Lista tarilor cu transmitere a virusului Zika - ce trebuie sa stie romanii care calatoresc acolo

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 23:23
8336 citiri
Lista tarilor cu transmitere a virusului Zika - ce trebuie sa stie romanii care calatoresc acolo
Foto: Pixabay/Nuzree

Ministerul Afacerilor Externe a publicat o lista cu tarile unde exista pericolul de transmitere a virusului Zika, informand astfel cetatenii romani cu privire la riscul de infectie cu ZIKV, cum mai este cunoscut virusul.

Astfel, "ca urmare a anuntului Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind epidemia cu transmitere locala a acestui virus in mai multe tari", MAE a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, o lista cu numeroase state.

Acestea sunt din America Centrala si de Sud, Asia si din Oceanele Pacific, Atlantic si Indian: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

"Pentru cetatenii romani care se afla sau doresc sa calatoreasca in zone cu transmitere locala a virusului Zika, se recomanda masuri de protectie personala impotriva intepaturii tantarilor (atat in incinte, cat si in exterior, mai ales pe timp de zi - cand este intervalul maxim de activitate al tantarului vector): purtarea de pantaloni lungi si bluze/camasi cu maneca lunga, perioada de repaus sa fie asigurata in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu plase pentru tantari, chiar si in timpul zilei.

Cetatenii care prezinta simptome compatibile cu infectia cu virus Zika in interval de 3 saptamani de la intoarcerea dintr-o zona / tara afectata, sunt sfatuiti sa se adreseze medicului si sa specifice daca au calatorit recent in astfel de zone / tari", se mai arata in comunicat.

"Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor insotite de copii mici, femeilor insarcinate (in mod special), li se recomanda sa consulte un medic sau sa se adreseze unui cabinet specializat in medicina de calatorie si boli infectioase, inainte de plecarea spre astfel de destinatii, pentru a primi recomandari atat cu privire la folosirea repelentelor, cat si a altor masuri preventive si profilactice", continua recomandarea MAE.

Virusul Zika ar putea cauza o pandemie exploziva - Milioane de oameni ar fi deja infectati

Ce spun autoritatile romane despre virusul care a panicat America si care a ajuns si in Europa

Virusul care a panicat America a ajuns oficial in Europa

De asemenea, ministerul recomanda consultarea paginilor de Internet:

  • www.mae.ro
  • http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/339-informatii-pentru-calatori-catre-zone-cu-transmitere-locala-a-virusului-zika
  • http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zikainformation-travellers.aspx
  • http://who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/
  • http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=427&Itemid=41484

Virusul a fost deja semnalat in cateva tari din Europa, iar cea mai afectata tara a lumii este Brazilia.

F.N.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#MAE atentionare tari Zika, #MAE atentionare virus Zika, #MAE virus Zika , #MAE
Comentarii
Poza PhucDatBich
PhucDatBich
rank 5
Hai sa nu facem din tantar...
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Era pe vremuri în farmacii o cremă Chinezească mentolată contra țân