MAE: Romania a notificat UE cu privire la statele care nu respecta regimul vizelor

Joi, 06 Februarie 2014, ora 18:42
2753 citiri
MAE: Romania a notificat UE cu privire la statele care nu respecta regimul vizelor

Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state, printre care si SUA, care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte, a precizat MAE.

"Conform obligatiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, Romania a notificat deja institutiile europene cu privire la acele state care nu respecta regimul de reciprocitate in materie de scutire de vize fata de cetatenii romani care calatoresc pe teritoriul unor state terte aflate pe lista pozitiva a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificarii", arata MAE.

Regulamentul European 1289/2013 stabileste un mecanism foarte clar cu anumite obligatii pentru statele membre, pe de o parte, si Comisia Europeana, pe de alta parte.

"Odata declansat, mecanismul de reciprocitate presupune o serie de etape si termene pe care statele membre vizate, respectiv Comisia Europeana le parcurg in virtutea acestuia, finalitatea urmarita fiind aceea de a asigura, de catre statul tert vizat, reciprocitatea deplina cu privire la exonerarea de la obligativitatea detinerii vizelor", explica MAE.

Totodata, MAE precizeaza ca vor fi continuare negocierile bilaterale cu SUA pe tema vizelor.

"Demersul Comisiei Europene, in baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca statele membre sa intreprinda si demersuri bilaterale fata de statele terte in vederea obtinerii reciprocitatii in materie de vize. Romania are un dialog constant si substantial cu SUA, inclusiv in cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii Romaniei in Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup avand loc in luna ianuarie 2014", a precizat MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe reaminteste ca rata de refuz a cererilor de viza a cunoscut in anul fiscal care s-a incheiat cea mai mare reducere, de la 17% in anul anterior la 11,5%.

In plus, Romania continua demersurile in plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislatiei americane in materie de vize, care va crea conditii mai permisive accederii in program.

CE nu intentioneaza, in acest moment, sa ceara SUA ridicarea vizelor pentru vreun stat membru UE, a declarat, joi, purtatorul de cuvant Michele Cercone, care nu a dorit sa spuna daca au fost primite notificari in acest sens de la tarile ai caror cetateni au inca nevoie de viza pentru SUA.

"Comisia Europeana acorda o foarte mare importanta principiului reciprocitatii si solidaritatii. Am lucrat in acest sens si vom continua sa o facem. Asta inseamna si ca trebuie sa fim in contact cu partenerii nostri externi si sa incercam sa abordam chestiunea pe cat de eficient putem", a precizat purtatorul de cuvant al CE Michele Cercone, intrebat daca Executivul de la Bruxelles a cerut SUA sa-si schimbe politica privind aplicarea vizelor pentru unele tari europene.

Intrebat daca CE a solicitat tarilor in cauza "un update" privind relatiile cu SUA sau Canada in privinta vizelor, purtatorul de cuvant a precizat ca, "potrivit prevederilor noului regulament, statele membre trebuie sa trimita notificari privind situatiile de nereciprocitate inainte de 9 februarie 2014", iar acestea vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE.

EurActiv a scris, miercuri, citand surse diplomatice, ca CE a solicitat SUA sa ridice vizele pentru Polonia, Romania, Bulgaria, Cipru si Croatia, tari ai caror cetateni inca au nevoie de viza pentru a calatori in aceasta tara.

Daca nu se intampla acest lucru, Comisia Europeana are la dispozitie doua solutii: poate adopta impunerea, pe o perioada de 12 luni, a vizelor pentru cetatenii statului tert sau poate inainta Parlamentului European si Consiliului un raport de evaluare a situatiei, in care explica de ce nu propune impunerea temporara a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croatia, Romania si Polonia sunt singurele tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in SUA. Bulgarii si romanii sunt singurii cetateni europeni care nu pot calatori fara vize in Canada.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#MAE notificare UE vize SUA, #MAE notificare tari vize , #MAE