Ziare.com

Maghiarii si minoritatile sexuale sunt principalele victime ale discursului urii (Raport)

Joi, 13 Iunie 2019, ora 20:12

   

Maghiarii si minoritatile sexuale sunt principalele victime ale discursului urii (Raport)
Maghiarii si minoritatile sexuale au fost tinta principala a discursului urii an 2018, in vreme ce manifestatiile publice care incurajeaza diversitatea atrag un numar din ce in ce mai mare de persoane in comparatie cu evenimentele care promoveaza intoleranta, potrivit Raportului ActiveWatch.

"Conceptul de discurs intolerant si instigator la ura (DIU) cu care am operat nu s-a rezumat strict la acele forme de discurs care pot genera sanctiuni; mai degraba, am inclus in aceasta categorie orice discurs care reprezinta sau incurajeaza neacceptarea grupurilor sociale in situatie de risc.

Prin grupuri sociale in situatie de risc ne referim la acele grupuri care reprezinta minoritati (nationale, sexuale, religioase etc.), se afla intr-o situatie economica dezavantajata sau sunt victime traditionale ale discriminarii. Din aceste motive, cercetarea nu a inclus discursuri instigatoare la ura impotriva crestinilor ortodocsi sau politicienilor, ca sa dam numai doua exemple", se arata intr-un comunicat al ActiveWatch.

Astfel, un rezumat al cercetarii arata ca "maghiarii si minoritatile sexuale au fost tinta predilecta a discursurilor intolerante si instigatoare la ura", dar si ca discursul instigator la ura de factura violenta tinde sa fie utilizat mai degraba de comunicatori activi la nivel local, nu national.

"Au fost numeroase cazurile politicienilor care au folosit expresii ofensatoare, cel mai probabil fara sa realizeze acest lucru. Exista in continuare manifestari extreme ale antisemitismului. Discursul islamofob si anti-refugiati s-a diminuat odata ce presa si-a pierdut interesul fata de criza refugiatilor, insa nu a disparut cu totul", au concluzionat autorii cercetarii.

Pe de alta parte, manifestatiile publice care incurajeaza diversitatea "atrag in continuare un numar din ce in ce mai mare de persoane" prin comparatie cu evenimentele care promoveaza intoleranta.

"Cultura joaca un rol important in promovarea diversitatii si in expunerea si constientizarea intolerantei din societate. In contextul referendumului de modificare a definitiei familiei, un numar impresionant de figuri publice si-au aratat sprijinul pentru comunitatea LGBTQ", precizeaza sursa citata.

Dintre toate institutiile romanesti cu abilitati in sanctionarea discursului instigator la ura, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a solutionat cele mai multe plangeri. In 2018, CNCD a imbunatatit cu aproape o saptamana durata medie de solutionare a plangerilor, iar valoarea totala a amenzilor "a crescut semnificativ", potrivit ActiveWatch.

"Jurnalistii sunt categoria de comunicatori fata de care CNCD arata cea mai putina clementa. Desi spre finalul anului activitatea CNCD a inceput sa se redreseze, prima jumatate a lui 2018 a fost marcata de colapsul Consiliului in fata presiunilor politice la care era (si posibil inca este) supus. Aceste presiuni sunt de natura sa compromita insasi principiile care guverneaza activitatea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. CNCD continua sa confunde insulta cu discriminarea, in baza unei interpretari ad litteram a articolului care vizeaza protejarea demnitatii umane", se mentioneaza in comunicat.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aplicat, in 2018, un numar mic de sanctiuni, insa cu o valoare totala mult mai mare decat a celor aplicate de CNCD.

"Sanctiunile aplicate de CNA vizeaza, de multe ori, pachete de incalcari ale legislatiei audiovizuale, prin urmare nu este clar ce proportie din fiecare amenda poate fi direct atribuita discursurilor de ura. CNA nu justifica suficient de clar motivele pentru care aplica sanctiunile, prin urmare impactul educativ al acestora este redus semnificativ. CNA nu doar ca a fost practic absent pe durata referendumului de modificare a Constitutiei, insa, prin deciziile luate cu privire la reflectarea acestuia in presa, i-a favorizat clar pe cei care urmareau ca referendumul sa fie validat", mentioneaza autorii raportului.

Conform ActiveWatch, datele oferite de Ministerul Public arata ca, la nivelul parchetelor, "se pastreaza lipsa de fermitate" in ceea ce priveste solutionarea cauzelor incadrate la articolul 369 Cod penal (Incitarea la ura sau discriminare) si in prevederile OUG nr. 31/2002. Pe de alta parte, autorii apreciaza ca auto-reglementarea la nivelul partidelor politice si organizatiilor de media "pare sa existe mai mult pe hartie".

