Baconschi propune vot prin corespondenta pentru romanii din diaspora

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 20:11
2099 citiri
Baconschi propune vot prin corespondenta pentru romanii din diaspora
Foto: Romania Libera

Romanii stabiliti in strainatate ar putea vota prin corespondenta. Un proiect de lege in acest sens a fost pus marti in dezbatere publica.

Grupul de lucru care si-a asumat redactarea acestui proiect, format din juristi, a consultat legislatiile din Italia, Austria, Marea Britanie si Belgia, precizeaza un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Externe, remis Ziare.com.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a precizat ca acest sistem de vot reprezinta o necesitate democratica pentru romanii din diaspora, avand in vedere faptul ca, in prezent, peste 3 milioane de romani au resedinta sau domiciliul in strainatate.

Seful diplomatiei romane a motivat necesitatea unui astfel de proiect de lege invocand faptul ca limitarea dreptului de vot doar la sectiile de vot poate genera frustrari legitime din partea celor care nu puteau sa isi exercite optiunea si, pe de alta parte, implica si costuri foarte mari.

Totodata, Teodor Baconshi a amintit ca, la ultimele alegeri, "a fost facut un efort considerabil pentru a deschide 294 de sectii de votare, in conditiile in care nu se pot prezenta la vot, in medie, mai mult de 5% din membrii comunitatilor romanesti".

Seful MAE a adaugat ca isi doreste ca, in cursul celor 30 de zile de dezbatere publica, toate partile interesate sa participe cat mai activ la dezbatere, pentru a imbunatati ceea ce s-a facut pana in prezent.

"Sigur ca votul prin corespondenta este o necesitate democratica, pentru ca peste trei milioane de romani au resedinta sau domiciliul in strainatate si in prezenta acestei diaspore de mare amploare este normal sa ne dorim ca toti acesti compatrioti sa participe de acum inainte la toate scrutinurile electorale, la exercitiul democratic si sa-si manifeste pe deplin dreptul de a alege si de a fi ales", a mentionat ministrul Teodor Baconschi.

Votul se va realiza pe baza atestatului pentru exercitarea prin corespondenta a dreptului de vot, care contine si declaratia pe proprie raspundere a alegatorului prin care se arata ca optiunea sa electorala nu a fost influentata, iar secretul votului nu a fost afectat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#teodor baconshi mae, #baconshi ministru, #vot corespondenta strainatate , #MAE