Reuniunea diplomatiei romane: Oprescu promite pachete culturale, Tariceanu nu vrea sa toleram Rusia (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 11:54
3191 citiri
Reuniunea diplomatiei romane: Oprescu promite pachete culturale, Tariceanu nu vrea sa toleram Rusia (Video)
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a informat pe ambasadorii si diplomatii romani, aflati miercuri la Reuniunea Diplomatiei Romane, la Bucuresti, ca orasul candideaza pentru a deveni Capitala Culturala Europeana in 2020 si ca, in acest moment, Capitala ofera "pachete culturale de mare tinuta".

Oprescu a remarcat ca Festivalul George Enescu se desfasoara zilele acestea in Bucuresti si este un "adevarat brand de tara". "Putem oferi turistului care vine in Bucuresti un pachet cultural de mare tinuta", a afirmat edilul, fara a intra in detalii.

Ponta: Prioritatea absoluta a Romaniei este Republica Moldova

La evenimentul de miercuri a participat si premierul Victor Ponta, care le-a transmis diplomatilor cele trei prioritati de politica externa ale sale. "Sa continuati sa spuneti ca prioritatea absoluta a Romaniei este Republica Moldova", a solicitat acesta diplomatilor, pe care si-i doreste "mai activi" in promovarea acestui obiectiv. "Sa va bateti pentru Moldova asa cum va bateti pentru interesele Romaniei", a afirmat premierul.

A doua prioritate expusa de premier a fost cooperarea regionala. "Va rog sa ma sprijiniti in colaborarea regionala. Avem vecini cu care suntem doar vecini. As vrea sa fim un partener si prieten regional", a explicat Ponta.

In fine, in al treilea rand, premierul a apreciat ca diplomatii romani sunt inca prea "timizi" in ceea ce priveste promovarea intereselor economice ale tarii si le-a cerut sa il sprijine in aceste eforturi.

"Vreau sa va rog sa faceti ce fac toti ambasadorii acreditati la Bucuresti care ma cauta de fiecare data pentru probleme de colaborare economica", a spus Ponta. In opinia sa, eforturi suplimentare pot fi depuse in directia Turciei si a Iranului, cu care "se normalizeaza relatiile".

Ponta le-a reamintit diplomatilor ca Guvernul sau le-a intregit salariile si pensiile si le-a promis ca se vor putea baza pe consensul Guvern-Presedintie-Parlament in materie de politica externa.

Tariceanu: Rusia nu e nici tolerata, nici tolerabila

La deschiderea oficiala a evenimentului a vorbit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Acesta le-a expus ambasadorilor situatia internationala asa cum o vede el si a avertizat, in contextul crizei din Ucraina, ca "Romania are experienta, dar nu e vaccinata impotriva unor epidemii".

Tot in acest context, Tariceanu a afirmat ca Rusiei ar trebui sa i se reduca rolul in organismele internationale, daca refuza sa colaboreze, si sa "i se spuna clar ca nu e nici tolerata, nici tolerabila".

In ceea ce priveste criza refugiatilor, Tariceanu a pledat pentru compasiune: "sa dovedim ca stim sa intelegem suferinta unor oameni".

In fine, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a insistat pe "Romania de peste hotare". "Avem o Romanie peste hotare, diplomatii romani sunt chemati sa ii sprijine", a afirmat acesta, adaugand ca se asteapta sa "aparam demnitatea romanilor in strainatate", in asa fel incat niciun turist sa nu fie vanat sau considerat arbitrar a face parte din grupari infractionale.

In perioada 1-4 septembrie se desfasoara, la Bucuresti, Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, un eveniment care reuneste sefii misiunilor diplomatice permanente.

Sesiunile plenare de anul acesta beneficiaza de participarea a patru ministri straini de Externe: slovac, Miroslav Lajcak, Polonez, Grzegorz Schetyna, norvegian, Borge Brende, si iordanian, Nasser Judeh.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Reuniunea Diplomatiei Romane 2015, #Oprescu Capitala Culturaal Europeana, #Ponta ambasadori , #MAE