Roman rapit de jihadisti care vor sa negocieze cu Guvernul - Prima reactie de la MAE

Marti, 19 Mai 2015, ora 07:53
4681 citiri
Roman rapit de jihadisti care vor sa negocieze cu Guvernul - Prima reactie de la MAE

Ministerul roman de Externe a avut marti dimineata o prima reactie la vestea aflata din presa internationala cum ca romanul rapit in Burkina Faso ar fi in mainile unei grupari teroriste al-Mourabitoun, care vrea sa negocieze cu Guvernul Ponta eliberarea acestuia.

"Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso (...) aprobata de CSAT in sedinta din data de 3 aprilie 2013 analizeaza stirea de presa cu privire la mesajul audio privind-ul (sic!) pe cetateanul roman", se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Autoritatile romane verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio, se arata in documentul citat.

Oficialii MAE mai arata ca celula de criza interinstitutionala (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in permanenta pentru gestionarea situatiei.

"Impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate in Celula de criza convocata de catre MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor stabilite prin Metodologia aprobata de CSAT", conchide comunicatul.

O grupare jihadista revendica rapirea romanului in Burkina Faso. Vrea sa negocieze cu Guvernul Ponta

Gruparea jihadista salafista al-Mourabitoun afirma intr-o inregistrare audio difuzata de agentia mauritana Al-Akhbar ca-l detine pe romanul rapit in Burkina Faso in aprilie si "indeamna Guvernul roman sa acorde atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului".

Mesajul audio este prezentat in numele lui Adnan Abu Waleed al-Sahrawi, care se prezinta drept liderul gruparii, relateaza Voice of America citata de Mediafax.

Afirmand ca vorbeste in numele lui "Adnan Abu Waleed al-Sahrawi, emirul al-Mourabitoun", autorul acestei inregistrari audio in araba "indeamna Guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de catre grupare".

"Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate a sortii ostaticului, daca intarzie sa profite de ocazia care ii este data sa-si elibereze cetateanul", adauga el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.

Romanul, ofiter de securitate intr-o mina de mangan din Tambao, in nordul Burkina Faso, in apropiere de frontiera cu Nigerul si Mali, a fost rapit in aprilie de catre persoane inarmate care purtau turbane, o rapire care nu a facut anterior obiectul niciunei revendicari considerate credibile.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Liderii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au fost întrebați miercuri seară, 21 februarie, dacă vor demisiona de la şefia partidelor pe care le conduc în cazul în care...
Speranța de viață a unei alianțe PSD-PNL. Care sunt principalele piedici: ”Va trece testul alegerilor/ Nu ar fi o premieră”
Speranța de viață a unei alianțe PSD-PNL. Care sunt principalele piedici: ”Va trece testul alegerilor/ Nu ar fi o premieră”
Speranța de viață a unei alianțe electorale sau politice între PNL și PSD este incertă având în vedere miza atât de mare a acestui an electoral și fricțiunile deja existente dintre cele...
#roman rapit Burkina Faso, #roman rapit Burkina Faso MAE , #MAE