in general. Am auzit comentarii: platim taxa de viciu, ce mai vreti. Eu as prefera sa nu plateasca taxa de vicu si sa nu fumeze. Ar fi mult mai ieftin pentru sistemul sanitar. Nu sunt fan si nu voi fi fan al producatorilor de tutun. Cred ca noi dam in mana producatorilor de tutun cea mai puternica arma, odata cu modificarea legii, sa mearga in alte tari si sa dea de exemplu tara noastra care a dat inapoi pe o legislatie care nu este dintre cele mai dure pe limitarea fumatului.

Tigarile cu tot felul de arome, capsuni, ciocolata sunt destinate in primul rand copiilor. Copiii incep sa fumeze pentru ca este cool, pentru ca fumeaza si colegii, de aceea fumatul in spatii publice trebuie interzis. Este foarte grav daca am da inapoi. Diferenta intre fumat si droguri nu exista, in final amandoua duc la moarte, poate fumatul mai lent. Dar nu este normal sa privim drogul ca o amenintare, iar cu fumatul mergem in Parlament si cream diferite conditii ca sa se defasoare in spatii publice", a adaugat Arafat.

El a spus ca si comisarul european pentru sanatate a atentionat comisia de sanatate a Parlamentului cu privire la modificarea legii.

"O scrisoare a comisarului european pe sanatate a fost trimisa, luni, de la Comisia europeana catre comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, prin care se adreseaza recomandarea la prudenta si atrage atentia de a nu merge inapoi pe ceva care s-a realizat. Daca 61 la suta dintre fumatori spun ca este foarte bine ca s-a oprit fumatul in spatii publice, oare cine este cel care insista sa ne intoarcem inapoi? Daca nu o doresc oamenii de rand, ne intoarcem pentru ca asa doreste industria? Nimeni nu a venit la oameni sa spuna sa nu cumpere tigari.

Noi spunem doar: nu fumati in spatiile publice, unde va expuneti voi si colegii, prietenii si familia voastra. Nu este un atac asupra nimanui, nu este un atac la adresa fumatorilor. Este doar dorinta de a junge la o normalitate, cum este in Europa sau in SUA, Japonia, Turcia. Nu este normal ca Romania sa faca un pas inapoi, ar fi un exemplu negativ", a mai spus Raed Arafat.

Medicul pneumolog Magda Ciobanu, expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), e explicat ca sunt copii care au fumat prima tigara la 13 ani sau mai devreme.

"Efectele acestui lucru se vor vedea in timp, pentru ca dependenta de nicotina se instaleaza mult mai repede la adolescenti, decat la adulti, iar efectele nicotinei asupra sistemului nervos central sunt mai importante si cu efecte pe termen mult mai lung la adolescenti comparativ cu adultul. O treime din acesti copii practivc consuma in fiecare zi tigari", a spus Magda Ciobanu.

Legea la care fac referire cei doi demnitari se afla in Camera Deputatilor, dupa ce a trecut de Senat, si isi propune sa anuleze o parte dintre interdictiile actuale.

Afla cate amenzi s-au dat si in ce valoare dupa intrarea in vigoare a Legii antifumatsi cum vrea initiatorul sa inaspreasca Legea antifumat.

Un studiu realizat recent arata ca 50% la suta dintre tinerii de 15 - 16 ani din Romania au fumat cel putin o data.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#lege fumat Voiculescu , #Legea antifumat