Baconschi i-a explicat ambasadoarei Olandei ca Romania e stat de drept

Joi, 09 Iunie 2011, ora 20:33
1881 citiri
Baconschi i-a explicat ambasadoarei Olandei ca Romania e stat de drept

Ambasadoarea Olandei la Bucuresti, Tanya van Gool, a fost invitata, joi, la sediul Ministerului roman de Externe, unde ministrul Teodor Baconschi si-a exprimat dezacordul cu privire la declaratiile unor oficiali olandezi in legatura cu neindeplinirea de catre Romania a criteriilor statului de drept.

Baconschi a reiterat faptul ca Romania respecta in totalitate aceste criterii, fapt certificat constant de institutiile europene, aceasta fiind, de altfel, si o conditie prealabila pentru dobandirea statutului de membru al Uniunii Europene, odata cu indeplinirea criteriilor politice de aderare.

De asemenea, ministrul roman de Externe a spus ca eforturile Romaniei in consolidarea statutului de membru UE, inclusiv prin continuarea reformelor in domeniul justitiei, nu trebuie echivalate, in niciun fel, cu o punere in discutie a respectarii statului de drept. Ministrul Baconschi a reiterat ca Romania a facut progrese incontestabile si ireversibile in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei, aspecte certificate de mai multe evaluari ale Comisiei Europene.

Partea romana a indicat cu claritate ca va actiona in continuare in vederea indeplinirii angajamentelor asumate la nivelul UE, fara a accepta, in acelasi timp, conditionari sau etichetari care nu au legatura cu performantele reale ale Romaniei.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ministrul roman de externe a solicitat ca abordarea acestui dosar sa se faca respectand regulile si cadrul actual, intr-un spirit deschis si constructiv, pentru atingerea obiectivului aderarii Romaniei.

Ministrul Baconschi a mai precizat ca in relatiile dintre Romania si Olanda trebuie sa primeze un spirit de incredere si parteneriat specifice cooperarii in cadrul UE, dar si relatiilor bilaterale si a asigurat de intreaga deschidere a partii romane pentru un dialog consistent si onest.

Si ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a vorbit marti dimineata la telefon cu ambasadorul Olandei la Bucuresti, Tanya van Gool, pe care a invitat-o la minister ca sa discute pe tema progreselor Romaniei in reforma justitiei, ca urmare a afirmatiilor recente ale unui oficial olandez.

Surse comunitare citate luni de RFI au declarat ca la o reuniune a ambasadorilor UE care a avut loc saptamana trecuta la Bruxelles, reprezentantul Olandei a spus ca exista in continuare mari probleme legate de reforma justitiei in Romania si ca, prin urmare, Olanda nu crede ca Romania este un "stat de drept". La reuniunea respectiva s-a discutat despre pozitia statelor membre privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ambasador olanda mae, #mae ambasador olanda stat drept, #olanda stat drept , #MAE