Sute de studenti au protestat fumand, pentru ca nu isi mai pot aprinde tigara in campusuri

Marti, 29 Martie 2016, ora 16:10
5639 citiri
Sute de studenti au protestat fumand, pentru ca nu isi mai pot aprinde tigara in campusuri

Sute de studenti din Regie au iesit sa fumeze pe Splaiul Independentei, marti la pranz, pentru a protesta astfel fata de prevederea din Legea antifumat care le interzice sa isi mai aprinda tigara oriunde in campus.

Apelul la protest a fost lansat pe Facebook si urmat de sute de studenti care s-au intalnit dupa ora 14.00 pe Splai, in dreptului clubului Maxx, scrie News.ro.

Mii de studenti protesteaza in Bucuresti, pentru ca nu mai pot fuma in campusuri

Ei s-au manifestat plimbandu-se pe trotuarele ce marginesc sensul spre Eroilor si traversand de o parte si de alta la culoarea verde a semaforului. Initial au vrut sa se plimbe si pe carosabil, dar s-au limitat la trotuare la solicitarea jandarmilor si Politiei Rutiere.

"Nu ne convine sa nu fumam in Regie si sa nu se vanda tigari. Avem peste 18 ani si propriile alegeri. (...) Politia spune ca nu e legal, asa ca mergem dintr-o parte in alta si ne spunem parerea. Cerem sa fumam in fata caminului, pe terase. Nu cerem sa incalcam legea. Avem voie sa bem, dar nu sa fumam. In sesiune toti fumeaza mult si problema noastra e ca nu ne lasa sa fumam afara", spune Adrian, in varsta de 24 de ani, student la Politehnica.

Si Vlad arata ca studentii nu se opun interdictiei de a fuma in camin, dar nu inteleg de ce nu pot face acest lucru odata iesiti din cladiri.

Protestatarii povestesc intre ei ca studenti care si-au aprins tigara in campus au fost amendati de politisti care fumau in timp ce scriau procesul verbal.

"Politistii au intervenit aseara si ei fumau cand ne amendau. Aplici legea, dar nu o aplici incalcand-o", spune si Gabriel, de 23 de ani.

"Suntem 16.000 de studenti in campus si peste 7.000 de studenti sunt fumatori si daca iesim toti pe Splai se blocheaza. Pentru noi e mai usor ca stam la un camin de la strada, dar pentru cei care stau mai in spate e greu. Speram sa se schimbe legea", spune un alt student.

Ana, masteranda, se afla printre protestatari, desi s-a lasat de fumat, considerand ca "fiecare face ce vrea" si, atata timp cat nu se fumeaza in camin, interdictia de a fuma in campus este "o discriminare".

Potrivit Legii antifumat (nr. 15/2006), care se aplica din 17 martie, "se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si in cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private". Totodata, se interzice comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private.

Citeste si:
Ludovic Orban, despre campania de vaccinare: ”Dacă eram premier gestionam mai bine situaţia”
Ludovic Orban, despre campania de vaccinare: ”Dacă eram premier gestionam mai bine situaţia”
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi seară, 21 septembrie, că era necesară mai multă energie şi mai multă implicare din partea Guvernului în campania de vaccinare. ”În...
Dan Vîlceanu, despre ancheta DNA cu privire la vaccinuri: ”Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Sunt prețuri negociate de Comisia Europeană”
Dan Vîlceanu, despre ancheta DNA cu privire la vaccinuri: ”Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Sunt prețuri negociate de Comisia Europeană”
Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, afirmă că nu are informaţii legate de alte achiziţii de vaccin anti-COVID în afara celor realizate de România prin mecanismul pus la punct de...
Sursa: NEWS.RO