Jocul cu petardele si incendiul nationalist. La ce bun atentatul cu artificii?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 08:58
7354 citiri
Jocul cu petardele si incendiul nationalist. La ce bun atentatul cu artificii?

La prima vedere, teoreticul atentat dejucat de la Targu Secuiesc are un aer de opereta. Sunt mai multe lucruri care cred ca nu se prea leaga.

De exemplu sincronizarea. Desi autoritatile stiau despre intentia de organizare a atentatului inca din octombrie, cand SRI i-a interceptat pe organizatori, au actionat fix, dar fix in ziua teoreticului atentat, care ar fi trebuit sa aiba loc cu ocazia paradei de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc.

Un timp destul de indelungat de asteptare care poate sugera ca s-ar fi dorit ca dejucarea sa fie bine legata de ziua de 1 Decembrie, poate pentru ca simbolistica sa sporeasca emotia si importanta faptei.

Dar, ce sa vezi?, in momentul arestarii presupusului atentator Beke Istvan Attila, bomba din petarde, care urma sa fie detonata prin telefon cateva ore mai tarziu, nu exista inca, nu fusese inca asamblata.

La perchezitii au fost gasite, potrivit procurorilor, 400 de materiale pirotehnice cu grad de risc 2 si 3, adica petarde cu fum si artificii, care asamblate ar avea capacitatea de a produce dezastre si a caror detinere e interzisa. Nu contest periculozitatea materialelor cu pricina, dar formularea lasa sa se inteleaga destul de clar ca ele nu fusesera asamblate pentru a produce dezastrul cu pricina.

Membrii gruparii extremiste Miscarea de Tineret 64 de Comitate pretind ca erau, de fapt, petarde pentru Anul Nou si artificii de tort, ceea ce, ma rog, in aceste conditii nici nu pare cu totul si cu totul lipsit de sens.

Apoi, nu inteleg de ce teroristul ar fi pus bomba in orasul lui, adica de ce ar fi riscat sa fie afectati si maghiari, cat timp era vorba despre o actiune cu motivatie nationalista. Daca tot o comanda prin telefon, de ce sa nu o fi pus, sa zicem, la Alba Iulia, cu o profunda simbolistica unionista, sau la Bucuresti sau in oricare oras majoritar romanesc?

Ciudat este si faptul ca extremistii din Miscarea de Tineret 64 de Comitate nu numai ca nu au revendicat intentia, dar pretind ca nu a existat niciun plan. Eu stiu ca in general climaxul unui atentat este tocmai revendicarea. Acela e momentul de glorie in care atentatorul se face cunoscut si temut.

La fel de stranie mi se pare si intensa mediatizare a cazului. Nimic nu impiedica SRI si DIICOT sa lucreze discret, tocmai pentru a nu crea panica, pentru a nu agita spiritele nationaliste. Serviciile franceze sustin ca inainte de atentatele de la Paris au dejucat mai multe incercari. Nu s-a stiut nimic de niciuna. Deci fara trompete si zurgalai.

Toate acestea pot conduce la senzatia ca niste zaltati amatori de airsoft s-au visat un pic zmei, dar fara sa fi trecut la act, iar SRI si DIICOT au folosit prilejul pentru a arata ca sunt vigilente, ca lucreaza, ca sunt necesare, ca isi merita bugetele, eventual majorate, care urmeaza sa fie impartite si ca ar fi bine sa nu ne simtim cu totul in afara oricarui risc terorist, deci monitorizarile sunt justificate.

Exista totusi un aspect care nu cred ca ar trebui ingnorat. Miscarea de Tineret 64 de Comitate are legaturi cu Jobbik, care Jobbik este una dintre multele organizatii extremiste din UE incurajate, daca nu chiar dirijate si finantate de Vladimir Putin. Nu cred ca scopul lor este sa faca neaparat victime, ci sa genereze tensiuni, sa incinga spirite, sa rupa niste echilibre in zona unde ele sunt in mod traditional fragile.

Si nu aici am ajuns? Sunt televizuni care ataca la baioneta extremismul maghiar, care vantura din nou iredentismul, iar ni se fura Ardealul intr-o noapte fara luna si, cumva subliminal, se face o legatura intre terorismul musulmanilor radicali si cel al maghiarilor radicali. De partea cealalta vedem ca la Targu Secuiesc au avut loc manifestatii ale maghiarilor de sustinere a lui Beke Istvan Attila.

Deci daca cineva si-a propus sa provoace o tulburare, din fericire totusi cu magnitudine redusa, a reusit si, in egala masura, a fost introdus si un sambure de suspiciune mai ales in cazul celor mai creduli, mai speriati sau mai nationalisti.

Nu pretind sub nicio forma ca in povestea asta a fost mana ruseasca. As insulta profesionalismul agentilor rusi. Dar cred ca isteria extremistilor defecti este inspirata de la Moscova, iar tulburarea creata de ei foloseste celor care aplauda orice tensiune in interiorul granitelor UE.

Nu stiu daca agitatia e cel mai bun lucru care se putea intampla in conditiile actuale. Sa zicem ca deranjatii de la Targu Secuiesc chiar erau pe cale sa o faca lata. Chiar daca nu e nicio exagerare a autoritatilor, ceea ce, repet, eu ma cam indoiesc. In actualele conditii, cat mai multa retinere nu era oare ideala?

Nu vad la ce a folosit toata tevatura aceasta cu un iz pronuntat de ostentatie. Prostie, diversiune, bagare in seama?

De-o fi una, de-o fi alta, inainte de a actiona, ar fi bine sa ne gandim jocul cui il facem si daca nu cumva cu niste petarde nu riscam un Colectiv nationalist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#atentat dejucat Targu Secuiesc , #maghiari
Comentarii