MAE spera la extinderea programului Visa Waiver

Joi, 26 Februarie 2009, ora 17:03
1530 citiri
MAE spera la extinderea programului Visa Waiver

MAE spera ca noua administratie de la Casa Alba sa manifeste aceeasi disponibilitate ca si administratia Bush in ceea ce priveste continuarea extinderii programului Visa Waiver, in ciuda deciziei SUA de a scade din noul plafonul pentru respingerea vizelor la 3%.

Marc Frey, directorul Visa Waiver (VWP) - program ce ar permite romanilor sa calatoreasca in America in scop turistic si de afaceri fara a mai necesita in prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucuresti - explicase joi, pentru NewsIn, ca perspectiva includerii Romaniei in acest program este tot mai indepartata.

SUA vor inaspri din luna iulie conditiile de intrare in Visa Waiver, scazand plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, conditie ce face ca tari ca Romania, cu o rata de respingere a vizelor de 25%, sa se califice si mai greu pentru acest program.

La solicitarea NewsIn, Ministerul de Externe a raspuns ca "aceste evolutii (impunerea pragului de 3% -n.r.) tin exclusiv de autoritatile SUA" si ca "in ceea ce priveste Romania, autoritatile de la Bucuresti vor continua implementarea aspectelor tehnice la care s-au angajat, pentru a asigura accesul tarii noastre in VWP".

"In conformitate cu prevederile legislatiei americane in domeniu, Departamentul pentru Securitate Interna (DHS) trebuie sa prezinte Congresului SUA, pana la 30 iunie 2009, un sistem perfectionat de cuantificare a iesirilor de pe teritoriul SUA (monitoring exit system). In caz contrar, pragul ratei de refuz al vizelor pe care trebuie sa il atinga candidatele la VWP va reveni la 3% (fata de 10% in prezent)", a explicat purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

MAE informeaza ca la inceputul lunii februarie a avut loc o reuniune de lucru cu partea americana. "Autoritatile de la Bucuresti coopereaza cu cele americane pentru a duce la indeplinire masurile concrete care sa faciliteze accesul Romaniei in Visa Waiver.

Astfel, la 5 februarie 2009 a avut loc o noua reuniune a grupului de lucru interinstitutional constituit pentru evaluarea stadiului indeplinirii de catre Romania a criteriilor de acces in VWP. Cu aceasta ocazie partenerii americani au fost informati in legatura cu demararea programului pilot de emitere a pasapoartelor biometrice", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

Serbanescu a mai aratat ca "liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii romani ramane un punct important pe agenda discutiilor bilaterale cu SUA".

"Decizia guvernului american de la sfarsitul anului trecut de eliminare a vizelor pentru sapte state membre ale Uniunii Europene, a reprezentat un semnal incurajator cu privire la perspectiva liberalizarii regimului de vize pentru toti cetatenii europeni, inclusiv pentru cei romani. MAE spera ca noua administratie de la Casa Alba sa manifeste aceeasi disponibilitate in ceea ce priveste continuarea extinderii Programului Visa Waiver (VWP)", a subliniat oficialul MAE.

Potrivit minsterului, promovarea unui tratament egal la calatoriile in Statele Unite pentru toti cetatenii Uniunii reprezinta o prioritate si o preocupare majora si la nivelul UE, reprezentantii Comisiei Europene purtand discutii directe cu autoritatile de la Washington pe marginea aspectelor de competenta comunitara.

Eliminarea restictiilor de viza este conditionata de indeplinirea unui set de criterii tehnice, cel mai important dintre acestea fiind rata de refuz al cererilor de vize. "Speram ca tendinta pronuntat descrescatoare din ultima perioada sa continue, astfel incat Romania sa se poata situa, cat mai curand, sub pragul de 10%. La 30 septembrie 2008 (sfarsitul anului fiscal), rata de refuz a vizelor pentru cetatenii romani a fost de 25%, fata de 37% in septembrie 2007", a punctat Alin Serbanescu.

"In ceea ce priveste celelalte criterii, Romania a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea masurilor necesare pentru facilitarea accesului in program, care include masuri privind un schimb mai bun de informatii despre calatoriile internationale si controlul de la frontiera, despre suspectii de terorism, despre pierderea sau furtul pasapoartelor, precum si masuri legate de prezenta si atributiile agentilor de securitate la bordul aeronavelor. Urmeaza ca institutiile romane competente sa discute si sa convina cu partea americana asupra pasilor care trebuie intreprinsi, in continuare, pentru asigurarea cadrului juridic necesar", a conchis purtatorul de cuvant al MAE.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#viza Statele Unite, #Visa Waiver, #MAE , #MAE