Maghiarii ameninta sa recurga la toate mijloacele nesupunerii civice, pentru autonomie

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 22:41
2769 citiri
Maghiarii ameninta sa recurga la toate mijloacele nesupunerii civice, pentru autonomie

Eurodeputatul Laszlo Tokes a avertizat ca maghiarii sunt pregatiti sa demonstreze atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles, daca nu vor obtine autonomia teritoriala.

Tokes a vorbit despre autonomia maghiarilor joi, la Oradea, unde a sustinut o conferinta de presa. El a precizat ca vor urma numeroase manifestatii daca nu se va ajunge la un dialog cu politicienii romani in privinta Tinutului Secuiesc, relateaza Adevarul.

"Este clar ca nu ne gandim numai la autonomie pe baza etnica, ci la diferite autonomii regionale care ar fi in folosul intregii tari. Ne gandim la autonomie, la autodeterminarea regionala a intregii Transilvanii, asa cum si in trecut aceste macro-regiuni au avut identitate teritoriala, geografica, istorica", a precizat eurodeputatul.

Tokes a mai spus ca maghiarii se vor folosi "de toate mijloacele nesupunerii civice" pentru a obtine autonomia si ca marele mars al secuilor, care a avut loc duminica in Trnsilvania, este numai inceputul unei serii de manifestari ce vor avea loc in curand in Bucuresti si la Bruxelles.

Vicepremierul Ungariei: Autonomia ni se cuvine, nu este o favoare a romanilor pentru maghiari

"Ne-am simtit obligati sa ne folosim mijloacele democratiei direct, prin organizarea marelui mars din secuime. Vor urma alte manifestari similare. Suntem gata sa ne ducem si sa demonstram in capitala tarii Bucuresti, chiar si in capitala Europei Unite, Bruxelles. Suntem gata sa ne folosim de mijloacele nesupunerii civice daca suntem nevoiti. Sunt metode acceptate, legitime, in tarile democratice", a afirmat Tokes.

El a mentionat ca toate criticile la adresa maghiarilor, potrivit carora evenimentul de duminica a fost unul distructiv, sunt cinice, sustinand ca Puterea ii ignora pe maghiari de 23 de ani.

"Astfel de critici, dupa parerea mea, sunt cinice, doarece in ultimii 23 de ani am incercat sa ne intelegem cu majoritatea romaneasca si politicul romanesc, dar puterea majoritara ignora vointa democratica a comunitatii maghiare si nu ne ia in seama cand incercam sa initiem dialog politic. Suntem nevoiti sa recurgem la astfel de metode si mijloace.

Raspunderea pentru crearea acestei situatii este cea a politicului romanesc, a guvernului romanesc. Ei ar trebui sa accepte propunerile noastre privind solutionarea problemei comunitatii maghiare, respectiv a acordarii dreptului la autonomie teritoriala si culturala", a conchis acesta.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...
Comentarii
grob
rank 5
Pregatiti inchisorile si lanturile. Munca la camp face bine. Mai