MAE, despre cersetorii romani din Londra: Presa britanica a reluat o stire mai veche

Joi, 17 Mai 2012, ora 19:57
3766 citiri
MAE, despre cersetorii romani din Londra: Presa britanica a reluat o stire mai veche
Foto: The Sun

Ministerul Afacerilor Externe reactioneaza dupa articolele aparute in presa britanica, conform carora cersetorii romani au invadat centrul Londrei inaintea Jocurilor Olimpice programate la vara.

Oficiall MAE precizeaza, intr-un raspuns pentru Mediafax, ca articolul publicat marti de London Evening Standard despre cersetorii romani din centrul Londrei reia stiri aparute in presa britanica in aprilie.

"Articolul la care faceti referire reia stiri publicate in presa britanica in perioada 23-24 aprilie 2012. Imediat dupa publicarea stirilor respective, la data de 24 aprilie 2012, la sediul Consiliului Local Westminster, a avut loc o reuniune pe aceasta tema cu participarea reprezentantilor consiliului local, ai autoritatilor locale de politie, organizatiilor nonguvernamentale.

Din partea Ambasadei Romaniei la Londra au participat atasatul pentru probleme sociale si de munca si seful Sectiei consulare. In plus, atasatul pentru afaceri interne al Ambasadei a avut o intalnire separata pe aceasta tema cu responsabilii din cadrul autoritatilor de politie locale", se arata in precizarea MAE.

"Autoritatile britanice si-au exprimat preocuparea fata de proliferarea, odata cu apropierea perioadei de desfasurare a Jocurilor Olimpice, a cazurilor de persoane de origine romana care dormeau pe strazi, care practicau cersetoria si mici infractiuni", completeaza oficialii de la Externe.

Atat autoritatile britanice, cat si reprezentantii Ambasadei au cazut de acord asupra faptului ca acest fenomen poate fi prevenit si combatut doar in stransa cooperare. Astfel, pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii, autoritatile din cele doua state au hotarat sa intensifice cooperarea politieneasca, continua raspunsul oficialilor romani.

De asemenea, pentru reducerea si prevenirea cazurilor in care cetatenii romani ajung sa doarma pe strazi, in lipsa concretizarii unui loc de munca in Marea Britanie, Ambasada Romaniei la Londra a declansat o campanie de informare, constand in publicarea pe website a informatiilor privind conditiile de accedere la un loc de munca pe teritoriul britanic (informatii similare fiind diseminate si de structurile teritoriale ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale), precizeaza sursa citata.

Revolta la Londra: Faceti ceva cu cersetorii romani! (Galerie foto)

Reprezentantii MAE subliniaza ca avertizari cu privire la riscurile deplasarii fara mijloace de intretinere in strainatate sunt adresate permanent cetatenilor romani, atat prin informatii actualizate si postate pe site-ul MAE si al ambasadelor, prin comunicate dedicate, cat si pe site-urile institutiilor de resort, recomandandu-li-se evitarea parasirii Romaniei fara un angajament concret in tara de destinatie.

Cersetori romani, evacuati de catre politie din Marble Arch in luna aprilie, au instalat o noua tabara la mai putin de 50 de metri distanta, in rezervatia centrala din Park Lane, relateaza London Evening Standard in editia online de marti.

In jur de 50 de cersetori romani dorm in tufisuri, in zona Mayfair, intens frecventata de turisti si inconjurata de unele dintre cele mai exclusiviste hoteluri si restaurante din Londra. Grupari infractionale par sa vina din Romania, inainte de Jocurile Olimpice. Acestia sunt "repartizati" dinainte in grupuri de cersetori, hoti de buzunare si prostituate, mai scrie publicatia britanica.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#MAE cersetori Londra, #MAE presa stire veche, #cersetori romani JO Londra , #MAE