Conditii meteo extreme in Europa - ce avertizari a facut MAE

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 18:50
4303 citiri
Conditii meteo extreme in Europa - ce avertizari a facut MAE
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) i-a avertizat, luni, pe romanii care vor sa mearga in aceste zile in Bulgaria, Ungaria si Italia ca aceste tari se confrunta cu situatii meteo extreme.

BULGARIA. Institutul National de Meteorologie si Hidrologie din Sofia a instituit cod galben pentru vant puternic, zapada si inghet pentru toate zonele din statul de la sudul Dunarii.

Mai mult, agentia "Infrastructura Rutiera" recomanda soferilor sa plece la drum numai cu masini echipate cu cauciucuri adecvate, sa conduca cu viteza adaptata la conditiile meteorologice si sa respecte instructiunile Politiei rutiere, potrivit unui comunicat al MAE remis Ziare.com.

Vreme extrema in Europa - Avertisment de la MAE: Iata tarile cu riscuri meteo (Video)

Pe de alta parte, din cauza vantului puternic, caderilor masive de zapada si vizibilitatii foarte scazute, se inchid circulatiei autovehiculelor drumurile:

  • I-7 Silistra - Shumen,
  • II-21 Silistra - Ruse,
  • II-71 Silistra - Dobrici,
  • II-23 Dulovo - Isperih, in regiunea Silistra.

Circulatia va fi reluata dupa normalizarea situatiei meteorologice extrem de grele in regiune.

De asemenea, marti, de la ora 18:00 pana la ora 21:00, precum si duminica, 4 ianuarie 2015, intre orele 14:00 - 20:00, se limiteaza circulatia vehiculelor grele de marfa de peste 12 tone pe autostrazi si anumite zone ale retelei de drumuri nationale. Scopul masurii este de a imbunatati siguranta circulatiei in conditii de trafic ridicat, asteptat in perioada sarbatorilor.

Restrictiile se aplica pe urmatoarele sectiuni ale retelei de drumuri nationale:

  • Autostrazi, cu exceptia sectiunii Harmanli - PCTF "Kapitan Andreevo" pe autostrada "Maritza".
  • Drumul I-1 Rebarkovo - Botevgrad, traficul este directionat pe drumul II-16 Rebarkovo - Svoge - Sofia;
  • Drumul I-1 conexiunea temporara a Lotului 1 - autostrada "Struma", Dupnitsa Nord - PCTF "Kulata";
  • Drumul I-4;
  • Drumul I-5 Ruse - Veliko Tarnovo;
  • Drumul I-8 Plovdiv - Harmanli;
  • Drumul I-9 Durankulak - Varna;
  • Drumul I-9 Varna - Burgas;
  • Drumul II-19 Simitli - Gotse Delchev;
  • Drumul II-18 Soseaua de Centura Sofia, zona de sud, de la km 26 + 100 la km 62 + 007;
  • Drumul II-86 Plovdiv - Smolyan;
  • Drumul II-99 Burgas - Tsarevo.

Restrictiile nu se aplica vehiculelor care transporta produse alimentare perisabile si bunuri cu regim de temperatura, animale vii si marfuri periculoase.

Toti cetatenii si companiile de transport pot obtine informatii cu privire la conditiile de trafic actualizate pe site-ul API - www.api.bg, precum si la telefonul 0700 130 20, in permanenta.

UNGARIA. Ministerul Afacerilor Externe mai informeaza ca, potrivit informatiilor facute publice de catre politia ungara, pe drumul national nr. 43, portiunea Mako-Nagylak (Nadlac) intre km 35 si 39, circulatia se deruleaza pe o singura banda de circulatie, in mod alternativ, din cauza viscolului puternic.

In prezent au fost mobilizate 2 autospeciale de deszapezire pentru a asigura derularea traficului Mako- Nagylak/Nadlac.

In intervalul 06.30 - 08.30, traficul auto a fost blocat total pe DN 43, pe raza localitatii Apatfalva, ca urmare a deraparii unui camion.

Atentionarile meteorologice valabile pe teritoriul Ungariei se mentin pana luni, ora 00.00.

Autoritatile ungare au pus la dispozitia cetatenilor informatii actualizate privind conditiile meteorologice si de trafic, acestea putand fi consultate pe urmatoarele site-uri de specialitate:

ITALIA. Pe de alta parte, Centrul National de Meteorologie si Climatologie Aeronautica Militara din cadrul Ministerului italian al Apararii a emis, luni, orele 8.00, o avertizare meteorologica valabila pentru urmatoarele 6-12 ore si, in perspectiva, pana la data de 1 ianuarie 2015.

Pentru urmatoarele ore, perturbarile climatice in zona Marii Mediterane vor mentine conditii atmosferice dificile in cea mai mare parte din centrul si sudul Italiei. Departamentul de Protectie Civila a emis o avertizare de conditii meteorologice nefavorabile.

Sunt prevazute precipitatii abundente, mai ales sub forma de ninsoare, pana in zonele de campie, in regiunile Abruzzo, Molise, Puglia de nord si in zonele orientale din Umbria si Lazio, precum si in Calabria de nord si Sicilia la inaltimi de peste 500-700 m.

Avertizarea priveste si posibile fenomene atmosferice cu caracter de furtuna in Sicilia si Calabria. Situatia este cotata cu cod rosu pentru zonele tirenice ale regiunii Calabria si cu cod portocaliu pentru regiunile Campania, Basilicata si restul teritoriului calabrez. Pentru Molise si zona nord orientala a Siciliei este prevazut cod galben.

Se vor inregistra vanturi puternice, cu intensificari locale pana la nivel de furtuna in zonele de coasta din Friuli Venezia Giulia, Veneto si Emilia Romagna.

Romania, in zapada LIVE

Ninsori intense se inregistreaza pe tot arcul alpin si pe toata dorsala apeninica, cu strat de zapada depasind pe alocuri 20 cm. Se recomanda utilizarea echipamentelor auto si a vestimentatiei adecvate.

Potrivit prognozei meteorologice, marea va fi foarte agitata pe toata coasta adriatica. De asemenea, se va produce o furtuna de intensitate mare in zona de nord a Marii Tireniene, inregistrandu-se vant si mare agitata in Marea Sardeniei si in tot bazinul tirenian pana la stramtoarea Messina.

In Sardinia se anunta ninsori in zonele cu altitudini de peste 1.000 de m, temperaturi scazute in toata insula, vant si ploi izolate. Pentru toata perioada este prevazuta o inrautatire a vremii si scaderea accentuata a temperaturilor, in special in zona de nord-est, cu ninsoare si ploi.

Circulatia pe reteaua rutiera se desfasoara in conditii normale, cu exceptia unor zone de munte din regiunile de nord (Trentino Alto Adige, Veneto). Este obligatorie echiparea autoturismelor cu anvelope de iarna sau cu lanturi.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza pe teritoriul acestor tari sa consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informatii actualizate.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avertisment calatorie MAE zapada, #avertisment calatorie Italia, #avertisment calatorie Bulgaria, #avertisment calatorie Ungaria , #MAE