Replica MAE pentru Guvernul de la Budapesta, dupa "socul" privind condamnarea lui Marko Attila

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 15:48
5590 citiri
Replica MAE pentru Guvernul de la Budapesta, dupa "socul" privind condamnarea lui Marko Attila

Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca fiind nepotrivite si neadecvate declaratiile unui inalt oficial ungar cu privire la sentinta de condamnare data de justitia romana in cazul lui Marko Attila.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, purtatorul de cuvant al MAE afirma ca deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie.

"Apreciem ca fiind cel putin nepotrivit si neadecvat gestul unui inalt oficial politic ungar de a se pronunta asupra unei decizii definitive judecatoresti a unei instante romane. Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste, conform legii penale romane, indiferent de apartenenta politica sau originea etnica a celui in cauza.

Independenta Justitiei este un principiu fundamental al oricarui stat european de drept, iar deciziile Justitiei trebuie respectate fara exceptie, de catre toti", se arata in precizarea MAE.

"Mai mult decat atat, nu pot fi facute conexiuni intre acest dosar penal si procesul de retrocedare a unor bunuri imobile apartinand minoritatilor nationale, in care statul roman a solutionat in numar semnificativ cererile depuse", se mai arata in precizare.

Guvernul de la Budapesta, "socat" de condamnarea deputatului Marko Attila

Miercuri, vicepremierul ungur Zsolt Semjen declara ca Guvernul ungar a fost "socat" sa afle ca Marko Attila, un etnic maghiar deputat in Romania, a fost condamnat definitiv cu suspendare intr-un caz de restituire a proprietatii Bisericii Reformate.

Eforturile Guvernului roman de renationalizare a unor proprietati restituite unor organizatii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfantu Gheorghe, in cazul lui Marko, sunt inacceptabile, a spus Semjen.

In hotararea pe care pronuntat-o, Curtea de Apel din Ploiesti a confirmat in parte o hotarare prin care Biserica Reformata va fi deposedata de titlul de proprietate a proprietatii restituite.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Imobilul in care functioneaza colegiul si alte proprietati bisericesti au fost confiscate in timpul regimului comunist din Romania.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Ploiesti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile.

Dosarul in cauza a fost inceput de DNA in urma cu 4 ani. Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Attila-Gabor Marko, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, si pe alti doi acuzati, toti trei facand parte in trecut din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor de cetateni ce apartin minoritatilor nationale din Romania.

Cei trei acuzati au intocmit, in anul 2002, o nota de constatare falsa in care aratau ca un imobil situat in Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, ar fi fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Prima instanta de la Judecatoria Buzau stabilise ca acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului, si a dispus confiscarea acestuia si reintoarcerea sa in patrimoniul statului.

A.I.

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#MAE replica Ungaria condamnare Attila, #MAE condamnare Marko Attila , #MAE
  1. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  2. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  3. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  4. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  5. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  6. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  7. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  8. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  9. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
  10. Nedumerirea unui patron român după ce a crescut salariile: "Motivația angajatului scade considerabil"/ "200-300 de lei în plus, iar atribuțiile sunt duble"