Ziare.com

Campanie in Covasna: Invita-ti un prieten maghiar la Ziua Nationala a Romaniei

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 15:56

   

Campanie in Covasna: Invita-ti un prieten maghiar la Ziua Nationala a Romaniei
Conducerea cotidianului "Mesagerul de Covasna" din Sfantu Gheorghe a lansat campania "Invita-ti un prieten de etnie maghiara sa sarbatorim impreuna Ziua Nationala", propunandu-si sa contribuie in acest fel la strangerea legaturilor dintre romani si maghiari si la "coagularea" comunitatii locale.

"Exista multa invrajbire intre romani si maghiari si nu vad rostul. E timpul si e cazul, dupa 25 de ani de la Revolutie, sa intindem o mana unii altora, pentru ca nu se poate sa o ducem asa mai departe. Inainte de 1989 eram prieteni, eram impreuna la gradinita, la scoala, acum totul e separat si nu stiu cine are de castigat.

Eu am foarte multi prieteni maghiari pe care ii respect si am sa-i sun sa ii invit la Ziua Nationala. Am sa-mi invit si vecinii, ca ei sunt cei mai apropiati si daca ne adunam zece acum si zece data viitoare, eu zic ca e un lucru bun. Atat cat pot vreau sa contribui la aceasta reconciliere", a declarat managerul cotidianului, Maria Graur, indemnandu-si concetatenii de nationalitate romana sa-i urmeze exemplul.

Ea a mentionat ca va contacta si politicienii maghiari pentru a-i invita la manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, considerand ca, prin neparticipare si mesajele pe care le-au dat de-a lungul timpului, si ei sunt responsabili pentru negativismul cu care comunitatea maghiara se raporteaza la sarbatoarea nationala.

"Parerea mea e ca politicienii, si nu ma refer doar la cei maghiari si la cei de aici, au dat tonul invrajbirii. Mi-ar placea sa fim cu totii impreuna, si romani si maghiari, sa sarbatorim Ziua Nationala si cred ca e un moment politic bun care deschide un nou drum", a mai spus Maria Graur, referindu-se la alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.

Manifestarile oficiale dedicate Zilei Nationale a Romaniei, organizate sub egida Prefecturii Covasna, se vor derula anul acesta pe parcursul unei saptamani, incepand 24 noiembrie a.c cand va avea loc o masa rotunda pe tema Marii Uniri de la 1918.

Pe 27 noiembrie a.c este programat simpozionul "Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si problema minoritatilor nationale", urmat vineri de lansari de carte, iar sambata de un spectacol de opera. Traditionalul bal dedicat Zilei Nationale a Romaniei va avea loc duminica seara si va fi precedat de un spectacol sustinut de solistul Nicolae Furdui Iancu si Grupul instrumental "Crai Nou".

Pe data de 1 Decembrie, sarbatoarea va incepe cu un mars al Unirii pe strazile din Sfantu Gheorghe, urmat de un ceremonial militar si religios la statuia voievodului Mihai Viteazul.

Pe scena amplasata in centrul municipiului vor avea loc mai multe concerte si spectacole folclorice, printre invitati numarandu-se si trupa Voltaj. Sarbatoarea se va incheia cu un joc de artificii, care va lumina cerul in culorile rosu, galben si albastru.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2140 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O idee buna si civilizata.

Felicitari doamna Graur. Sint convins ca etnicii maghiari vor avea aceeasi atitudine. In definitiv, sint romani.
Toate natiunile multi-culturale au de castigat din solidaritate si respect in societate.

 

Toarasi, io zic ca nu prea ie bine, cosa sa lase cu scandal !

MAl BINE SA lNVlTAM 0 PRETENA !

Traiasca pacea si pretenian tre popoare !

p.s. Campanie in Covasna: Invita-ti un prieten maghiar la Ziua Nationala a Romaniei

 

In aceste conditii

as fi dispus sa ascult si eu doleantele maghiarilor.

 

Saracii unguri au probleme mai mari la ei acasa.

In spiritul bunei vecinatati, cum ei ne-au ajutat sa-l rasturnam pe dictatorul comunist, ar trebui ca si noi sa-i ajutam sa-l rastoarne pe dictatorul fascist.

