De ce a disparut "ambasadorul-teleshopping" de pe lista celor audiati in Senat - Explicatia de la MAE

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 07:47
7159 citiri
De ce a disparut "ambasadorul-teleshopping" de pe lista celor audiati in Senat - Explicatia de la MAE

Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea Ziare.com, ca a fost amanata audierea ambasadorului Mihail Constantin Grigorie, propus pentru acreditarea in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Ceha.

Constantin Grigorie face obiectul unei anchete a Corpului de Control al MAE, dupa ce a aparut intr-un clip publicitar in care se foloseste de functia sa si de reputatia ministerului.

Solicitat sa enumere trei cele mai importante realizari ale lui Constantin Grigorie in posturile detinute consecutiv la Roma, Sofia, Ankara si Moscova, precum si motivul pentru care acesta a fost propus ambasador cu doar cateva luni inainte de pensionare, MAE ne-a raspuns ca acesta "este diplomat de cariera. In ceea ce priveste mandatele sale anterioare de ambasador, conform procedurii, acestea au fost exercitate cu respectarea tuturor etapelor procedurale legale (desemnare, obtinerea avizelor consultative din partea Comisiilor reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, decret semnat de presedintele Romaniei, exercitare propriu-zisa a mandatului de ambasador). Pe parcursul exercitarii acestor functii nu au fost inregistrate abateri".

"In ceea ce priveste audierea acestuia pentru acreditarea in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Ceha, aceasta a fost amanata pana la finalizarea anchetei in desfasurare.

Ancheta a fost initiata de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica al MAE, urmare aparitiei in mass-media a unui articol insotit de un videoclip in care au fost folosite in scopuri publicitare imaginea MAE, precum si numele si functia ambasadorului", explica MAE.

Ancheta a ajuns in punctul in care, "in urma verificarilor preliminare efectuate de Corpul de Control, potrivit competentelor legale, cazul a fost inaintat Consiliului de onoare al Corpului diplomatic si consular spre solutionare".

In raspunsul MAE se mai arata ca, "in conformitate cu legislatia in vigoare (Legea 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei), presupusele fapte care pot genera raspunderi pentru membri ai Corpului diplomatic si consular sunt examinate/analizate de catre Consiliul de onoare, singurul organ abilitat sa propuna masuri conducerii MAE".

MAE incheie aratand ca, "in functie de rezultatul verificarilor care sunt in derulare, vor fi luate masurile care se impun".

Pe de alta parte, Ziare.com a intrebat si despre un nume nou aparut pe lista de nominalizari la audierile de la Senat: Cristian Tudor, propus pentru statul Qatar. Intrucat Cristian Tudor nu se afla pe lista de nominalizari din 30 aprilie a presedintelui Klaus Iohannis, Ziare.com a dorit sa afle cand a fost propus acesta si ce anume il recomanda pentru aceasta pozitie.

"Ambasadorul-teleshopping" a disparut de pe lista audiatilor in Senat

Potrivit website-ului Senatului, propunerile Ministerului Afacerilor Externe, de acreditare in calitate de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei, care au ajuns la Senat au fost:

1. Iulian Buga - Regatul Suediei

2. Adrian Mihai Cioroianu - Delegat permanent pe langa UNESCO

3. Adrian Gabriel Davidoiu - Regatul Norvegiei

4. Emilian Horatiu Hurezeanu - Republica Federala Germania

5. Ion Jinga - Reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU la New York

6. George Cristian Maior - Statele Unite ale Americii

7. Carmen-Liliana Podgorean - Republica Argentina si Republica Paraguay

8. Cristian Tudor - Statul Qatar

Potrivit informatiilor noastre, Cristian Tudor este director al Directiei Orientul Mijlociu din MAE si l-a insotit recent pe premierul Victor Ponta in turneul din Golf.

Ambasador, intr-o reclama la un aparat medical. MAE: E inacceptabila folosirea numelui institutiei

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, in urma cu cateva saptamani, ca face verificari dupa ce Constantin Mihail Grigorie, fost ambasador in Rusia si propus acum ambasador in Cehia, a aparut intr-un clip publicitar pentru un aparat medical, in reclama aparand numele Ministerului de Externe si gradul diplomatic de ambasador detinut de Grigorie.

Ministerul Afacerilor Externe spunea atunci ca este "regretabila si inacceptabila folosirea, in cadrul acestui demers, a numelui institutiei si a functiei/gradului diplomatic din cadrul Ministerului de Externe".

Site-ul aktual24.ro a scris ca ambasadorul Grigorie Constantin Mihail apare intr-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura din cadrul Ministerului de Externe.

Videoclipul apare si pe site-ul clinicii care comercializeaza aparatul medical inventat de doctorul Emil Dobrea.

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, in 30 aprilie, propunerea privind numirea lui Constantin Mihail Grigorie in functia de ambasador in Cehia.

Constantin Mihail Grigorie (65 de ani) a fost, intre 1995-1999, ambasador in Italia, apoi in Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) si Rusia (2008-2013).

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#MAE ambasador teleshopping Cehia, #MAE ambasador reclama , #MAE