Reactia MAE, dupa ce Rusia i-a amintit lui Iohannis rolul Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 19:18
16940 citiri
Reactia MAE, dupa ce Rusia i-a amintit lui Iohannis rolul Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial
Foto: Ziare.com

Purtatorul de cuvant al MAE roman a luat nota "cu surprindere" de afirmatiile omologului sau rus cu privire la marcarea in Romania a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului si spune ca "este regretabil si straniu modul in care sunt amestecate, in confuzie, evenimente si informatii publice printr-un mesaj al carui scop este dificil de inteles".

"Am luat nota cu surprindere de afirmatiile purtatorului de cuvant al MAE rus din data de 4 februarie 2016, cu privire la marcarea in Romania a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Este regretabil si straniu modul in care sunt amestecate, in confuzie, evenimente si informatii publice printr-un mesaj al carui scop este dificil de inteles.

Suntem dezamagiti de informarea deformata ce i-a fost oferita purtatorului de cuvant mentionat, inainte de emiterea reactiei sale", se arata intr-o declaratie de presa a purtatorului de cuvant al Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE).

Rusia, suparata pe Iohannis: N-am uitat de partea cui a luptat Romania in Al Doilea Razboi Mondial

Conform sursei citate, dupa cum este bine cunoscut opiniei publice, autoritatile din Romania, atat cele centrale, cat si cele locale, organizeaza in fiecare an evenimente de comemorare a memoriei victimelor Holocaustului, cu ocazia zilelor de 9 octombrie (Ziua nationala de comemorare a victimelor Holocaustului din Romania), 27 ianuarie (Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului) si 2 august (Ziua de comemorare a victimelor din comunitatile de rromi in perioada Holocaustului).

"Si in acest an, la 27 ianuarie, Ministerul roman al Afacerilor Externe a organizat un eveniment de marcare a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din intreaga lume, eveniment la care au luat cuvantul ministrul Afacerilor Externe si o serie de invitati, intre care presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si presedintele Asociatiei Evreilor din Romania, supravietuitori ai Holocaustului.

La eveniment au participat si reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, iar reflectarea mediatica a oferit suficiente informatii pentru orice observator al activitatilor oficiale din Romania. Mai mult, acest eveniment a succedat comemorarii in mod distinct, la implinirea a 75 de ani, a victimelor Pogromului de la Bucuresti", se precizeaza in declaratia de presa a purtatorului de cuvant al MAE.

Reactia purtatorului de cuvant al MAE rus, considerata "eronata si de neinteles"

Sursa mentionata adauga ca, "in mod eronat si de neinteles, reactia purtatorului de cuvant al MAE rus face abstractie de aceste realitati si, in schimb, se refera la o expozitie care nu are nicio legatura cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea in Romania a Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului".

"La fel de eronate si surprinzatoare sunt si deductiile purtatorului de cuvant cu privire la o asa zisa neasumare de catre Romania a trecutului sau istoric. Ca urmare, reamintim finalizarea inca din 2004 a raportului Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel', ca si eforturile in asumarea trecutului si cunoasterea larga a acestuia la nivelul societatii romanesti.

Sunt recunoscute si incurajate determinarea Romaniei de a contribui activ la eforturile internationale pentru prevenirea unor asemenea tragedii istorice, progresele facute in domeniul educatiei privind Holocaustul, angajamentele asumate pentru cooperarea cu societatea civila pe tematici ce privesc comemorarea Holocaustului, combaterea antisemitismului, discriminarii rasiale, xenofobiei si oricaror forme de intoleranta", se mai arata in declaratia de presa a purtatorului de cuvant al MAE roman.

De asemenea, aceeasi sursa subliniaza ca Ministerul roman al Afacerilor Externe "contribuie activ la intarirea instrumentelor legislative si institutionale potrivite, care sa previna si sa sanctioneze astfel de fenomene si poate oferi in mod transparent informatii detaliate despre modul in care Romania respecta si isi asuma responsabilitatile cu privire la comemorarea victimelor Holocaustului, promovarea educatiei tinerelor generatii in privinta acelei perioade tulburi din istoria Europei si din istoria Romaniei".

"In acelasi timp, invitam la o documentare actualizata cu privire la responsabilitatile de nivel international pe care Romania si le-a asumat pe linia organizatiei IHRA, precum si in cadrul altor organizatii multilaterale", conchide declaratia de presa a purtatorului de cuvant al MAE de la Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#MAE reactie MAE rus, #Rusia Romania Al Doilea Razboi Mondial, #MAE rus atac Romania, #MAE Rusia Romania Al Doilea Razboi , #MAE