Inchisori CIA in Romania? Reactia MAE la vizita oficialilor de la Bruxelles

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 07:48
1675 citiri
Inchisori CIA in Romania? Reactia MAE la vizita oficialilor de la Bruxelles

Secretarul de stat in MAE George Ciamba a reamintit, in discutiile cu o delegatie a Comisiei LIBE din PE, ca, urmare a verificarilor in plan intern facute in perioada 2005-2008, nu au rezultat probe care sa indice ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a primit, joi, delegatia Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (Comisia LIBE) din Parlamentul European (PE).

Vizita in Romania a reprezentantilor Comisiei LIBE are loc pe fondul dezbaterilor recente la nivelul Parlamentului European si al recomandarilor incluse in Rezolutia adoptata la 11 februarie 2015 pe marginea raportului Senatului SUA privind practicile de tortura ale CIA, se precizeaza intr-un comunicat al MAE.

"In cadrul intrevederii, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat importanta deosebita acordata de autoritatile romane derularii unui dialog cuprinzator cu reprezentantii Parlamentului European pe teme de interes pe agenda europeana actuala. A exprimat, in acest sens, aprecierea deosebita fata de activitatea constanta a Comisiei LIBE in vederea promovarii drepturilor omului, valorilor fundamentale si practicilor democratice, la nivel UE si international, si a reiterat atasamentul profund si constant dovedit de Romania fata de respectarea acestor principii si valori", mentioneaza sursa citata.

George Ciamba a adaugat ca Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO si parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, "se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante, continuand sa abordeze o politica clara, fara echivoc, in ceea ce priveste protejarea si garantarea drepturilor omului".

"In acest sens, oficialul roman a reamintit demersurile derulate de Romania, in plan intern, destinate verificarii alegatiilor, referindu-se la rezultatele cercetarilor efectuate in perioada 2005-2008 de Comisia de ancheta a Senatului Romaniei.

A subliniat ca, urmare acestor verificari mentionate, intreprinse de autoritatile romane, nu au rezultat probe care sa indice ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism", se precizeaza in comunicat.

In egala masura, secretarul de stat a informat cu privire la existenta anchetei judiciare in curs, a Parchetului General, pe aceasta tema.

"In aceste conditii, este importanta o comunicare corecta si impartiala pentru a nu permite perpetuarea, in spatiul public, a unor alegatii lipsite de temei", se mai arata in comunicatul transmis de MAE.

Delegatia Comisiei LIBE din Parlamentul European mai are programate, la Bucuresti, discutii cu Ion Iliescu, Ioan Talpes, Tiberiu Nitu, dar si cu reprezentanti ai societatii civile.

Comisiile pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European au reinceput ancheta privind presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre UE, ca urmare a unor dezvaluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de catre CIA si in baza unei rezolutii adoptate in 11 februarie de Parlament.

Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....