Marinarii romani de pe nava sechestrata in Franta sunt bine - MAE

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 13:32
1175 citiri
Marinarii romani de pe nava sechestrata in Franta sunt bine - MAE
Foto:estrepublicain.fr

Cei trei marinari romani de pe vasul Anita, pus sub sechestru in Franta dupa ce a provocat un accident ale carui costuri se ridica la 3 milioane de euro, nu au fost retinuti si nu au probleme din punct de vedere umanitar sau medical, a informat, joi, MAE.

In urma demersurilor Consulatului General al Romaniei la Strasbourg, autoritatile franceze au confirmat implicarea intr-un accident a unei nave cu echipaj format din marinari romani. Autoritatile franceze au precizat insa ca echipajul navei nu a fost retinut si se bucura de atentia cuvenita din partea autoritatilor portuare.

Totodata, au informat ca nu sunt probleme din punct de vedere umanitar sau medical. Nava a fost aprovizionata cu apa si alimente la 27 decembrie. MAE precizeaza ca, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, aprovizionarea necesara nu s-a putut efectua imediat.

Pe de alta parte, misiunea diplomatica a Romaniei nu a primit nicio solicitare de asistenta consulara din partea marinarilor romani. Consulatul General al Romaniei la Strasbourg se afla insa in permanent contact cu autoritatile locale.

Intrucat ancheta este in curs de desfasurare, nu se pot face publice elemente suplimentare in acest caz, mai spune MAE.

Nava "Anita", cu echipaj romanesc, incarcata cu 850 de tone de sare, este sechestrata in portul Frouard din Franta dupa ce la 18 decembrie a provocat, din cauza unei erori de navigatie, un accident ale carui pagube au fost estimate la aproape 3 milioane de euro, a relatat miercuri publicatia L'Est Republicain.

Vasul "Anita", care tracta o barja de 80 de metri, a lovit in dimineata zilei de 18 decembrie un baraj al unei hidrocentrale de pe raul Moselle. Este vorba de hidrocentrala Pompey, aflata in aval de zona industriala Frouard, in regiunea Lorraine, din nord-estul Frantei. Costurile totale ale accidentului se ridica, potrivit primelor estimari ale autoritatilor franceze, la 2,8 milioane de euro. Prin urmare, nava a fost pusa marti sub sechestru.

Autoritatile franceze spun ca accidentul s-a produs din cauza unei erori de navigatie a echipajului romanesc, dar comandantul de bord sustine ca de vina au fost conditiile meteorologice, din cauza carora nu a vazut semnalizarea care ii interzicea navigatia pe partea dreapta a raului. Nava se indrepta catre Austria, transportand 850 de tone de sare alba.

In urma accidentului, barajul hidrocentralei a fost sectionat in doua, iar productia electrica pentru societatea Cedelec a fost oprita. Nivelul raului Moselle a scazut cu 1,5 metri, iar coca vasului s-a inamolit pe fundul raului. A fost nevoie de o macara de 700 de tone pentru a degaja o parte a incarcaturii vasului, pentru ca acesta sa poata fi remorcat si adus, la 22 decembrie, impreuna ca cei trei romani care formau echipajul, in portul Frouard.

Incarcatura de sare, ce nu apartine proprietarului barjei, nu a fost pusa sub sechestru. In calele vasului mai ramasesera 700 de tone de sare, care au fost descarcate si ele in portul Frouard.

La bord, cei trei marinari nu mai au apa potabila, chiar daca au fost aprovizionati temporar de port, potrivit publicatiei franceze. Insa, mai scria L'Est Republicain, activitatea din port a fost redusa, nivelul apei fiind insuficient, din cauza bresei din baraj, pentru a permite navelor sa mai navigheze in siguranta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#marinari romani nava sechestrata, #stare marinari sechestrare franta , #MAE