Reactia MAE dupa ce presedintele Ucrainei a promovat legea care inchide scolile romanesti

Marti, 26 Septembrie 2017, ora 19:18
3757 citiri
Reactia MAE dupa ce presedintele Ucrainei a promovat legea care inchide scolile romanesti

Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat, marti, dupa ce, luni, presedintele ucrainean Petro Porosenko a promulgat controversata Lege a Educatiei, care inchide scolile romanesti.

MAE transmite, prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com, ca "regreta ca, in pofida tuturor demersurilor autoritatilor romane pe langa partea ucraineana, care au semnalat ca Legea educatiei in forma actuala diminueaza semnificativ drepturile persoanelor apartinand minoritatii romanesti, presedintele Ucrainei a promulgat actul normativ".

De asemenea, ministerul "solicita ferm autoritatilor ucrainene sa adopte toate masurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor apartinand minoritatii nationale romane de a invata in limba lor materna".

Potrivit diplomatilor romani, impactul modificarilor va fi unul negativ pentru educatia din tara vecina.

"MAE va continua demersurile, inclusiv pe langa organizatiile internationale cu atributii in domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale si Comisia de la Venetia), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificari legislative in domeniul educatiei din Ucraina", se mai arata in comunicat.

Mai departe, ministerul a reamintit angajamentul Ucrainei "transmis constant partii romane in cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a normelor si standardelor internationale relevante in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precum si de asigurare a faptului ca nivelul si calitatea invatamantului in limba romana nu vor fi afectate de noile norme".

Amintim ca, joi, presedintele Klaus Iohannis si-a anulat vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina, ca urmare a adoptarii controversatei legi.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com