MAE: Romanii cu afectiuni respiratorii sa evite deplasarile la Moscova

Duminica, 08 August 2010, ora 21:02
1255 citiri
MAE: Romanii cu afectiuni respiratorii sa evite deplasarile la Moscova
Foto: AFP

Persoanele cu afectiuni respiratorii sunt sfatuite sa evite deplasarile la Moscova in zilele urmatoare, in contextul persistentei incendiilor si cresterii gradului de poluare a aerului in capitala rusa, a comunicat ministerul de Externe.

Avertismentul de calatorie se adreseaza mai ales persoanelor care sufera de astm, bronsita si alte afectiuni similare.

Persoanele care nu vor putea evita deplasarile sunt sfatuite sa urmareasca informatiile de pe site-ul Ministerului Federatiei Ruse pentru Combaterea Catastrofelor, accesibile in limba engleza la adresa: http://www.mchs.gov.ru/index.php?lang=eng

Ambasada Romaniei la Moscova isi desfasoara activitatea fara modificari de program, a informat MAE la solicitarea NewsIn. "Mentionam ca in perioada de vara, activitatea curenta a ambasadelor si consulatelor este diminuata", a precizat Ministerul de Externe, care da asigurari ca "va transmite informatii actualizate, inclusiv recomandari, in functie de evolutia situatiei".

Corespondentului TVR la Moscova transmitea, sambata seara, ca la Ambasada Romaniei din Moscova sunt multi copii cu varste de pana la sase ani, care au fost trimisi deja in tara, astfel ca mai multi angajati si-au inceput concediul mai devreme decat il planificasera.

Precizarile facute de MAE intervin in contextul in care mai multe tari occidentale au emis avertismente de calatorie pentru cetatenii care vor sa mearga in Rusia si au restrans activitatea ambasadelor de la Moscova sau chiar le-au inchis pana la noi ordine, din cauza poluarii atmosferice generate de incendiile care fac ravagii de peste o luna.

MAE nu a dat un avertisment oficial

Pe site-ul Ministerului roman de Externe nu a aparut deocamdata niciun avertisment cu privire la deplasarile in Rusia, la rubrica specifica dedicata sfaturilor de calatorie, dar MAE a comunicat NewsIn ca "recomanda persoanelor care au afectiuni respiratorii sa evite, daca este posibil, deplasarile la Moscova in zilele urmatoare, in contextul persistentei incendiilor si cresterii gradului de poluare in aer la Moscova".

Ambasadele Canadei, Poloniei, Bulgariei si Austriei la Moscova au inceput sa-si evacueze personalul neesential si pe membrii familiilor corpului diplomatic.

Departamentul american de Stat si-a avertizat cetatenii cu privire la deplasarile in Rusia si le-a cerut sa ia in considerare problemele de sanatate pe care le creeaza poluarea atmosferica.

Ministerul german de Externe a emis un avertisment similar, recomandand cetatenilor sa evite deplasarile in regiunile periculoase ale Rusiei, daca nu este absolut necesar. Ambasada Germaniei la Moscova si-a suspendat activitatea si in incinta a mai ramas doar personalul de serviciu.

Foreign Office le-a recomandat, de asemenea, cetatenilor britanici sa evite deplasarile neesentiale in anumite regiuni din Rusia.

Ministerul de Interne al Italiei a recomandat cetatenilor sa evite sa faca deplasari in Rusia in urmatoarele 7-10 zile.

La randul sau, Israelul si-a sfatuit diplomatii sa paraseasca temporar zonele acoperite de fum.

Situatia va continua pana miercurea viitoare

Incendiile continua sa devasteze o mare parte din partea centrala a Rusiei europene in conditiile in care tara se confrunta cu un val de caldura fara precedent, cu temperaturi care au ajuns sau chiar au depasit 40 de grade Celsius.

Nivelul monoxidului de carbon in fumul degajat de incendii era sambata de sase ori mai mare peste pragul de siguranta. Sistemele de filtrare din cladiri, care au reusit pana acum sa mentina fumul departe, nu mai pot face fata. Previziunile meteo spun ca fumul, care a patruns pana si la metrou, va persista in capitala rusa pana miercurea viitoare.

Bilantul victimelor a ajuns vineri la 52 de morti, iar peste 4.000 de oameni au ramas fara adapost.

Soldatii rusi au inceput sa sape sambata un canal de 8 kilometri pentru a impiedica incendiile sa se extinda spre uzina de arme nucleare de la Sarov, unde a fost fabricata in 1949 prima bomba nucleara rusa.

Opozitia liberal-democrata a cerut sa fie declarata stare de urgenta la Moscova si le-a cerut fabricilor sa-si inceteze activitatea, pentru a limita poluarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAE Rusia incendii, #Rusia calatorii incendii fum, #Rusia calatorii avertisment fum , #MAE