Romance platite la negru si agresate sexual in Italia - cum a reactionat MAE

Luni, 13 Martie 2017, ora 21:02
4953 citiri
Romance platite la negru si agresate sexual in Italia - cum a reactionat MAE
Foto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul de la Catania, a initiat demersuri pe langa autoritatile italiene privind situatia semnalata in presa referitoare la romance care ar fi fost abuzate la locul de munca in Italia.

MAE arata, luni, ca are in atentie situatia iar Consulatul Romaniei la Catania a contactat atat Procuratura din cadrul Tribunalului din Ragusa, cat si Comandamentul Carabinierilor din Monreale - Provincia Palermo pentru informatii suplimentare.

Totodata, comandantul Carabinierilor din Monreale a precizat faptul ca, "in declaratia data unei publicatii, nu s-a referit la persoane de nationalitate romana".

Consulatul Romaniei la Catania a solicitat o intrevedere cu prefectul din Ragusa, intalnirea urmand sa aiba loc in cursul acestei saptamani.

"Subliniem faptul ca, pana in acest moment, la nivelul oficiului consular nu au fost primite solicitari de asistenta consulara din partea unor cetateni romani afectati de aceste incidente", arata MAE.

Ministerul, prin reprezentantele diplomatice si consulare acreditate pe teritoriul Republicii Italiene, isi reafirma disponibilitatea permanenta de a actiona imediat, conform competentelor, pe linia acordarii asistentei si protectiei consulare.

Totodata, MAE reitereaza rolul extrem de util al mecanismului de inregistrare voluntara la misiunile diplomatice si oficiile consulare din strainatate, cu ajutorul caruia romanii isi pot anunta prezenta in regiune, in vederea primirii asistentei necesare in situatii de urgenta.

MAE aminteste ca are in derulare, impreuna cu Ambasada Romaniei in Italia si Ministerul Muncii, campanii de informare pentru cetatenii care doresc sa munceasca in strainatate. "Spre exemplu, prin Biroul Atasatului pentru probleme de munca, a fost realizat Ghidul lucratorului roman in Italia", indica sursa citata.

Un reportaj publicat duminica de saptamanalul britanic "The Observer" releva ca mii de romance care lucreaza in agricultura in provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv amenintari si agresiuni sexuale.

Potrivit Proxyma Association, organizatie italiana care apara drepturile imigrantilor, citata de publicatia britanica, "mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in fermele din acea zona sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si de exploatare severa".

"The Observer" spune ca politia locala mentioneaza ca aproximativ 7.500 de femei, majoritatea din Romania, traiesc si muncesc in "conditii de sclavie" in fermele din regiunea Ragusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romance agresate sexual Italia, #MAE reactie romance agresate Italia, #romance platite negru Italia , #MAE