Protest la UMF Targu Mures - Sute de studenti se opun liniei in maghiara

Luni, 12 Martie 2012, ora 15:30
4898 citiri
Protest la UMF Targu Mures - Sute de studenti se opun liniei in maghiara

Decizia coalitiei de guvernare de a infiinta o facultate cu predare in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures a starnit protestele a circa 400 de studenti, care si-au manifestat opozitia, in orasul transilvanean.

Studentii si-au inceput protestul intr-o piata din centrul orasului si urmeaza sa faca un mars pana in fata sediului UMF, informeaza B1 TV.

Ei considera ca prin aceasta decizie e incalcat principiul autonomiei universitare si au purtat mai multe discutii pe aceasta tema cu conducerea universitatii, care de altfel e de acord cu ei.

Protestatarii au autorizatie de a manifesta pana pe 14 martie, cu o zi inainte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Acord UDMR-PDL privind infiintarea sectiei in limba maghiara la UMF Targu Mures

Liderii coalitiei de guvernare au ajuns luni la un acord de principiu in privinta infiintarii unei linii de predare in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

Conform TVR Info, ramane ca premierul Ungureanu si Guvernul in ansamblu sa ia o decizie finala in acest sens, mai exact Ministerul Educatiei sa elaboreze o Hotarare de Guvern in care sa se statueze.

Informatia a fost confirmata de presedintele UDMR Kelemen Hunor, care a declarat, luni, pentru Mediafax ca liderul PDL, Emil Boc, a venit in coalitie cu un mandat care arata ca PDL sustine aplicarea Legii educatiei "in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures".

"Am discutat, luni, in coalitie despre situatia UMF Targu Mures, iar presedintele PDL, Emil Boc, a venit cu un mandat care suna in felul urmator: PDL sustine aplicarea Legii educatiei in spiritul si litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotarari de Guvern pentru infiintarea unei linii maghiare la UMF Targu Mures. In acest moment, discutam despre textul propriu-zis, despre continutul HG, astfel incat marti sa intre in sedinta de Guvern. Problema UMF Targu Mures speram sa fie rezolvata", a spus liderul UDMR.

Liderii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, au criticat dur decizia, considerand ca e vorba de "segregare pe criterii etnice" si au cerut demisia ministrului Educatiei, Catalin Baba, care i-a cerut rectorului UMF Targu Mures sa puna in aplicare decizia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#protest UMF Targu Mures, #studenti protest Targu Mures , #maghiari