Doi fosti ministri de Externe despre scandalul Jobbik

Luni, 12 August 2013, ora 21:09
3144 citiri
Doi fosti ministri de Externe despre scandalul Jobbik

Mihai Razvan Ungureanu si Mircea Geoana, fosti ministi de Externe ai Romaniei, sustin ca relatia bilaterala cu Ungaria este importanta si, in acelasi timp, trebuiesc tratate cu fermitate manifestarile extremiste.

Intr-o emisiune B1Tv, Ungureanu a aratat ca Jobbik este un partid in cautare de sprijin electoral, "si cum toata lumea s-a obisnuit sa-si caute in comunitatile de maghiari ce nu traiesc in granitele Ungariei", acesta este motivul pentru care "ridica programatic tonul si are declaratii de un extremism de neacceptat".

"Genul acesta de discurs il auzim des, aproape in fiecare an, in Romania. Este un discurs care pune sub semnul indoielii calitatea relatiei Romania- Ungaria. Extremismul de acest tip este profund daunator ideii de Europa unita, insa nu lupti doar cu article in presa si cu blandete ci cu un ton foarte ferm. M-as fi asteptat sa-i vad pe premierii ungar si roman in dreptul aceluiasi microfon condamnand ferm" declaratiile liderului Jobbik, a mai spus Ungureanu.

Fostul ministru de Externe si-a exprimat insa increderea ca "in Europa unita asemenea probleme nu pot apare" si "Romania este un stat foarte puternic in sensul apararii suveranitatii sale".

In opinia liderului Fortei Civice, problemele reale ale cetatenilor din Harghita si Covasna sunt economice. "Am umblat mult in Harghita si Covasna, am vazut care sunt nevoile, oamenii nu sunt neaparat atenti la problemele acestea, ei isi pun intrebarea unde sunt locurile de munca, drumurile care sa le dea ocazia sa faca comert. Grijile lor reale tin de statutul economic si social al comunitatilor din care fac parte. Nu vor sa fie izolati".

La randul sau, Mircea Geoana considera ca este necesar "sa ne pastram cumpatul".

Geoana crede ca "undeva in spatele gandirii celor de la Budapesta exista o melancolie cu privire la vremurile cand aveau fruntarii mai largi", insa "daca exista un lucru bun cu privire la apartenenta noastra la UE, regula este clara, frontierele sunt sacrosancte". "Nimeni, chiar daca ar dori, nu poate sa o ia razna", a subliniat Geoana.

Fostul ministru de Externe si-ar fi dorit mai multa fermitate in relatia cu Ungaria si considera ca trebuie pastrata o moderatie inainte de anul 2014, an electiral in Romania. "As fi vrut sa fim un pic mai fermi mai din timp, fara sa exageram, sa cadem intr-o capcana".

"Aceasta perioada inca preelectorala in Romania trebuie sa continue... Ratiunea le-a fost intunecata la Budapesta de apropierea acestor alegeri (dar noi -n.red.) trebuie sa avem un consens minim national. Trebuie sa avem acest tip de intelepciune pentru ca o declaratie la nivel inalt, chiar daca e bine intentionata, daca nu e bine calibrata risca sa produca in urechile celor de care avem nevoie efecte nedorite".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Ungureanu scandal Jobbik, #Geoana scandal Jobbik , #maghiari