Cum a rezolvat MAE problema "ambasadorului-teleshopping"

Autor: Ana Ilie
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 10:48
5255 citiri
Cum a rezolvat MAE problema "ambasadorului-teleshopping"
Foto: Ziare.com

Ambasadorul roman Constantin Grigorie a parcurs un curs de instruire in domeniul eticii si deontologiei, in urma unei anchete a Corpului de Control al Ministerului de Externe, declansata dupa ce presa a dezvaluit ca acesta a aparut intr-un clip publicitar in care se foloseste de functia sa si de reputatia MAE.

In urma parcurgerii acestui curs, ambasadorul a ramas sa activeze in Centrala MAE.

Potrivit unui raspuns acordat Ziare.com, "Comisia de Etica a Ministerului Afcerilor Externe a analizat si evaluat cazul ambasadorului Constantin Grigorie si a hotarat ca diplomatul roman sa parcurga un modul de instruire in domeniul eticii si deontologiei, in cadrul departamentului specializat din MAE".

"In cadrul acestui modul, efectuat de ambasadorul Constantin Grigorie, s-a pus accent pe modul in care folosirea imaginii unui diplomat in spatiul public nu trebuie sa afecteze etica si deontologia diplomatica si, implicit, imaginea Ministerului Afacerilor Externe", se arata in raspunsul MAE la intrebarile cu privire la felul in care a fost solutionata chestiunea.

Medicul din scandalul "ambasadorul-teleshopping" explica relatia lor si cine a gresit in cazul Grigorie Interviu

Intrebat daca ambasadorul s-a pensionat, stiut fiind ca acesta are varsta de pensionare, MAE a raspuns ca, "in prezent, ambasadorul Constantin Grigorie activeaza in Centrala MAE".

MAE nu a dat detalii cu privire la situatia postului de la Praga, pentru care fusese nominalizat Constantin Grigorie.

De ce a disparut "ambasadorul-teleshopping" de pe lista celor audiati in Senat - Explicatia de la MAE

Amintim ca Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, la sfarsitul lunii mai, la solicitarea Ziare.com, ca a fost amanata audierea ambasadorului Mihail Constantin Grigorie, propus pentru acreditarea in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Ceha.

Constantin Grigorie a facut apoi obiectul unei anchete a Corpului de Control al MAE. "Ancheta a fost initiata de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica al MAE, urmare aparitiei in mass-media a unui articol insotit de un videoclip in care au fost folosite in scopuri publicitare imaginea MAE, precum si numele si functia ambasadorului", explica MAE la acel moment.

Solicitat sa enumere trei cele mai importante realizari ale lui Constantin Grigorie in posturile detinute consecutiv la Roma, Sofia, Ankara si Moscova, precum si motivul pentru care acesta a fost propus ambasador cu doar cateva luni inainte de pensionare, MAE ne-a raspuns ca acesta "este diplomat de cariera. In ceea ce priveste mandatele sale anterioare de ambasador, conform procedurii, acestea au fost exercitate cu respectarea tuturor etapelor procedurale legale (desemnare, obtinerea avizelor consultative din partea Comisiilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, decret semnat de presedintele Romaniei, exercitare propriu-zisa a mandatului de ambasador). Pe parcursul exercitarii acestor functii nu au fost inregistrate abateri".

"Ambasadorul-teleshopping" a disparut de pe lista audiatilor in Senat

Ambasador, intr-o reclama la un aparat medical. MAE: E inacceptabila folosirea numelui institutiei

Site-ul aktual24.ro a dezvaluit ca ambasadorul Grigorie Constantin Mihail apare intr-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura din cadrul Ministerului de Externe.

"Il cunosc pe doctorul Emil Dobrea de peste 20 de ani. (...) Printr-un aparat pe care l-a inventat chiar doctorul Dobrea se pot identifica toate aceste microorganisme. Nu numai sa le identifice, dar in acelasi timp sa le si distruga. Cu aparatul doctorului Dobrea se poate realiza o detoxifiere a organismului si eliminarea metalelor grele", afirma Constantin Grigorie, sub imaginea caruia aparea titulatura "Ambasador Ministerul Afacerilor Externe".

Conform art. 50 din Legea privind statutul corpului diplomatic si consular al Romaniei, ambasadorilor le este interzis sa "sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor, avantaje materiale sau de alta natura care ar putea aduce atingere loialitatii, responsabilitatii si prestigiului lor", ceea ce se poate spune ca a facut Constantin Grigorie atunci cand a aparut in clipul publicitar.

Ministerul Afacerilor Externe spunea atunci ca este "regretabila si inacceptabila folosirea, in cadrul acestui demers, a numelui institutiei si a functiei/gradului diplomatic din cadrul Ministerului de Externe".

Constantin Mihail Grigorie (65 de ani) a fost, intre 1995-1999, ambasador in Italia, apoi in Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) si Rusia (2008-2013).

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#MAE ambasador teleshopping, #MAE ambasador Grigorie reclama, #MAE ambasador Constantin Grigorie , #MAE