S-au interzis tigarile aromate si mentolate. JTI: Nu va scadea fumatul. Va pierde si statul, si comerciantul, si producatorul

Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 14:31
6202 citiri
S-au interzis tigarile aromate si mentolate. JTI: Nu va scadea fumatul. Va pierde si statul, si comerciantul, si producatorul

Camera Deputatilor a adoptat marti interzicerea tigarilor cu arome si a celor mentolate. Legea depinde acum doar de semnatura presedintelui Iohannis.

Potrivit actului normativ, vom mai gasi la magazin tigari mentolate pana in 2019, in schimb cele cu arome dispar oficial mai devreme, din 20 mai 2017.

De la aceeasi data, legea mai prevede ca pachetele de tigari vor fi vandute cu o imagine mai dura, care acopera 65% din suprafata, pe ambele fete.

Desi intentia e clara, descurajarea fumatului, un obicei nociv pentru sanatate, Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a sustinut pentru Ziare.com ca aceste schimbari nu vor face sa scada numarul fumatorilor.

In schimb, "ambalajele vor fi mai usor de contrafacut, pentru ca elementele de identificare a marcii nu vor mai fi la fel de vizibile", spune reprezentanta companiei producatoare de tigari.

In plus, produsele interzise vor fi in continuare disponibile pe piata neagra.

"Toate studiile de piata arata ca vanzarile de produse din tutun inregistreaza un trend usor de scadere, care nu este insa determinat de masurile restrictive de tipul maririi avertismentelor de sanatate sau de interzicerea unor categorii de produse.

Suprafata marita a avertismentelor de sanatate pana la 65% nu va reduce incidenta fumatului, ci va face ca ambalajele sa fie mai usor de contrafacut, pentru ca elementele de identificare a marcii nu vor mai fi la fel de vizibile. Iar produsele interzise vor fi in continuare disponibile pe piata neagra.

Autoritatile de reglementare pleaca de la presupunerea ca fumatorii nu sunt capabili sa inteleaga un mesaj care ocupa 40% din suprafata pachetului, motiv pentru care il maresc la 65%. E o forma de desconsiderare a inteligentei consumatorului", sustine reprezentantul JTI.

In plus, Gilda Lazar acuza ca se doreste slabirea, "prabusirea acestui sector economic", care "este cel de al doilea mare contribuabil la bugetul de stat".

Ce se intampla cu tigarile care raman nevandute

Am vrut sa stim ce se va intampla cu tigarile cu arome care raman nevandute pana la data de 20 mai 2017. Potrivit reprezentantului JTI, acestea "vor trebui retrase si distruse pe cheltuiala producatorilor".

JTI acuza ca procesul "va fi un exercitiu logistic costisitor, din care va pierde si statul, si comerciantul, si producatorul".

Masurile din legea recent adoptata sunt menite sa descurajeze fumatul. Statisticile oficiale arata ca unul din trei tineri cu varste cuprinse intre 15 si 16 ani, adica 200.000 de copii, a fumat cel putin o data in ultimele 30 de zile. Dintre acestia, o treime fumeaza in fiecare saptamana sau chiar in fiecare zi.

Un raport recent al Agentiei Nationale Antidrog releva ca, in randul adolescentilor, se observa o usoara scadere a numarului celor care fumeaza, fata de 2001. Chiar si asa, insa, in ultimii ani, cifrele s-au mentinut constante.

Citeste si:
Congresul PNL va avea loc la Romexpo, cu 5.000 de delegați. ”Nu luăm în calcul altă variantă în acest moment”
Congresul PNL va avea loc la Romexpo, cu 5.000 de delegați. ”Nu luăm în calcul altă variantă în acest moment”
Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional (BPN) al Partidului Naţional Liberal, că, pe lângă modificările la statutul formaţiunii, în BPN...
A fost aprobată propunerea lui Orban ca PNL să respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare
A fost aprobată propunerea lui Orban ca PNL să respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare
Președintele liberalilor, Ludovic Orban, a propus în Biroul Permanent Național o rezoluție simplă prin care să se respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare. Propunerea a...
Sursa: Ziare.com