E Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Programul manifestarilor din Ardeal

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 07:45
3564 citiri
E Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Programul manifestarilor din Ardeal
Foto: Arhiva Pixabay

Pe 15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ocazie cu care azi sunt organizate in Ardeal mai multe manifestari publice, la care sunt comemorati eroii din timpul Revoltiei Ungare de la 1848 - 1849.

O situatie speciala este la Oradea (foto), unde reprezentantii din Bihor ai UDMR si cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ambele formatiuni care reprezinta comunitatea maghiara, vor organiza actiuni separate pentru a marca sarbatoarea.

Potrivit reprezentantilor Primariei Oradea, PPMT a depus primul o solicitare catre administratia locala pentru autorizarea unor manifestari pentru a marca zZiua Maghiarilor, iar ulterior o cerere in acest sens a fost depusa si de UDMR.

Cele doua organizatii, chiar daca ambele reprezinta comunitatea maghiara din Bihor, vor organiza actiuni separate, dar relativ similare, respectiv depuneri de coroane si alocutiuni la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertatii, un mars pe strada Republicii si depuneri de coroane la bustul poetului Petofi Sandor din parcul care ii poarta numele in Oradea.

Cele doua manifestari se vor desfasura la aproximativ 2 ore distanta in urma unor intelegeri avute de catre liderii celor doua formatiuni si reprezentantii administratiei locale.

Potrivit unui buletin de presa al UDMR, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, va fi prezent, miercuri, la Salonta, in judetul Bihor, pentru a participa la comemorarea eroilor Revolutiei Pasoptiste. Acesta va rosti un discurs festiv la statuia lui Kossuth, la ora 18:00.

La Targu Mures vor avea loc adunari publice comemorative la statuia lui Bernady Gyorgy, statuia lui Petofi Sandor si la Monumentul Secuilor Martiri, in intervalul orar 11:00-18:00.

Evenimentele de la Targu Mures sunt organizate atat de UDMR, cat si de PPMT, insa liderii celor doua formatiuni nu au anuntat expres ca acestea vor fi separate.

Ziua Maghiarilor va fi sarbatorita si la Miercurea Ciuc.

Manifestarile vor incepe la ora 11:00, cu un moment comemorativ la Scoala Generala "Petofi Sandor", iar de la ora 16:00 vor avea loc o festivitate de comemorare si depuneri de coroane la statuia Gal Sandor.

La ora 17:00, este programata festivitatea de comemorare, urmata de depuneri de coroane in Piata Cetatii la statuile revolutionarilor Petofi Sandor si Nicolae Balcescu. Festivitatea se desfasoara cu participarea corului de fete al Gimnaziului Kossuth Lajos din Cegled (Ungaria), corul mixt al Liceului de Arta "Nagy Istvan", formatia "Miho Attila es baratai", respectiv Fanfara din Sansimion.

Manifestarile de la Miercurea Ciuc se vor incheia cu concertul Orchestrei de Camera Ciuc la Casa de Cultura a Sindicatelor.

La Primaria Miercurea Ciuc ziua de 15 martie este zi libera, iar administratia locala nu va avea program de lucru cu publicul. O situatie similara este si la Primaria din Sfantu Gheorghe, exceptie fiind doar Directia Finante Publice Municipale, unde se lucreaza in program normal.

Manifestarile dedicate zilei de 15 martie la Sfantu Gheorghe vor incepe la ora 10:00, cu depuneri de coroane de flori la monumentele mai multor eroi ai Revolutiei de la 1848, printre care Gabor Aron si Nicolae Balcescu.

La ora 14:30 va avea loc o procesiune pe strazile principale din oras, participantii urmand sa porneasca din mai multe parti ale orasului spre Piata centrala, unde, incepand cu ora 16:00, va avea loc o adunare festiva.

Programul mai cuprinde discursul primarului Antal Arpad, momente artistice, o slujba religioasa, dar si intonarea imnului Ungariei si a imnului secuiesc.

Pe durata manifestarilor, pe mai multe strazi din Sfantu Gheorghe vor fi restrictii de circulatie.

Ca in fiecare an, manifestari comemorative vor avea loc si la Targu Secuiesc. Astfel, la ora 11:00, va avea loc o parada a husarilor, dar si a pastratorilor de traditii si a carutelor venite din localitatile invecinate, care vor defila in centrul orasului.

La statuia revolutionarului Gabor Aron vor fi depuse coroane de flori, vor fi rostite discursuri si va fi sustinut un program artistic.

Manifestarile de la Targu Secuiesc se vor incheia cu un spectacol la Casa de Cultura.

Ziua Maghiarilor va fi marcata si in Arad.

Astfel, potrivit UDMR Arad, la manifestarile din 15 martie vor participa doar lideri locali ai comunitatii maghiare, care vor depune coroane de flori, incepand cu ora 16:30, la baza Statuii Libertatii, simbol al Revolutiei Maghiare de la 1848-1849, amplasata in Parcul Reconcilierii Romano-Ungare.

In cursul serii de miercuri, de la ora 18:00, va avea loc un spectacol la Teatrul de Stat din Arad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ziua Maghiarilor program manifestari 2017 , #maghiari