"Marele mars al secuilor", pe 27 octombrie

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 19:02
2350 citiri
"Marele mars al secuilor", pe 27 octombrie
Foto: lapszemle.ro

Peste 150.000 de maghiari sunt asteptati la "Marele mars al secuilor", manifestare programata pentru 27 octombrie si sprijinita de toate organizatiile politice si civice maghiare, precum si de biserici, a declarat, miercuri, presedintele CNS, Izsak Balazs (foto).

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, s-a intalnit, miercuri, la Sfantu Gheorghe, cu liderii judeteni ai UDMR, PCM, PPMT si CNMT din Covasna, pentru a discuta despre organizarea in comun a "Marelui mars al secuilor", initiat de CNS, manifestare care va avea loc in 27 octombrie, prin formarea unui lant viu de 45 de kilometri in Covasna, pe DN 11.

Ulterior, liderul CNS, Izsak Balazs, a subliniat, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), si primarul municipiului Targu Secuiesc, Bokor Tibor (UDMR), importanta faptului ca exista "un consens fara precedent" intre organizatiile politice maghiare in ceea ce priveste "Marele mars al secuilor".

Izsak a afirmat ca la eveniment sunt asteptati participanti nu doar din secuime, ci din toata Transilvania.

Presedintele CNS a sustinut ca organizatorii asteapta cel putin 150.000 de participanti la acest eveniment.

La randul sau, presedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este si seful Consiliului Judetean, a declarat ca Uniunea sprijina cu toate mijloacele pe care le are la dispozitie aceasta manifestare.

"Am constatat in ultimii ani ca vocea, parerea noastra, a comunitatii maghiare, nu este luata in considerare. Din acest motiv, pe langa cele parlamentare, vom apela si la un alt mijloc democratic, organizand un miting. Acest eveniment nu este doar un protest, ci are si un mesaj pozitiv, si anume sa spunem 'Da' Tinutului Secuiesc pentru ca suntem convinsi de faptul ca viitorul Tinutului Secuiesc poate sa inceapa doar cu acest 'Da'", a spus Tamas.

Ulterior, presedintele CNS, Izsak Balazs, a participat la o alta conferinta de presa, impreuna cu liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Liderul PCM Covasna a spus ca PCM si CNS intotdeauna au avut un parteneriat si ca CNS este organizatia care a facut cele mai multe pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"PCM va sustine 'Marele mars al secuilor', consilierii nostri locali se vor mobiliza pentru acest eveniment. Pe 27 octombrie secuii trebuie sa formeze o mare familie, cu totii trebuie sa fim prezenti la acest eveniment pentru ca doar solidari putem sa ne aratam vointa", a spus Kulcsar Terza.

Presedintele PCM Covasna a propus, din nou, un "armistitiu" intre partidele maghiare din Transilvania, carora le cere sa nu se mai atace pana la "Marele mars al secuilor".

Apoi, Izsak Balazs a sustinut o a treia conferinta de presa, alaturi de liderii judeteni ai PPMT si CNMT, care si-au exprimat sustinerea fata de acest mars.

Presedintele CNMT - Scanul Sepsi (zona municipiului Sfantu Gheorghe), Santa Imre, a subliniat ca CNMT se va implica activ in organizarea acestui mars, aceeasi sustinere fiind exprimata si de presedintele PPMT Covasna, Benedek Erika.

"PPMT este un partid autonomist si cu toate mijloacele lupta pentru acest deziderat. Vom mobiliza participanti in Covasna, dar nu numai, ci si in alte judete din Transilvania", a spus Benedek.

Consiliul National Secuiesc va organiza un nou protest de amploare fata de proiectul de regionalizare propus de Guvern si pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Evenimentul, intitulat "Marele mars al secuilor", va avea loc in 27 octombrie in judetul Covasna si va fi organizat simultan in 11 localitati si la o intersectie de pe Drumul National 11.

Potrivit organizatorilor, protestatarii ar urma sa se adune in localitati si la intersectia de la Reci, pentru a forma ulterior un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#mars secui octombrie, #marele mars secuilor 2013 , #maghiari