Romania vrea sa-si deschida cat mai curand ambasada de la Tripoli

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 22:44
709 citiri
Romania vrea sa-si deschida cat mai curand ambasada de la Tripoli

Romania intentioneaza sa-si deschida cat mai curand ambadada de la Tripoli si va continua sa ofere asistenta pentru noua Libie atunci cand procesele de democratizare si reconciliere nationala vor avea loc, a declarat marti ministrul de externe Teodor Baconschi, la reuniunea ONU de la New York.

Ministrul Teodor Baconschi a participat, marti, la New York, la reuniunea consacrata Libiei, gazduita de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Seful diplomatiei romane a evidentiat faptul ca autoritatile libiene interimare au nevoie de o sustinere externa puternica pentru a putea gestiona responsabilitatile care le revin in perioada urmatoare, in ceea ce priveste reconcilierea nationala si asigurarea securitatii si a nevoilor de baza pentru toti cetatenii.

"Romania sustine cu fermitate poporul libian in demersul sau de a cladi o societate libera si democratica si este pregatita sa impartaseasca cu autoritatile interimare din experienta sa, in ceea ce priveste recentul proces de democratizare. Concret, Romania poate contribui prin programe de instruire si expertiza la: organizarea de alegeri libere, gestionarea institutiilor democratice, reforma cadrului legislativ, a sistemului judiciar si de invatamant", a aratat ministrul Baconschi.

Ministrul roman a informat participantii la reuniune ca Romania intentioneaza sa isi redeschida cat mai curand Ambasada de la Tripoli, potrivit unui comunicat MAE.

Ministrul a explicat ca la reuniunea gazduita marti de secretarul general al ONU au fost arborate drapelul Natiunilor Unite si noul drapel al Libiei, iar presedintele Consiliului National de Tranzitie a fost ascultat de intreaga comunitatea internationala, dupa care au avut loc interventiile presedintilor american si francez.

"Sigur ca Libia are inca zile dificile in fata, victoria apartine noilor forte si ei vor trebui, cu asistenta comunitatii internationale, sa asigure viitorul tarii", a aratat ministrul de externe, intr-o declaratie pentru presa romana.

In ceea ce priveste evolutiile din Libia, ministrul Teodor Baconschi a apreciat ca situatia libiana devine un model si un studiu de caz si un model pentru gestionarea conflictelor din secolul XXI. "Natiunile Unite vor desfasura acolo o misiune de asistenta, NATO isi va face datoria atat timp cat Consiliul National de Tranzitie ii va cere acest lucru, dar soarta Libiei e in mana libienilor", a punctat seful diplomatiei romane.

El a adaugat ca este nevoie si de o asistenta umanitara si de ajutor pentru construirea institutiilor democratice, dar si de o reconciliere nationala.

"Nu trebuie sa existe razbunari anarhice, ci un proces corect, astfel incat responsabilitatile sa fie bine conturate", a subliniat ministrul roman.

El a aratat ca "Libia este inca in turbulentele acestui conflict, dar atat natiunile, printre care si Romania, care au actionat acolo sub egida NATO, pe partea de protectie a civililor si implementare a rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU, cat si Liga Statelor Arabe vor avea de jucat un rol pentru ca reconstructia Libiei sa fie un succes".

Baconschi a mentionat ca Romania si-a facut datoria de stat membru UE, ONU si NATO si a participat la intreaga operatiune a comunitatii internationale din Libia, conform mandatului Consiliului de Securitate. "Vom continua sa oferim asistenta atat pentru transferul de experienta in democratizare pentru noua Libie, cat si pentru reconstructia economica, atunci cand procesele de democratizare si de reconciliere nationala vor avea loc", a conchis ministrul Teodor Baconschi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#romania ambasada libia, #libia romania, #razboi Libia , #MAE