Inhumarea poetului hortyst, blocata de prefectul de Harghita

Sambata, 26 Mai 2012, ora 16:35
6961 citiri
Inhumarea poetului hortyst, blocata de prefectul de Harghita
Foto: Arhiva

Prefectul de Harghita, Cristina Augusta Urzica, a declarat, sambata, ca a blocat reinhumarea poetului maghiar Nyiro Jozse in Romania, dupa ce primarul din Odorheiul Secuiesc si-a dat aprobarea pentru ceremonia ce urma sa aiba loc duminica.

Urzica a declarat, potrivit Romania TV, ca a atacat in contencios adeverinta de inhumare, iar actiunea se suspenda pana la judecarea cauzei. Avand in vedere ca in weekend tribunalele nu lucreaza, ceremoniile ar putea fi amanate.

Prefectul Urzica a spus ca inadvertenta in documentele oficiale a fost constatata vineri. "Am constatat ca exista un act care nu are legatura cu actul de deces. Acest lucru s-a datorat probabil unei erori umane, probabil fara vointa din partea ofiterului starii civile", a declarat Urzica la Romania TV.

La randul sau, Mircea Dusa, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, a declarat, pentru B1 TV, ca "am sperat ca statul maghiar nu va forta nota si va renunta la organizarea ceremoniilor de inhumare, mai ales ca nu exista toate aprobarile".

"Curatorii acelei persoane numite Nyiro nu au nici un document legal care sa-i autorizeze reinhumarea in Romania. Sambata a fost identificata o persoana care transporta ramasitele pamantesti ale persoanei numite Nyiro", a adaugat Mircea Dusa.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, autorizatia de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, precizand ca documentatia depusa de Parlamentul Ungariei este conforma cu legislatia romana.

C. Diaconescu: Problema reinhumarii scriitorului Nyiro Jozsef n-a ajuns la Presedintie

Surse citate de Romania TV afirma ca politia a oprit, sambata, in trafic o persoana, la Corund, in judetul Harghita, presupunand ca in urna pe care aceasta o transporta se afla ramasitele pamantesti ale scriitorului maghiar. O ancheta este in curs. Ulterior, surse din politia Harghita au declarat, pentru B1 TV, ca urna este goala.

Atat Ministerul de Externe, cat si premierul Victor Ponta au precizat ca autoritatile romane se opun reinhumarii scriitorului, intrucat acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, intre anii 1941 si 1945.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#reinhumare scriitor maghiar blocata, #reinhumare poet maghiar hortist, #reinhumare Nyiro Jozse , #maghiari