Momente vesele si triste la Reuniunea Diplomatiei: Reflectiile lui Antonescu, emotiile lui Zgonea, glumele lui Oprescu

Autor: Ana Ilie
Marti, 27 August 2013, ora 15:37
4173 citiri
Momente vesele si triste la Reuniunea Diplomatiei: Reflectiile lui Antonescu, emotiile lui Zgonea, glumele lui Oprescu
Foto: Arhiva

Reuniunea Diplomatiei romane, un eveniment ce reuneste corpul diplomatic roman, si-a inceput lucrarile marti, in Bucuresti.

Sesiunea de deschidere a fost marcata de momente relaxate si momente de seriozitate. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a deschis intalnirea cu cateva cuvinte grave despre situatia din Siria.

Corlatean a exprimat ingrijorarea autoritatilor romane fata de evolutiile din Siria, avand in vedere si prezenta importanta a cetatenilor romani in aceasta tara.

Ministrul a aratat ca se consulta cu partenerii internationali in legatura cu aceste evolutii si si-a exprimat speranta ca echipa de inevstigatori ONU sa-si poata incheia ancheta cu privire la utilizarea armelor chimice. "Condamnam orice actiuni care incalca drepturile omului, nu e loc pentru impunitate in aceste cazuri", a subliniat Corlatean.

Reflectiile lui Antonescu si emotiile lui Zgonea

Poftit sa ia cuvantul, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a apreciat ca Reuniunea Diplomatiei este un "cadru mereu propice reflectiilor, schimbului de idei", asa ca a incercat sa dea raspuns "pe scurt, la o intrebare simpla: cine e azi Romania in lume si cum se defineste ea in raport cu ceilalti".

Antonescu s-a adresat diplomatilor aratandu-le ca "avem datoria de a avea un mesaj coerent si comun despre cine suntem si care sunt angajamentele si aspiratiile noastre". In opinia sa, "Romania reafirma si reconfirma angajamentele externe", se defineste "prin standardele si valorile pe care le promoveaza in lume: securitatea, democratia, stabilitatea".

Seful Senatului a apreciat ca este momentul ca Romania sa-si reafirme un proiect extern care sa ii permita sa se afirme ca actor politic important: "Avem o majoritate politica de 70% care ofera predictibilitate".

In plus, "USL isi propune sa scoata Romania dintr-un nemeritat con de umbra, Romania a depasit criza iar datele macroeconomice confirma ca se inscrie pe un trend ascendent. Diplomatia trebuie sa fructifice aceasta conjunctura", crede Antonescu, care mai opineaza ca "Romania trebuie sa participe la problemele pe agenda internationala in varii zone ale lumii".

Presedintele PNL a mai indemnat diplomatia sa-si asume un rol mai bun de comunicator si sa se implice mai mult in relatiile cu romanii din afara granitelor.

Ministrul Corlatean a intervenit la sfarsitul discursului, in aplauzele furtunoase ale salii, pentru a aminti ca MAE se bazeaza "foarte mult pe intelepciunea Parlamentului cand vom vorbi anul viitor de o suplimentare bugetara". De altfel, Corlatean a starnit aplauze inca intr-o ocazie, amintind ca va cere in Parlament o corectare a situatiei pensiilor diplomatilor MAE.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, s-a adresat corpului diplomatic, potrivit propriilor declaratii, "cu putina emotie", solicitand sa vorbeasca "despre o chestiune pe care o cunosc, diplomatia parlamentara, care a crescut si care aduce valoare".

Realitatea dura a lui Oprescu

Momentul amuzant al sesiunii a fost asigurat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a explicat ca a avut de ales intre a livra "un discurs pansament sau realitatea si am ales realitatea pentru ca imi doresc si eu ca toate obectivele propuse sa poata fi aduse cat mai aproape de adevar, ca sa ardem gazul cat mai putin".

Oprescu si-a explicat prezenta la Reuniune prin aceea ca de cinci ani "am intrat in ritmul sprijinului reprezentantilor noastre diplomatice de afara si am incercat sa atingem (Primaria Municipiului Bucuresti - n.red) doua dimensiuni - de a crea ambasadorilor si corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti conditii de viata civilizate, de a colabora permanent cu reprezentantele romanesti, cu ambasadorii, consilierii, etc, pentru a face cunoscut ce suntem noi, ce dorim noi".

"Am inceput sa colaboram pe urmatoarea asertiune: relatiile dintre orase se pot stabili mai repde cand exista aspiratii comune si slava domnului sunt comune pentru toata lumea, este vorba despre calitatea vietii", a continuat Oprescu.

Edilul sef a atras atentia presedintelui Camerei ("care a venit in urma mea biologic da' asta nu inseamna ca daca e mai tanar ca e mai destept") si presedintelui Senatului ("care ma onoreaza cu prietenia lui si este o prietenie aplicata") ca "noi ne invartim intr-o serie intreaga de legi care nu sunt deloc permisive".

"Va rog sa ne aplecam putin pe legile administratiei care sunt caduce", a cerut Oprescu, explicand: "la mine se descarca pistolul de pe vremea legii...domnul Nastase stie, fiti binecuvantat, a neintelegerilor dintre primarul de atunci si consiliu".

"Eu va doresc o intalnire corecta...da ce sa vorbesc eu de sarcinile dumneavoastra?", a incheiat Oprescu, in rasetele audientei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Reuniunea Diplomatiei romane, #Sorin Oprescu diplomatie, #Titus Corlatean Siria , #MAE