Ziare.com

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, introdusa in scolile cu predare in romana din Tinutul Secuiesc

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 21:22

   

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, introdusa in scolile cu predare in romana din Tinutul Secuiesc
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, dupa prezentarea proiectului privind autonomia Tinutului Secuiesc, ca documentul prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Proiectul UDMR privind autonomia: Maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc

Proiectul UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc prevede ca in judetele viitoarei regiuni autonome "invatamantul preuniversitar cu limba de predare romana sau maghiara este asigurat de profesori care au limba materna limba de predare, iar predarea celeilaltei limbi se efectueaza de catre profesori a caror limba materna este acea limba, iar predarea acestei de-a doua limbi este obligatorie in scolile primare incepand cu clasa a doua".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca aceasta prevedere "nu este ceva care sa fie facut cu forta".

"Se invata limba romana, asa cum noi am propus in scolile cu predare in limba maghiara, iar limba maghiara intra ca disciplina in scolile romanesti, asa cum exista in Tirolul de Sud, ca sa existe un bilingvism inca din copilarie. Restul materiilor sunt predate in limba romana, nu se bulverseaza sistemul, dar va intra si aceasta disciplina, nu spunem ca e obligatorie sau facultativa, ci doar ca se preda. Daca vorbim de un bilingvism real, cred ca e o oferta, o posibilitate, nu este ceva care sa fie facut cu forta. Un om care cunoaste mai multe limbi este un om mai valoros", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, un profesor care are limba materna romana va preda la clasele romanesti, dar si in scoala cu predare in limba maghiara pentru a preda disciplina limba romana, dupa manuale specifice pentru copiii maghiari.

In prezent, invatarea limbii maghiare in scolile romanesti este optionala, in timp ce in scolile cu predare in limba maghiara romana este disciplina obligatorie din clasa intai.

Proiectul UDMR, care a fost prezentat de Kelemen Hunor, joi, la Cluj-Napoca, are 97 de articole si va fi postat pe site-ul UDMR in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie "ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Autonomie etnica pentru 532 de secui???

La recensamantul din anul 2002, 532 de persoane s-au declarat secui. Asa de mult iau iubit maghiarii pe secui de-a lungul timpului incat le-au oferit un loc special la granita imperiului, poate poate scapa de ei. Daca cineva este curios sa afle ce inseamna introducerea limbii maghiare in invatamant sai intrebe pe etnicii nemti din satele din jurul municipiului Satu Mare de ce nu stiu acum o boaba de germana si la recensaminte s-au declarat etnici maghiari. Sau sai intrebe pe etnicii slovaci din judetul Arad de la granita cu Ungaria cati din ei s-au declarat maghiari la recensaminte. In Ungaria și in zonele cu etnici maghiari majoritari daca nu stii limba maghiara viata grea ai. In schimb, cel putin in zona unde locuiesc (Arad) am intalnit etnici maghiari care nu stiu limba romana nici macar la nivel elementar si nu li s-a refuzat dreptul la munca. Oricum in Romania maghiarii se bucura de avantaje pe care in Ungaria minoritatile etnice nici macar nu le viseaza.

 

Un om care cunoaste mai multe limbi este un om mai valoros...

si unde se vorbeste bozgoreste in afara de Bozgoria, ca sa-mi foloseasca sa vorbesc bozgoreste? Adica statul Roman sa cheltuiasca bani sainvete romanii sa bozgoreasca? Bai Telemann, tu gandesti ce spui? Ce valoare aduce in plus bozgoritul?
Inteleg sa vorbesti engleza, franceza, spaniola, chineza, chiar si rusa (eventual) dar sa bozgoresti? Ce avantaj aduce?

 

Si-au prezentat proiectul la Cluj!

Vor si Clujul si Satu Mare!
ha ha ha !
Eu zic sa alipim Ungaria de Romania si terminam toate problemele, i-am intregit pe unguri dintr-o miscare!

"Entuziasmul"autonomist al sovinilor maghiari le creeaza probleme de

logica!
Lasand la o parte aberatia in sine a proiectului UDMR,acesta contine pretentii "teritoriale"ca jud.Mures cu populatie majoritar absolut romaneasca:romani53,26% fata de maghiari 39,3%!!!!!
Cum ramane cu "minoritatea "romanesca din Covasna(23,3%)?
Evident,va creea un tinut autonom cu ..guvern propriu ...in interiorul tinutului secuiesc?
Si aberatiile nu se reduc doar la aceste doua exemple!
Cred ca mass media romanesti acorda prea mare importanta "proiectului"umflandu-i artificial importanta!Teo

 

Ne distram si noi!

Adevarul e ca secuii nici macar nu-s unguri....
Ungurii nu au cum sa infiintzeze un tzinut secuiesc!
Ha ha ha

Halal moment de distracție ți-ai ales, maxi

Numai iresponsabilii se distrează cu lucrurile serioase. Ce bine ai invățat asta de la tău idolul tău, Primul Mincinos al țării.

Ioi tu borat Kelemen, ce Isten de legi sunt astea?!

Nimeni nu mai pomeni asa baliverne la Romania de 1000 de ani!
Nici Atilla nu putut fortzat la rumuni sa invatza ungureste!

 

Mai "desteptule"

De ce nu-l intrebi pe idolul tau Ponta cum sta treaba cu UDMR-ul. Ce i-a promis de nu are curajul sa aibe nici o reactie la declaratile si sctiunile lor in legatura cu tinutul secuiesc? Ar fi mai usor pentru tine si ai putea dormi mai linistit...

@Adsal

Excelenta intrebare de adresat lui Ponta!!!!
Dar nu uitati ca infractorii psd-isti ar da foc Romaniei cu scopul de a-l aduce pe plagiator la presedentia tarii!!!Teo

Bravo, Maxi !

In sfarsit te-ai trezit la crunta realitate !
Pe cine o sa dai vina cand ponta va fi de acord cu cerintele lui Hunor ? Dorintele desarte ale conducerii udmr-iste nu vor fi agreate de nici un roman adevarat.

Fumigene ...foc automat

UDMR ...partener de guvernare ...spalati creiere

Afaceri penale si pericolul maghiar
Spalati creiere la momentul potrivit
Mai bine ati enumera afacerile (procesele) penale ale liderilor magiari ...aflati la strmtoare.

Confiscarea extinsa a averilor
...pericolul public nr.1 ...macovei
... ...tinta adevarata ...dna !

articol aproape identic la 30 minute distanta
...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor