Noul ambasador al Ungariei: N-avem un plan de cumparat pamant in Transilvania

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 22:05
3207 citiri
Noul ambasador al Ungariei: N-avem un plan de cumparat pamant in Transilvania

Noul ambasador al Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, considera ca Guvernul USL este motivul relatiilor reci dintre Romania si Ungaria din ultima vreme.

"De la instalarea la putere a Guvernului USL, in mai 2012, s-a schimbat tonul relatiilor bilaterale dintre Ungaria si Romania, dar si modul de abordare a problemelor actuale ale comunitatii maghiare din Romania. Indiferent de culoarea Guvernului, de 25 de ani exista la Budapesta un consens privind responsabilitatea Ungariei fata de maghiarii din afara granitelor.

Acest principiu de baza este continut de doi ani si in Constitutia Ungariei. Pozitia noastra este clara, iar obiectivul nostru nu este doar de a informa, ci de a face partea romana sa accepte acest lucru", a declarat Zakonyi, pentru Kronika.

Cat priveste amenintarile ministrului de Externe, Titus Corlatean, de a-l expulza pe fostul ambasador al Ungariei la Bucuresti pentru sustinerea demersurilor autonomiste, noul ambasador a replicat: "Avand in vedere ca si eu reprezint acelasi Guvern in Romania, pozitia mea nu poate fi alta. Trebuie sa acceptam diferitele forme de autonomie aplicate in Europa. Comunitatea maghiara din Romania nu solicita mai mult decat multe alte minoritati nationale din Europa".

"Trebuie observat faptul ca intre Romania si Ungaria nu exista conflicte interstatale, ci doar diferente de opinie privind problemele minoritatii maghiare din Romania. Fie ca este vorba despre sectia in limba maghiara de la UMF Targu-Mures, steagul secuiesc, folosirea limbii sau regionalizare, acestea sunt problemele Romaniei si ale etnicilor maghiari de pe teritoriul ei. Este normal ca Ungaria sa ia pozitie, in concordanta cu acordul de baza si parteneriatul strategic romano-ungar", a adaugat ambasadorul.

"Diferentele de opinie dintre cele doua Guverne nu sunt de natura ideologica, cel putin nu intr-un mod traditional. Acum vorbim de folosirea limbii materne sau a simbolurilor, cand acum cativa ani nici nu se ridicau astfel de probleme. Nu este un lucru neobisnuit ca etnicii maghiari vor putea vota la alegerile parlamentare din Ungaria. Romania ofera de mult timp acest drept. Important e sa isi exercite dreptul la vot, atat acum, cat si la alegerile europarlamentare si prezidentiale din Romania", a completat diplomatul ungar.

In incheiere, el a tinut sa dezminta ferm speculatiile privind intentiile Ungariei de a cumpara pamant in Transilvania. "Guvernul ungar nu are niciun fel de program de cumparare de terenuri in Transilvania", a subliniat ambasadorul Zakonyi Botond.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ambasador Ungaria Bucuresti, #nou ambasador Ungaria, #Zakonyi Botond Romania , #maghiari