Corlatean la Kiev, la doua saptamani dupa fuga lui Ianukovici - ce a discutat

Luni, 10 Martie 2014, ora 16:00
1586 citiri
Corlatean la Kiev, la doua saptamani dupa fuga lui Ianukovici - ce a discutat

Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a mers luni la Kiev, in Ucraina, intr-o vizita de lucru ce survine la doua saptamani dupa fuga din capitala ucraineana a presedintelui Viktor Ianukovici, sub presiunea protestelor de strada, si instalarea Opozitiei la conducerea tarii.

Ministrul roman al Afacerilor Externe a avut consultari cu noul sef al diplomatiei ucrainene, Andrii Descita. Potrivit unui comunicat MAE, cei doi diplomati au discutat in detaliu acutizarea recenta a crizei din Ucraina, in mod deosebit situatia din Crimeea.

Corlatean a reiterat ferm condamnarea actului de agresiune impotriva Ucrainei suverane si independente care pericliteaza securitatea acestei tari si a intregii regiuni si a condamnat incercarile de actiuni secesioniste.

Titus Corlatean a exprimat sustinerea ferma pentru asocierea politica si integrarea economica a Ucrainei cu Uniunea Europeana, cat mai curand, si posibilitatea semnarii capitolelor politice din Acordul de Asociere inainte de alegerile prezidentiale, ce urmeaza sa se desfasoare in Ucraina la 25 mai.

In ceea ce priveste situatia minoritatii vorbitoare de limba romana din Ucraina, Titus Corlatean a apreciat determinarea partii ucrainene de a trece in cel mai scurt timp la crearea unui nou cadru legislativ in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor la standarde europene.

Ministrul roman a salutat decizia presedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga legea de abrogare a Legii privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic in Ucraina si a apreciat drept incurajator demersul de constituire, la nivelul Radei Supreme, a unei Comisii tematice mandatate sa elaboreze proiectul unei noi legislatii ucrainene in acest domeniu.

Un punct important pe agenda celor doi ministri de Externe a fost semnarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind masurile de intarire a increderii si securitatii.

Acordul reglementeaza, in principal, notificarea reciproca in avans a unor activitati militare ale unitatilor terestre si aeriene in regiunile de frontiera.

In continuarea agendei la Kiev, Titus Corlatean a depus flori in Piata Independentei in memoria cetatenilor ucraineni victime ale confruntarilor din contextul actiunilor recente de protest din Ucraina.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Corlatean vizita Kiev, #Corlatean acord Ucraina , #MAE