Laudabila initiativa doamnei...asa trebuie lucrat

Vrem nu vrem, traim impreuna. Avem de ales intre a trai normal si frumos si civilizat sau a ne da in cap pe strada.
Sa vedem acum cati prieteni maghiari vor da curs invitatiei... chiar sunt curios de reactie.
Ar putea fi un bun inceput si pentru ei si pentru noi sa re-invatam sa ne acceptam unii pe altii, cu bunele si cu relele.

Si eu

il invit pe nasul meu ungur de 1 Decembrie la mine. Dupa ce ne imbatam ii trag o batuta ca lumea.

In sfarsit

Da e o idee foarte buna.Toti suntem cetateni romani.

 

Cata vreme ziua nationala va fi pe 1 Decembrie,

ma indoiesc ca aceasta invitatie va crea vreun efect. Nu uitati ca unirea Transilvaniei cu Romania este perceputa de maghiari ca o dezmembrare a Ungariei Mari. Este ca si cum rusii ne-ar invita pe noi sa sarbatorim unirea Rusiei cu Republica Moldova. Sigur, comparatia este exagerata in raport cu realitatea obiectiva,(Transilvania fiind totdeauna in esenta un teritoriu romanesc indiferent de cine a ocupat-o de-a lungul istoriei) numai ca in mentalul colectiv maghiar, ea reprezinta un teritoriu rupt din trupul Ungariei. Daca ziua nationala ar fi marcata de o alta motivatie istorica, am convingerea ca ar fi sarabtoare in toata tara. Sigur, asta nu se doreste a fi o sugestie ci doar o opinie personala vizavi de pozitia a maghiarimii fata de acest eveniment atat de importat romanilor.

 

Ai intrutotul dreptate

Si in ceea ce priveste comentul meu de mai sus am cam exagerat. Nu imi bat nasul. Ma bate el pe mine.

Eh, sunt convins ca nu-ti bati nasul

am luat-o ca pe-o gluma buna!

Educația și bunul simț...

Bună ziua,

Educația și bunul simț aduc armonie și belșug ...

Dacă am timp, voi traduce articolul, titrat mai jos, și-l voi transmite pe Ziare.com referitor la educație. Asta, fiindcă este foarte important pentru copiii și foștii copii ai etnicilor noștri, din Romania, care au dreptul legal, de glie/pămint și nu de singe, la educația și cultura țării lor de naștere, drept ce le este refuzat permanent de politrucii avizi de putere... Nu strică să citiți articolul pentru a avea o idee despre ceea ce ar trebui făcut ca toți Romanii, indiferent de originea străbunilor aciuați pe meleagurile noastre, să aibă dreptul la educație in limba țării unde s-au născut, a locului lor de naștere și apoi, in familie, sau școli comunitare plătite pe banii comunității, să-și perpetue și limba originară a stră-străbunicilor lor, veniți spre un trai mai bun, pe meleaguri carpatine. Aceasta să nu insemne altceva decit mindria de a perpetua, din dragoste și respect, limba strămoșilor și nu o obligație (politică eredentistă deghizată prin constringere, dealtfel ilegală). Tot omul născut pe meleagul romanesc are dreptul la educație in limba maternă deoarece mama, născută in Romania, are mai intii identitatea de Romancă și apoi, dacă dorește, are tot dreptul să perpetueze, in familie, dimensiunea identitară a viței și culturii străbunilor din care se trage. Eu i-mi iubesc conaționalii mei și sint mindră de ei, dorindu-le să fie mindri, la rindul lor, de țara noastră, Romania, fără a-și uita cultura perpetuată in familie. Precum viitorul nostru președinte, care este cel mai bun exemplu de urmat:"cine are carte are parte"...
S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați
Școli ilegale: un fost elev reclamă 1,25 milioane $ CAN / Écoles illégales: un ex-élève réclame 1,25 M $
Articol scris la Montreal de/par Pierre Saint-Arnaud, La Presse Canadienne–mar. 18 nov. 2014
https://fr-ca.actualites.yahoo.com/%C3%A9coles-ill%C3%A9gales-un-ex-%C3%A9l%C3%A8ve-r%C3%A9clame-1-25-165417341.html

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor