Liderul comunitatii evreiesti din Mures: In Ungaria e antisemitism mai intens, aici e mai soft

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 16:43
3334 citiri
Liderul comunitatii evreiesti din Mures: In Ungaria e antisemitism mai intens, aici e mai soft
Foto: Arhiva

Presedintele comunitatii evreiesti din Mures, Vasile Dub, spune ca in Ungaria exista un antisemitism "mai intens", liderul formatiunii de extrema dreapta Jobbik, Vona Gabor, fiind "un personaj sinistru", in timp ce in Romania acest fenomen este "mai soft", la nivelul declaratiilor unor politicieni

Presedintele comunitatii evreiesti din Mures, Vasile Dub, a declarat, marti, presei ca, analizand situatia antisemitismului din Ungaria si Romania, poate aprecia ca in tara vecina acest fenomen este "mai intens", in timp ce la noi este "mai soft", la nivelul declaratiilor unor politicieni.

Dub a apreciat ca "politica de acolo a urmat un alt drum" decat in Romania, dar ca si in tara noastra exista acest fenomen, intrucat "este vorba de un intreg trecut al educatiei, in cele mai largi paturi".

"In Ungaria sunt multi evrei, in ciuda faptului ca multi au plecat, mai sunt circa 60.000 de evrei, dupa stiinta mea. In Romania, numarul exact este greu de spus, dar sunt sub 6.000. Acolo exista antisemitism mai intens, aici exista un antisemitism mai soft. Adica antisemitism exista, doar ca formele sunt, sa spunem asa, soft - moale. Exista antisemitism, exista declaratii. Stiti foarte bine ca avem un ministru care si-a permis declaratii care au fost rau primite de cei care sunt atenti la asemenea lucruri", a spus Dub, precizand ca se refera la Dan Sova.

Intrebat despre declaratiile facute de liderul formatiunii de extrema dreapta Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, pe marginea deciziei FIFA, ca meciul dintre Ungaria si Romania sa se joace fara spectatori, dupa ce, la un amical intre Ungaria si Israel, pe stadion s-au strigat lozinci antisemite, Dub a aratat ca pe stadioane "nu merg eruditii", insa Vona este "un personaj sinistru".

"Eu in fiecare dimineata ma uit la stiri si la posturile romanesti si la cele unguresti si cunosc in original aceste declaratii. Este un tip sinistru. Ce sa spun, iarasi este evident, el nu prea este agreat pe ecran, deci nu are numar de aparitii proportional cu ponderea in Parlament a acestui partid", a aratat el.

Totodata, Dub a spus ca el nu crede ca istoria se repeta si ca situatia actuala a antisemitismului din Europa ar semana cu cea de dinainte de-al doilea razboi mondial, intrucat "este o lume complet diferita", dar a adaugat ca momentul de criza economica "este foarte bun" pentru organizatii extremiste.

El a aratat ca organizatii extremiste exista peste tot in Europa, inclusiv in Germania, insa acolo "legea este foarte stricta" si nu permite aparitii cu insemne fasciste, subliniind ca majoritatea care detine puterea politica trebuie sa faca legi care sa sanctioneze astfel de manifestari, iar obligatia statului este sa le aplice.

Vadim spune lucruri nastrusnice

El a adaugat ca este meritul clasei politice din Romania ca un personaj precum Corneliu Vadim Tudor, care "a putut sa spuna cele mai nastrusnice lucruri", a disparut din prim-planul scenei politice, dar ca s-ar fi asteptat la mai mult de la autoritati, intrucat "acest personaj a spus la televizor lucruri inadmisibile in orice loc civilizat".

Referindu-se la cazul de la Timisoara, privind oferirea de bani fiecarei femei rome care se supune unei operatii de sterilizare in 2013, Dub a subliniat ca el considera perfect adevarata remarca potrivit careia "tot ce i se intampla unei minoritati, ca lucruri negative, este responsabilitatea majoritatii".

"Primul lucru pe care trebuie sa-l faca majoritatea este ca asemenea lucruri sa nu se intample. Au aparut aceste initiative ale unor tineri care cred ca nu cunosc ce inseamna acest lucru. Sa incerce acesti tineri sa aplice intai acest model mediului lor si sa vada care este reactia. Este foarte usor sa dai asemenea idei altora, dar ele candva se vor intoarce daca, Doamne Fereste, altii s-ar gandi nu sa dea bani, ci sa impuna o lege. La inceput lucrurile sunt intotdeauna asa, pasnice", a spus el.

Vasile Dub a precizat ca si el se mai confrunta cu "mici intepaturi" legate de conditia sa de evreu, dar ca nu a vazut carti cu subiecte antisemite in ultimul timp, iar in ceea ce priveste incidentele antisemite, in Targu Mures a existat un singur caz, in urma cu cativa ani, cand niste tineri au desenat svastica pe sinagoga, iar apoi unul dintre ei s-a sinucis.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#antisemitism Romania soft, #Vasile Dub antisemitism Ungaria , #maghiari