ActiveWatch adauga ca "este necesara o imbunatatire" a modului in care federatiile sportive se raporteaza la discursurile instigatoare la ura care au loc in timpul competitiilor sportive, dar si ca este necesara o "valorificare mai eficienta a sportului ca vector de promovare" a diversitatii.

"Legislatia existenta in materie de combatere a discursului instigator la ura este acoperitoare si nu este excesiva, cu exceptia Legii 157/2018 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antisemitismului, care dubleaza prevederi ale altor legi si contine doar sanctiuni cu inchisoarea pentru cei care o incalca. Buna parte din propunerile legislative cu efecte descurajante asupra promovarii diversitatii si tolerantei sunt mai degraba abandonate la comisii, iar nu respinse definitiv", este o alta concluzie a studiului.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre maghiar minoritati ura Active Watch
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4531 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

* * *

"maghiarii-si-minoritatile-sexuale-sunt-principalele-victime-ale-discursului-urii"

- iti dai seama ce discriminate sunt minoritatile sexuale maghiare ! :o)))

 

Cine zice ca RRomii Sudisti sunt victime ale discursului urii ??

Aceasta "natie Pisdista de infractori" sunt cei ce au raspandit URA in randul minoritatile sexuale si altor Minoritati inclusiv impotriva Romanilor !
Ia luati din FATA ce zic Miticii Manelisti Pisdisti:...
la articolul de Joi, 13 Iunie 2019, ora 16:29!!
Resturile maneliste si multa 🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋

 

pai sigur,ungurii si ursii sunt minoritati nationale,dar se poarta

ca si cum ar fi cetateni ai altei tari-ungurii si ca animale ale altui continent-ursii ! minoritatea maghiara se comporta ca orice cetateni fideli ai patriei-muma,in care nu traiesc ! fata de tara in care traiesc,au numa cuvinte de lauda,dar in limba maghiara !

 

@ mosvici,tata ce meserie ai la baza ?! daca te dau astia maine afar

ce stii sa muncesti ?! cred ca nici fizicu nu te-ar ajuta intr-o cariera de gigolo intr-un bar de ghei ! traiesti vremuri bune mosviciule...

 

"Maghiarii si minoritatile sexuale sunt principalele victime ale

discursului urii".
Vreti sa spuneti ca maghiarii ar fi inversionisti?
Stiam ca sunt doar iredentisti...

 

Sau or fi

LGBD astaia ungurii?

c'asa-i bancul

Ion vine la taica-sau acasa.
– Tata, eu vreau sa ma insor cu Ianos!
– Ma, Ioane, tu esti nebun?
– Nu sunt nebun, dar eu pe Ianos il iubesc. Am crescut impreuna, suntem ca fratii si vreau sa ma insor cu el.
– Ma, Ioane, nu poti sa te-nsori cu Ianos!
– Ba pot!
– Ba nu poti!
– De ce, tata sa nu pot sa ma-nsor cu Ianos?
– Pentru ca e ungur!

Traditionalul popa ortodox Pomohaci a semnat bula papala de

excomunicare a maghiarilor din BOR! Vai de cozonacul lor! Nu le mai boteaza nici copiii :))))

NB De altfel, am auzit ca nici maghiarii nu-si mai lasa copii cu popa Pomohaci ...

 

Parerea mea

este ca domnul Barna vrea sa dreaga iesirea cu probabilitatea instaurarii casatoriilor homosexuale in 2 ani sau etc.......din momentul in care va prelua conducerea tarii si baga si ungurii la inaintAre ca da bine in Ardeal.
Azi maine il vom vedea pe Astalos Istvan premierul lui Barna.

 

Saracii minoritari privilegiati !

Saracii minoritari privilegiati. Nu pot sa-si faca de cap asa cum vor, abuzand de slabiciunile societatii!

 

@niculaeda

Ce te faci cu acelea inca nemaghiarizate ?

 

ActiveWatch este de tot rasul

problemele lor sunt cele ale unui grupuscul sexomarxist care activeaza de pe-un pentium vechi din muscalovia.
Nu exista minoritati sexuale, este o aberatie. Exista, in schimb, depravati si oameni pe dos, asta e corect.
Marxistii au identificat rapid "minoritati", "oprimate" desigur - restul, "majoritati exploatatoare" desigur.
Care trebuiau "remodelate" - eufemism pentru "exterminate" - in deplin acord cu dorintele "legitime", si deci "drepturile" "minoritatii".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor