Coruptie in familie la MAE: Doi angajati sot si sotie, urmariti penal pentru ca au luat spaga

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 17:31
6117 citiri
Coruptie in familie la MAE: Doi angajati sot si sotie, urmariti penal pentru ca au luat spaga
Foto: MAE

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, fata de doi angajati ai Ambasadei Romaniei de la Roma, acuzati de abuz in serviciu si luare de mita.

Este vorba despre Nelu Bita, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural aflat in gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), si Gabriela Bita, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, informeaza DNA intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

"In perioada octombrie 2012 - iulie 2013, inculpatii Bitica Nelu si Bitica Gabriela, in calitate de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentantii unei societati comerciale sume de bani si un autoturism, reprezentand 10 % din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada catre firma acestora si au primit efectiv de la acestia suma de 13.300 de euro", se arata in documentul citat.

DNA sustine ca primirea sumei respective de bani s-a facut la Roma, in mai multe etape, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, cu exceptia sumei de 1.450 de euro pe care sotii Bitica au primit-o la Bucuresti printr-un intermediar.

"Societatea respectiva a derulat mai multe contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma. Inculpatii au pretins si primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si pentru a indeplini acte astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate", adauga DNA.

Firma a colaborat cu Accademia di Romania din Roma si, in luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparatii a 12 spatii din incinta academiei in suma initiala de 19.300 de euro.

Potrivit DNA, Nelu Bitica a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii altor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un pret de 25.000 de euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 de euro.

"Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat initial, Bitica Nelu a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro", sustin procurorii.

UPDATE: Actiunea DNA a avut loc dupa ce autoritatile au fost sesizate de Ministerul de Externe, in urma unor verificari efectuate de Corpul de Control al MAE in cursul lunii septembrie 2014, dupa cum se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. Astfel, MAE a sesizat Ministerului Public prin plangere penala cu privire la unele fapte ale persoanelor in cauza.

MAE mai precizeaza ca mai multe detalii vor putea fi transmise doar dupa finalizarea anchetei.

B.B.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#coruptie MAE DNA, #angajati MAE spaga Roma, #Ambasada Roma coruptie MAE , #MAE
Comentarii