Ministerul de Finante modifica regulile la Loteria bonurilor, dupa ce a constatat ca sunt favorizate la castig bonurile cu valori mari

Joi, 15 August 2019, ora 16:58
9654 citiri
Ministerul de Finante modifica regulile la Loteria bonurilor, dupa ce a constatat ca sunt favorizate la castig bonurile cu valori mari

Ministerul Finantelor vrea sa modifice modul prin care sunt acordate premiile la Loteria bonurilor, dupa ce a constatat ca sunt favorizate la castig bonurile cu valori de peste 100 de lei.

Astfel, potrivit unui proiect pentru modificarea ordonnatei privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale, pusa in dezbatere pe site-ul MInisterului de Finante, se vor acorda cel mult 80 de premii pentru intervalul valoric 1-99 lei si cel mult 20 de premii pentru intervalul valoric 100-999 lei.

"Ca urmare a analizarii, la nivelul Ministerului Finantelor Publice, a datelor statistice referitoare la dispersia pe intervale valorice a bonurilor fiscale in raport cu valorile extrase, s-a constatat ca, doar in cazul a 6 extrageri (10,17%) din cele 59 organizate in perioada aprilie 2015 - iulie 2019, bonul fiscal castigator a avut o valoare mica, din intervalul 1-99 lei.

Situatia statistica vine sa confirme faptul ca, probabilitatea de a extrage un bon fiscal cu valoare mica, din intervalul 1-99, este de aproximativ 10%", se arata in nota de fundamentare ce insoteste proiectul.

Ministerul de Finante precizeaza ca din datele disponibile rezulta ca, ponderea bonurilor fiscale pe intervale valorice, din totalul bonurilor fiscale emise de operatorii economici din Romania, este urmatoarea:

  • bonuri fiscale cu valori cuprinse in intervalul 1 - 99,99: 83%
  • bonuri fiscale cu valori cuprinse in intervalul 100 - 999,99: 17%

"Astfel, probabilitatea scazuta, confirmata de datele statistice prezentate, a extragerii unor valori mici, aferente achizitiilor uzuale de bunuri cu amanuntul si servicii, in conditiile in care operatorii economici elibereaza, preponderent bonuri fiscale cu valori de pana la 100 lei (aprox. 83%), poate determina o diminuare a popularitatii Loteriei bonurilor fiscale, intrucat detinatorii de bonuri fiscale cu valori mici care sunt majoritari numeric, au sanse reduse sa devina castigatori, nefiind astfel stimulati prin acest instrument sa solicite si sa pastreze bonurile fiscale pentru participarea la Loteria bonurilor fiscale", se arata in nota de fundamentare ce insoteste proiectul.

Asadar, Ministerul de Finante spune ca este necesara corelarea asteptarilor participantilor, cei mai multi detinatori de bonuri fiscale cu valori mici, cu numerele extrase, reprezentand valoarea totala a bonului fiscal.

In proiect se aminteste ca revendicarea premiilor se face prin depunerea, in termen de 30 de zile de la data extragerii, la orice unitate teritoriala a ANAF, a bonului fiscal castigator, in original, alaturi de copia actului de identitate sau a pasaportului titularului bonului si de o cerere.

Dupa verificarea indeplinirii conditiilor de eligibilitate prevazute de lege, unitatea teritoriala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala elibereaza persoanei care a revendicat premiul o copie a bonului fiscal depus, care poarta mentiunea "conform cu originalul" si pe care inscrie un numar unic de inregistrare.

Citeste si:
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, 28 septembrie, la România TV, că social-democrații nu vor face o propunere de premier în cazul în care moțiunea de cenzură va...
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 28 septembrie, că actuala criză politică este "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie și gaze....
Sursa: Ziare.com