Miting secuiesc pentru autonomie, la Miercurea Ciuc. O petitie va fi trimisa Guvernului Ciolos

Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 17:59
4983 citiri
Miting secuiesc pentru autonomie, la Miercurea Ciuc. O petitie va fi trimisa Guvernului Ciolos
Foto: captura YouTube/Alexandra Teodor (Arhiva)

Aproximativ 500 de etnici maghiari au participat sambata, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, la un miting pentru autonomie, organizat de Partidul Civic Maghiar.

La miting s-a citit o petitie adresata Guvernului Ciolos prin care se solicita modificarea Constitutiei Romaniei si includerea in legea fundamentala a principiilor formulate in Proclamatia de la 1 Decembrie 1918.

Pe platoul din fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, maghiari din Harghita, Covasna si Mures, purtand in maini steaguri secuiesti sau ale Ungariei, au strigat sloganuri pro-autonomiste si impotriva Tratatului de la Trianon. De asemenea, unii dintre ei purtau pancarde pe care se pe putea citi, in romana, maghiara si engleza, "Solutia - autonomia", "Drepturi colective", "Vrem autonomie, nu izolare", "Epurare etnica in Europa".

Printre manifestanti s-au aflat mai multi tineri imbracati in negru, unii purtand insemnele organizatiei extremiste ungare "Garda Maghiara".

Despre contextul istoric in care a avut loc Unirea de la 1918 a vorbit fostul detinut politic si deputat in Parlamentul Romaniei Nagy Benedek, iar cand acesta s-a adresat si in limba romana cu formula "dragi frati romani in suferinta", a fost huiduit de participanti.

Programul mitingului a cuprins mai multe moment artistice, dupa care s-a dat citire, in limbile romana, maghiara si engleza, unei petitii adresate Guvernului Dacian Ciolos, in care manifestantii, "inainte cu trei zile de Ziua Nationala a Romaniei", supun atentiei asteptarile si obiectivele comunitatii maghiare.

Acestia cer includerea in Constitutia Romaniei a principiilor formulate in proclamatia de la Alba Iulia, facand referire, cu precadere, la "alineatul unul al punctului trei, care prevede libertatea nationala pentru toate popoarele conlocuitoare".

Secuii au aprins focuri in zeci de localitati din Harghita: Luminam hotarele naturale (Video)

In petitie sunt incluse cinci solicitari, despre care organizatorii au punctat ca reprezinta "amendament la Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei".

In primele doua puncte se arata ca "Romania este stat suveran, indivizibil si national al romanilor si al comunitatilor nationale autohtone conlocuitoare", iar "comunitatile nationale istorice si autohtone din Romania sunt factori constituenti ai statului roman".

De asemenea, se mai arata ca proclamatia de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, "este fundamentul moral istoric si juridic al egalitatii nationale si libertatii nationale, etnice din Romania" si ca drepturile comunitatilor nationale autohtone din Romania "sunt garantate prin lege organica, in masura si in functie de vointa legitima exprimata a comunitatii, in spiritual Proclamatiei de la Alba Iulia, conform normelor si standardelor europene in materie si cu respectarea integritatii teritoriale a Romaniei".

Un alt punct pe care maghiarii din Romania doresc sa fie inclus in Constitutia Romaniei este acela conform caruia "comunitatile nationale istorice si autohtone recunoscute in Romania sunt acele comunitati care convietuiesc cu populatia romana de minimum 100 de ani, de pe timpul crearii Romaniei moderne".

Presedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, organizator principal al manifestarii, a anuntat ca petitia va fi inaintata Guvernului Ciolos si va fi trimisa si tuturor ambasadelor acreditate la Bucuresti.

El a declarat presei ca pledeaza pentru initierea unui dialog pentru obtinerea autonomiei si aceste demersuri vor continua pana cand vor avea sorti de izbanda.

Manifestarea de la Miercurea Ciuc s-a incheiat cu intonarea imnului de stat al Ungariei si al celui secuiesc.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#miting secuiesc Miercurea Ciuc, #maghiari petitie Ciolos , #maghiari