Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Maghiarii ameninta sa recurga la toate mijloacele nesupunerii civice, pentru autonomie

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 22:41
2935 citiri
Maghiarii ameninta sa recurga la toate mijloacele nesupunerii civice, pentru autonomie
Foto: Adevarul

Eurodeputatul Laszlo Tokes a avertizat ca maghiarii sunt pregatiti sa demonstreze atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles, daca nu vor obtine autonomia teritoriala.

Tokes a vorbit despre autonomia maghiarilor joi, la Oradea, unde a sustinut o conferinta de presa. El a precizat ca vor urma numeroase manifestatii daca nu se va ajunge la un dialog cu politicienii romani in privinta Tinutului Secuiesc, relateaza Adevarul.

"Este clar ca nu ne gandim numai la autonomie pe baza etnica, ci la diferite autonomii regionale care ar fi in folosul intregii tari. Ne gandim la autonomie, la autodeterminarea regionala a intregii Transilvanii, asa cum si in trecut aceste macro-regiuni au avut identitate teritoriala, geografica, istorica", a precizat eurodeputatul.

Tokes a mai spus ca maghiarii se vor folosi "de toate mijloacele nesupunerii civice" pentru a obtine autonomia si ca marele mars al secuilor, care a avut loc duminica in Trnsilvania, este numai inceputul unei serii de manifestari ce vor avea loc in curand in Bucuresti si la Bruxelles.

Vicepremierul Ungariei: Autonomia ni se cuvine, nu este o favoare a romanilor pentru maghiari

"Ne-am simtit obligati sa ne folosim mijloacele democratiei direct, prin organizarea marelui mars din secuime. Vor urma alte manifestari similare. Suntem gata sa ne ducem si sa demonstram in capitala tarii Bucuresti, chiar si in capitala Europei Unite, Bruxelles. Suntem gata sa ne folosim de mijloacele nesupunerii civice daca suntem nevoiti. Sunt metode acceptate, legitime, in tarile democratice", a afirmat Tokes.

El a mentionat ca toate criticile la adresa maghiarilor, potrivit carora evenimentul de duminica a fost unul distructiv, sunt cinice, sustinand ca Puterea ii ignora pe maghiari de 23 de ani.

"Astfel de critici, dupa parerea mea, sunt cinice, doarece in ultimii 23 de ani am incercat sa ne intelegem cu majoritatea romaneasca si politicul romanesc, dar puterea majoritara ignora vointa democratica a comunitatii maghiare si nu ne ia in seama cand incercam sa initiem dialog politic. Suntem nevoiti sa recurgem la astfel de metode si mijloace.

Raspunderea pentru crearea acestei situatii este cea a politicului romanesc, a guvernului romanesc. Ei ar trebui sa accepte propunerile noastre privind solutionarea problemei comunitatii maghiare, respectiv a acordarii dreptului la autonomie teritoriala si culturala", a conchis acesta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Laszlo Tokes maghiari, #Laszlo Tokes autonomie, #autonomie maghiari, #mars maghiari , #maghiari