Die Welt, despre autonomia Tinutului Secuiesc: Revolta maghiarilor in Romania

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 20:37
6060 citiri
Die Welt, despre autonomia Tinutului Secuiesc: Revolta maghiarilor in Romania
Foto: Tamas Sandor / Die Welt

La aproape trei saptamani de la ultima miscare de protest a secuilor, cotidianul german Die Welt aloca spatii largi solicitarilor acestora pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"Statul roman intareste jandarmeria in zonele din Transilvania locuite de maghiari. Politicienii locali considera ca aceasta este cea mai mare investitie a statului in regiunile mai sarace", scrie Die Welt.

"Asa ne primim banii din impozite inapoi. Statul colecteaza 90% din taxele si impozitele locale din judet. Din 2007 este in vigoare o lege care ii obliga pe marii investitori sa plateasca taxele direct la Bucuresti. Asa pierdem sume uriase pentru bugetul local. La final, statul intoarce doar 78% din sumele colectate de la noi, cea mai mare parte sub forma unor investititii precum noua cazarma pentru jandarmerie", se plange presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, pentru sursa citata.

"Jandarmeria nu are o misiune reala. Singurul ei scop este sa pastreze linistea publica in tara. Iar in acest moment este neliniste in tara, denumita de maghiari Tinutul Secuiesc. Secuii se considera predecesorii istorici ai maghiarilor din regiune, inca din secolul 13, ei fiind strajerii Carpatilor. Pentru libertatea lor s-au luptat secole intregi impotriva dominatiilor ungare, otomane, habsburgice si acum romane", completeaza autorul articolului.

"Prin regionalizare, Romania vrea sa dizolve judetele istorice secuiesti. In semn de protest, 100.000 de secui au format un lant uman pe parcursul a 53 de kilometri. Au solicitat autonomie teritoriala pentru cele trei judete vecine, in care ei sunt majoritari.

Socialistii maghiari: Planurile de reorganizare teritoriala a Romaniei incalca regulile CE

In tara-mama Ungaria, divizata fara perspective din punct de vedere politic, autonomia secuilor este singura tema sustinuta de toate partidele, in timp ce intr-o Romanie asemanatoare, ea se loveste de dezaprobarea majoritatii. Statul roman reactioneaza alergic", considera jurnalistii germani, amintind si de anii de ocupatie maghiara a Transilvaniei 1940-1944, dar si de evenimentele din Targu-Mures 1990, "provocate de securisti pentru a legitima noul serviciu secret prin pericolul maghiar".

Chiar daca Die Welt enumera beneficiile acumulate de minoritatea maghiara in ultimii 20 de ani - gradinite, scoli, licee si universitati private in limba maghiara -, Tamas Sandor scoate in evidenta "partea intunecata".

"Intr-o zona locuita de maghiari, 98% dintre judecatori si 95% dintre procurori sunt romani. 90% dintre functionarii publici din politie, jandarmerie, Fisc, servicii secrete, procurori, judecatori sunt etnici romani. Nu este o intamplare. Statul roman vrea asta", spune presedintele UDMR Covasna.

In schimb, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, sustine proiectul regionalizarii si respinge ideea autonomiei pe criterii etnice.

"Regionalizarea este obligatorie, pentru ca cele 41 de judete actuale sunt mult prea mici pentru o dezvoltare economica eficienta. Autonomie pe criterii etnice ar insemna o noua Catalunie si asta nu este bine", spune Iohannis.

Parerea sa nu este impartasita de cei din Forumul german. "Iohannis vorbeste in numele PNL", acuza acestia.

"Pana la regionalizare, Romania trebuie sa isi schimbe Constitutia prin referendum.

Va mai trece un pic de timp, dar clar este ca solicitarile pentru autonomia secuilor, care dateaza inca de la Revolutie, au primit un nou avant si romanii, de teama lor, incearca sa forteze reforma teritorial-administrativa. Cele doua tabere se afla pe un curs al confruntarii in Transilvania", este concluzia celor de la Die Welt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Tinutul Secuiesc Die Welt, #Tinutul Secuiesc maghiari, #autonomie maghiari Romania , #maghiari