Coruptie in familie la MAE: Doi angajati sot si sotie, urmariti penal pentru ca au luat spaga

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 17:31
5967 citiri
Coruptie in familie la MAE: Doi angajati sot si sotie, urmariti penal pentru ca au luat spaga

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, fata de doi angajati ai Ambasadei Romaniei de la Roma, acuzati de abuz in serviciu si luare de mita.

Este vorba despre Nelu Bita, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural aflat in gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), si Gabriela Bita, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, informeaza DNA intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

"In perioada octombrie 2012 - iulie 2013, inculpatii Bitica Nelu si Bitica Gabriela, in calitate de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentantii unei societati comerciale sume de bani si un autoturism, reprezentand 10 % din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada catre firma acestora si au primit efectiv de la acestia suma de 13.300 de euro", se arata in documentul citat.

DNA sustine ca primirea sumei respective de bani s-a facut la Roma, in mai multe etape, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, cu exceptia sumei de 1.450 de euro pe care sotii Bitica au primit-o la Bucuresti printr-un intermediar.

"Societatea respectiva a derulat mai multe contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma. Inculpatii au pretins si primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si pentru a indeplini acte astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate", adauga DNA.

Firma a colaborat cu Accademia di Romania din Roma si, in luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparatii a 12 spatii din incinta academiei in suma initiala de 19.300 de euro.

Potrivit DNA, Nelu Bitica a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii altor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un pret de 25.000 de euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 de euro.

"Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat initial, Bitica Nelu a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro", sustin procurorii.

UPDATE: Actiunea DNA a avut loc dupa ce autoritatile au fost sesizate de Ministerul de Externe, in urma unor verificari efectuate de Corpul de Control al MAE in cursul lunii septembrie 2014, dupa cum se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. Astfel, MAE a sesizat Ministerului Public prin plangere penala cu privire la unele fapte ale persoanelor in cauza.

MAE mai precizeaza ca mai multe detalii vor putea fi transmise doar dupa finalizarea anchetei.

B.B.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...